Πώς να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο σας μια για πάντα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το πληκτρολόγιο σας; Σίγουρα όχι κάθε φορά που καθαρίζετε το σπίτι σας ή τον υπολογιστή σας, αφού λόγω του μαύρου χρώματος του δεν φαίνεται η μάκα που έχει επάνω του.

πληκτρολόγιο

Καταρχήν ας διερευνήσουμε γιατί πρέπει να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο σας και πώς να το κάνετε σωστά.

Γιατί πρέπει να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο σας
Πρώτον, τα πληκτρολόγια δεν είναι το καθαρότερο αντικείμενο στο σπίτι σας ή στο γραφείο σας. Πολλά ψίχουλα από , σκόνη, σταγόνες από αναψυκτικά, μπύρες, κομμάτια από τα νύχια σας που τρώτε συνέχεια και άλλα πολλά καλούδια βρίσκονται και συσσωρεύονται μεταξύ των πλήκτρων, αλλά και κάτω από αυτά. Αν αναποδογυρίσετε το πληκτρολόγιο σας σίγουρα θα δείτε κάποια κομμάτια από το παρελθόν σας.

laptop,clean,keyboard,πληκτρολόγιο

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πληκτρολόγια είναι από τα πιο βρώμικα στο πλανήτη. Είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τα μικρόβια. Άν θεωρείτε ότι είμαστε υπερβολικοί, τότε σύμφωνα με την Time είναι μέσα στα 6 βρωμερότερα αντικείμενα ενός γραφείου.

Το πληκτρολόγιο δεν καθαρίζετε σχεδόν ποτέ, αφενός μεν γιατί το μαύρο χρώμα του κρύβει στην βρωμιά και αφετέρου δεν φαίνονται εύκολα τα σκουπίδια που βρίσκονται κάτω από τα πλήκτρα.

laptop,clean,keyboard,πληκτρολόγιο

Μήπως είναι καιρός να ασχοληθείτε με την καθαριότητα αυτού του αντικειμένου; Ας δούμε πως να το κάνετε σωστά.

Γενικές προφυλάξεις κατά τον καθαρισμό ενός πληκτρολογίου
Πριν μάθετε πώς να καθαρίζετε ένα πληκτρολόγιο, διαβάστε πρώτα τι προφυλάξεις θα πρέπει να πάρετε πριν τον καθαρισμό του.

1. Αποσυνδέστε το πληκτρολόγιο από τον υπολογιστή
Πρώτα απ ‘όλα, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ενεργό το πληκτρολόγιο ενώ το καθαρίζετε. Αποσυνδέστε το από τον υπολογιστή σας, αφού έτσι θα προστατευθείτε από τα ηλεκτρικά προβλήματα και από τυχαία πληκτρολόγηση ανοησιών στους φίλους σας.

Φυσικά, αν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή, αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο να το κάνετε. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να απενεργοποιήσετε το φορητό υπολογιστή και να το αποσυνδέσετε από την πρίζα, πριν αρχίσετε να καθαρίζετε.

2. Αναποδογυρίστε το πληκτρολόγιο πάνω από ένα κατάλληλο συλλέκτη σκουπιδιών
Μπορείτε να απαλλαγείτε από ορισμένες μεγάλες σε μέγεθος βρωμιάς, με ελάχιστη προσπάθεια. Τοποθετήστε το πληκτρολόγιο πάνω σε ένα δοχείο απορριμάτων ή πάνω από τον νεροχύτη και, στη συνέχεια, δώστε το ισχυρό κούνημα προς όλες τις διευθύνσεις. Αυτό το εύκολο κόλπο θα πρέπει να απομακρύνει τυχόν μεγάλα σωματίδια προτού ξεκινήσετε τη σωστή διαδικασία καθαρισμού.

laptop,clean,keyboard,πληκτρολόγιο

3. Αφαιρέστε προσεκτικά τα πλήκτρα (για όσους “πιάνουν” τα χέρια τους)
Εάν έχετε ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, αν πιάνουν τα χέρια σας και έχετε αποφασίσει να φτάσετε μέχρι το κόκκαλο, τότε είναι η ώρα να αφαιρέσετε τα πλήκτρα από το πληκτρολόγιο σας. Όμως φροντίστε να το κάνετε πολύ προσεκτικά. Αν τα ζορίσετε υπερβολικά θα προκαλέσετε περισσότερα προβλήματα από ότι ένα βρώμικο πληκτρολόγιο. Εάν θέλετε, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ειδικό εργαλείο αφαίρεσης κλειδιών που διευκολύνει την εργασία.

