Canonical θα υποστηρίζουμε 32-bit libraries στο Ubuntu

Αρχικά η Canonical είχε την ιδέα να σταματήσει να υποστηρίζει  βιβλιοθήκες των 32-bit στο Ubuntu, κάτι που φαινόταν πολύ ενδιαφέρον και  το τέλος μιας εποχής.

Αργότερα όμως  όταν η Canonical ανακοίνωσε ότι με την έκδοση Ubuntu 19.10 που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, θα σταματούσε οριστικά την υπολογιστών στα 32-bit, και οι προγραμματιστές και οι χρήστες άρχισαν να διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους.

Όπως φαίνεται, οι συνεχείς διαμαρτυρίες, έπιασαν τόπο. Η Canonical άκουσε τους χρήστες και άλλαξε την πορεία της.

Χάρη στην τεράστια ανατροφοδότηση αυτό το Σαββατοκύριακο από τους gamers, το Ubuntu Studio και την κοινότητα WINE, θα αλλάξουμε το σχέδιό μας και θα δημιουργήσουμε επιλεγμένα πακέτα i386, 32-bit για το Ubuntu 19.10 και την έκδοση 20.04 LTS.

Canonical

Έτσι, όταν η Canonical σταμάτησε να διαθέτει ISO του Ubuntu Linux στα 32 bit, και δεν αντιμετώπισε . Έτσι όταν ανακοίνωσε το τέλος υποστήριξης των 32-bit βιβλιοθηκών δεν περίμενε ότι θα προκαλούσε τόσο μεγάλη αναστάτωση.

Η Canonical δήλωσε:

Μετά την έκδοση του Ubuntu 18.04 LTS είχαμε εκτενείς συζητήσεις μέσω του Ubuntu-devel list και πραγματοποιήσαμε λεπτομερείς διαβουλεύσεις με τη Valve σχετικά με το θέμα. Καμία από αυτές τις συζητήσεις δεν έδειξε ότι θα υπήρχε πρόβλημα, και έτσι αισθανθήκαμε ότι έχουμε την συναίνεση για τη αλλαγή στο Ubuntu 20.04 LTS.

Έτσι, η ομάδα μηχανικών του Ubuntu “κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε με το i386 σαν αρχιτεκτονική”, εξήγησε ο Steve ‘Vorlon’ Langasek, ανώτερος προγραμματιστής λογισμικού του Ubuntu.

Κατά συνέπεια, το i386 δεν θα συμπεριληφθεί σαν αρχιτεκτονική στην κυκλοφορία του 19.10 και σύντομα θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία απενεργοποίησής του στη σειρά Eoan σε όλη την υποδομή του Ubuntu.

Εάν χρειάζεστε πραγματικά αυτές τις βιβλιοθήκες για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, η Canonical πρότεινε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε σαν πακέτα λογισμικού, όπως το Snap, τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν όλες τις βιβλιοθήκες που χρειάζονται για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, έτσι; Λάθος

Ο προγραμματιστής της Ubuntu Will Cooke εξήγησε ότι το “386 αποτελεί περίπου το 1% της βάσης εγκατάστασης του Ubuntu”, αλλά τα πιθανά προβλήματα είναι μεγαλύτερα.

Ενώ το 32-bit είναι αρχαίο, αποδεικνύεται ότι οι βιβλιοθήκες λογισμικού 32-bit ζουν και βασιλεύουν, σε μερικά πολύ δημοφιλή προγράμματα – κυρίως παιχνίδια – που πάρα πολλοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν.

Ειδικότερα, η Valve δημιουργός της δημοφιλούς πλατφόρμας παιχνιδιών Steam, ανέφερε στο Twitter:

Το Ubuntu 19.10 και οι μελλοντικές εκδόσεις δεν θα υποστηρίζονται επίσημα από το Steam ούτε θα συνιστώνται στους χρήστες μας. Θα αλλάξουμε την εστίασή μας σε μια διαφορετική διανομή.

Το WINE – ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την εκτέλεση εφαρμογών των Windows στο Linux, αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. 

Έτσι η Canonical αποφάσισε ότι “είναι σχετικά εύκολο να αλλάξουμε τα σχέδια μας και να επιτρέψουμε στο Ubuntu 20.04 LTS το 32 bit στις εφαρμογές που υπάρχει ειδική ανάγκη”.

Η Canonical δήλωσε επίσης ότι “συνεργάζεται με τις κοινότητες του WINE, του Ubuntu Studio και της Valve για να χρησιμοποιήσει την των containers στα 32-bit . Έτσι θα πρέπει να είναι δυνατή η εκτέλεση παλιών εφαρμογών σε νεότερες εκδόσεις του Ubuntu. “

Έτσι όπως φαίνεται δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις επόμενες εκδόσεις του Steam στο Ubuntu. Το 32-bit Linux θα επιζήσει για τουλάχιστον λίγα χρόνια ακόμα.

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).