Συνιστούμε να αγοράσετε ένα κατάλληλο εργαλείο για αυτήν την δουλειά, όπως το WASD Keyboard Wire Keycap ή κάτι παρόμοιο.

laptop,clean,keyboard,πληκτρολόγιο

Αν όντως πιάνουν τα χέρια σας μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας εργαλείο με ένα απλό ταπεινό συνδετήρα ή με όποιο ευφάνταστο τρόπο θέλετε.

laptop,clean,keyboard,πληκτρολόγιο

Φυσικά το να αφαιρέσετε τα πλήκτρα από ένα πληκτρολόγιο εξαρτάται από το είδος του πληκτρολογίου και κατά πόσο ο κατασκευής του σας δίνει την δυνατότητα να προβείτε σε τέτοιες λεπτές εγχειρήσεις. Εκτός από τα μηχανικά πληκτρολόγια από τα οποία μπορούν να βγουν κάθε πλήκτρο ξεχωριστά, υπάρχουν και τα πληκτρολόγια μεμβράνης που όλοι οι διακόπτες των πλήκτρων είναι κάτω από μία διαμορφωμένη πλαστική μεμβράνη.

Πώς να καθαρίσετε ένα πληκτρολόγιο
Τώρα που έχουμε αναλύσει γιατί πρέπει να καθαρίσετε το πληκτρολόγιό σας, καθώς και κάποιες σημαντικές συμβουλές ασφάλειας, ήρθε η ώρα να επιλέξετε το όπλο της επιλογής σας. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές, οπότε διαβάστε τους όλους και επιλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

1. Αέρας υπό πίεση
Ένα από τα πιο αγαπημένα αξεσουάρ για όποιον μισεί τη σκόνη στα ηλεκτρονικά του, είναι ο πεπιεσμένος αέρας αφού είναι ένας βολικός τρόπος να απαλλαγείτε από κάθε βρωμιά.

Ο πεπιεσμένος αέρας είναι αυτό που φαντάζεστε. Ένα δοχείο αέρα που διατηρεί το περιεχόμενό του υπό υψηλή πίεση. Όταν πιέζετε το πώμα στην κορυφή, ο πεπιεσμένος αέρας βγαίνει έξω με δύναμη μπροστά από το ακροφύσιο. Έτσι απομακρύνεται η βρωμιά από όλα τα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Κόστος από 2,20 έως 16 ευρώ.

laptop,clean,keyboard,πληκτρολόγιο

Μια από τις καλύτερες πτυχές του πεπιεσμένου αέρα είναι ότι δεν επηρεάζει τα άλλα εξαρτήματα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε σχεδόν κάθε μικροσυσκευή, ακόμα και το εσωτερικό ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Αν τσιγκουνεύεστε τα και ψάχνετε για εναλλακτική παρόμοια λύση,  μην χρησιμοποιήσετε ποτέ ένα πιστολάκι μαλλιών αν αυτό δεν μπορεί να σας δώσει μόνο κρύο αέρα. Αν είναι φτιαγμένο να φυσάει χωρίς να ανάβουν  οι ηλεκτρικές του αντιστάσεις, τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, πλην όμως δεν θα έχει την ίδια δύναμη αέρα, ακόμα και αν μπροστά στην έξοδό του προσθέσετε κάποιο εξάρτημα που στενεύει το πέρασμα του αέρα.

Όσοι τυχεροί έχουν πρόσβαση σε ένα κομπρεσέρ πεπιεσμένου αέρα ή κατέχουν ένα blower (φυσητήρα) τότε μπορούν κάλλιστα να κάνουν την ίδια δουλειά με αυτά τα μηχανήματα.

2. Βαθύς καθαρισμός με αλκοόλη
Αν θέλετε να κάνετε ένα βαθύ καθαρισμό θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλκοόλη. Δε σας συνιστούμε το καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών για τον λόγο ότι είναι πολύ ακριβό. Προτιμήστε την ισοπροπυλική αλκοόλη (ή αλλιώς ισοπροπανόλη ή Propanol) που είναι μία χημική ένωση κατασκευασμένη για τον καθαρισμό από λίπη και βρωμιές όλων των επιφανειών και επιπλέον είναι πολύ φτηνή.

Ένα λίτρο (1000 ml) ισοπροπυλικής αλκοόλης κοστίζει 8 ευρώ ενώ με τα ίδια λεφτά μπορείτε να αγοράσετε μόνο 100 ml (0,1 λίτρα) καθαρού οινοπνεύματος.

laptop,clean,keyboard,πληκτρολόγιο

Η ισοπροπυλική αλκοόλη είναι πιο πτητική από το οινόπνευμα και άρα στεγνώνει πιο γρήγορα. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ακριβώς όπως και το οινόπνευμα. Να βρέξετε με αυτήν μία μπατονέτα, ή ένα βαμβακερό πανί και να τρίψετε όλα τα πλήκτρα, αλλά και την βάση του πληκτρολογίου που θεωρητικά είναι πολύ πιο βρώμικη από τα πλήκτρα.

laptop,clean,keyboard,πληκτρολόγιο

Δώστε προσοχή στο πόση αλκοόλη βάζετε στην μπατονέτα γιατί δεν θέλετε να αρχίζει να στάζει επάνω στην βάση του πληκτρολογίου. Γενικά τα ηλεκτρονικά μηχανήματα δεν αγαπούν τα υγρά ακόμα και αν αυτά είναι ιδιαίτερα πτητικά και εξατμίζονται αμέσως.

Φυσικά για τα πλήκτρα που έχετε βγάλει από την βάση τους (και μόνο για αυτά) ή για την μεμβράνη (αν έχετε ένα πληκτρολόγιο μεμβράνης) μπορείτε αν θέλετε να τα σαπουνίσετε με ένα σφουγγαράκι απαλό (όχι από την συρμάτινη μεριά) και να τα στεγνώσετε στον αέρα. Μην βάλετε χλωρίνη !!!! το πιθανότερο είναι να σας θαμπώσει το χρώμα τους.

3. Χλαπάτσα
Όχι, αυτός δεν είναι τρόπος καθαρισμού. Πρόκειται για ένα κολλώδες, ημίρρευστο προϊόν που το χρησιμοποιούν τα παιδιά για κατασκευές. Το αναφέρουμε γιατί κάποιες το πλασάρουν για καθαριστικό πληκτρολογίου, με την λογική ότι κολλάει επάνω στην βρωμιά και όταν ξεκολάει την παρασέρνει μαζί του.

laptop,clean,keyboard,πληκτρολόγιο

Μάλιστα προσφέρεται και σε διάφορα αρώματα για ένα μυρωδάτο πληκτρολόγιο. Δεν το συνιστούμε γιατί δεν θα βγει εύκολα αν μπει ανάμεσα στα πλήκτρα με αποτέλεσμα να αναγκαστείτε να τα βγάλετε μετά, ένα προς ένα, για να το αφαιρέσετε.

Πώς να καθαρίσετε ένα πληκτρολόγιο φορητού υπολογιστή
Με τα κανονικά, μηχανικά πληκτρολόγια, είναι εύκολο να αφαιρέσετε τα πλήκτρα και να καθαρίσετε τα κενά. Εάν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή, ωστόσο, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να είναι ενσωματωμένα στο σασί και πιο δύσκολο να καθαριστούν.

Ελέγξτε ξανά για να δείτε αν μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα πλήκτρα. Δεν σας συμβουλεύουμε να δοκιμάσετε να τα τραβήξετε έξω. Αντίθετα, ανατρέξτε στις οδηγίες του κατασκευαστή του φορητού σας υπολογιστή για να δείτε εάν έχουν συμβουλές για τον καθαρισμό του πληκτρολογίου. Αν δεν το έχουν, είναι καλύτερο να αφήσετε τα πλήκτρα στη ησυχία τους.

laptop,clean,keyboard,πληκτρολόγιο

Αφού κάνετε το παραπάνω έλεγχο, κλείστε το φορητό υπολογιστή και αποσυνδέστε το από το τροφοδοτικό. Αν υπάρχουν οδηγίες από τον κατασκευαστή απλά ακολουθήστε τις. Εάν δεν υπάρχουν, χρησιμοποιήστε και πάλι πεπιεσμένο αέρα για να απαλλαγείτε από τα μεγαλύτερα σωματίδια και ισοπροπυλική αλκοόλη για τους πιο επίμονους λεκέδες.

Μπορείτε επίσης να γυρίσετε το laptop ανάποδα και να του δώσετε ένα κούνημα για να απομακρύνετε τη βρωμιά. Κάνε το πάνω από ένα νεροχύτη ή από ένα κάδο για να μην πίζετε όλη τη βρωμιά που πέφτει.

Εκτός από την υγιεινή, ο καθαρισμός του πληκτρολογίου είναι μια από τις βασικές συμβουλές για την επισκευή των ελαττωματικών πλήκτρων. Αξίζει να το δοκιμάσετε αν τα πλήκτρα σας δεν λειτουργούν όπως αρχκά.

Πώς να καθαρίσετε ένα πληκτρολόγιο Mac
Αν θέλετε να μάθετε πώς να καθαρίζετε ένα πληκτρολόγιο MacBook, η Apple έχει οδηγίες για το πώς να το κάνετε σωστά. Συνοπτικά, σας συμβουλεύουν να χρησιμοποιήσετε νερό, καθαριστικά διαλύματα και αέρα.

laptop,clean,keyboard,πληκτρολόγιο

Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τις συμβουλές που δίνουν στον ιστότοπο τους. Με ένα ελαφρά βρεγμένο πανί σκουπίστε το πάνω από την επιφάνεια του πληκτρολογίου. Για αποξηραμένη βρωμιά χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα αυτιών με ισοπροπυλική αλκοόλη. Βεβαιωθείτε ότι το βαμβάκι της δεν μούσκεμα με το αλκοόλ προτού καθαρίσετε διότι θα κάνετε περισσότερη βλάβη παρά θα το φτιάξετε.

Πώς να καθαρίσετε ένα μηχανολογικό πληκτρολόγιο
Τα μηχανικά πληκτρολόγια μπορεί να αποδειχτούν λίγο πιο δύσκολα από τα πληκτρολόγια μεμβρανών, δεδομένων των πολύπλοκων διακοπτικών μηχανισμών κάτω από κάθε πλήκτρο. Για μια ιδανική καθαριότητα, θα χρειαστείτε ένα κλειδί αφαίρεσης πλήκτρων, μερικές μπατονέτες και λίγη ισοπροπυλική αλκοόλη πριν ξεκινήσετε.

Καταρχάς, αφαιρέστε όλα τα πλήκτρα του πληκτρολογίου. Προσέξτε, όμως. Εάν δεν μπορείτε να θυμηθείτε την ακριβή των πλήκτρων, είναι καλύτερο να τραβήξετε μια φωτογραφία για να μπορέσετε να τα βάλετε μετά στην σωστή τους θέση.

laptop,clean,keyboard,πληκτρολόγιο

Στη συνέχεια, καθαρίστε απαλά με ισοπροπυλική αλκοόλη γύρω από τα πλήκτρα και τους διακόπτες. Αν θέλετε, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα μπολ με ζεστό σαπουνόνερο και να αφήσετε τα πλήκτρα σε αυτό για λίγες ώρες. Απλά φροντίστε να τα στεγνώσετε σωστά προτού τα βάλετε πίσω.

Οι διαρροές είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα μηχανικά πληκτρολόγια. Εάν ρίξετε ένα στο μηχανικό σας πληκτρολόγιο, προσπαθήστε να μην το κυλίσετε, καθώς το χυμένο υγρό μπορεί να εισέλθει μέσα στους μηχανισμούς των πλήκτρων.

Αντ ‘αυτού, αφαιρέστε τα πλήκτρα και σκουπίστε απαλά κάθε υγρό που βρίσκετε ανάμεσα τους. Στη συνέχεια, εκτελέστε ένα βαθύτερο καθαρισμό με ισοπροπυλική αλκοόλη για να απομακρύνετε τυχόν κόλλα.

Προστατεύστε το πληκτρολόγιο σας
Είτε μόλις το καθαρίσετε, είτε απλά μόλις το αγοράσατε και ακόμα λαμποκοπάει, το πληκτρολόγιο σας μπορεί να παραμείνει για πάντα έτσι αν το προστατεύσετε με μία διαφανής μεμβράνη προστασίας πληκτρολογίου. Το κόστος της ανέρχεται από 2 έως 5 ευρώ και μπορείτε να την αγοράσετε από όλα τα καταστήματα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Για κάποια μοντέλα υπάρχει ειδικά σχεδιασμένη μεμβράνη για αυτά, αν και μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και μία universal.

Κάνοντας τον υπολογιστή σας καθαρό
Τα πληκτρολόγια συλλέγουν την περισσότερη βρωμιά και οι χρήστες συχνά τα παραμελούν. Τώρα ξέρετε γιατί πρέπει να καθαρίσετε το πληκτρολόγιό σας, καθώς και πώς να το κάνετε. Επίσης σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μην ξαναφάτε τίποτα μπροστά από τον υπολογιστή σας. Γίνεται?

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.
laptop,clean,keyboard,πληκτρολόγιο

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply
  1. Πλύσιμο χεράκια πριν πιάσεις πληκτρολόγιο, μωρομάντηλο αντισηπτικό για να καθαρίζεις τα δάχτυλα αν τρως. Γενικά μια συνήθεια είναι ο υπολογιστής μας να έχει “λογική” χρήση κι όχι …υγειονομική :P

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).