Η υπηρεσία Google Photos αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα προϊόντα της Google, αλλά λειτουργεί και σαν παγίδα για όσους το χρησιμοποιούν εκτενώς.
Παρακάτω θα εξετάζουμε το προϊόν για να δούμε αν αξίζει τον κόπο και τι συμβαίνει με το ιδιωτικό απόρρητο.
Το να έχετε αρκετό χώρο στο Cloud να αποθηκεύετε τις φωτογραφίες σας μπορεί να σας φαίνεται σαν κάτι συνηθισμένο αυτή τη στιγμή, αλλά υπήρξε μια εποχή που δεν ήταν καθόλου συνηθισμένο. Η υπηρεσία Google Photos ξεκίνησε να λειτουργεί σαν μέρος ενός άλλου προϊόντος του Google+, το κοινωνικό δίκτυο της εταιρείας που σταμάτησε να λειτουργεί φέτος.
Το 2015, η Google έκρινε ότι πρέπει να προσφέρει ένα χώρο αποθήκευσης φωτογραφιών σαν ένα ενιαίο προϊόν.
Όσοι δεν ενοχλούνται από τους όρους και τις προϋποθέσεις , οι υπηρεσίες όπως το Google Photos, είναι φανταστικές. Όμως τα δεδομένα σας αποθηκεύονται στο διαδίκτυο και εμπιστεύεστε μια εταιρεία να προσέχει τις φωτογραφίες σας.
Αν έπρεπε να δώσετε τις αληθινές σας φωτογραφίες σε κάποιον άλλο να τις προσέχει, θα δυσκολευόσαστε να το κάνετε. Οι φωτογραφίες όμως από το κινητό σας ανεβαίνουν στο Cloud της Google χωρίς δεύτερη σκέψη.
Παρόλο που η Google Photos είναι μια σχετικά νέα υπηρεσία, η μητρική εταιρεία και πολλές άλλες υπηρεσίες της υπάρχουν πάρα πολύ καιρό.
Κατά καιρούς λοιπόν έχουν ακουστεί διάφορα περιστατικά, φήμες, μύθοι και μισές αλήθειες. Παρακάτω θα δοκιμάσουμε να δούμε πιο προσεκτικά την υπηρεσία Google Photos για να καθορίσουμε τι είναι πραγματικό και τι δεν είναι.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως και με οποιαδήποτε online υπηρεσία, είναι η ιδιωτική ζωή. Όταν μιλάμε όμως για φωτογραφίες μιλάμε για πολύ πιο προσωπικά δεδομένα.
Από προεπιλογή, οι εικόνες που αποθηκεύονται στο σύννεφο δεν είναι διαθέσιμες σε κανέναν άλλο, εκτός κι αν αποφασίσετε να τις μοιραστείτε αποφασίσει άλλους.
Πριν από πολλά χρόνια, οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google ήταν πολύ διαφορετικοί και όταν υπήρχε ακόμα το Google+, μια παράγραφος στους όρους φαινόταν πολύ ανησυχητική.
11.1 Διατηρείτε τα πνευματικά δικαιώματα και οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα που έχετε ήδη στο Περιεχόμενο που υποβάλλετε, δημοσιεύετε ή προβάλλετε μέσω των Υπηρεσιών. Υποβάλλοντας, δημοσιεύοντας ή προβάλλοντας το περιεχόμενο δίνετε στην Google μια αέναη, αμετάκλητη, παγκόσμια, απαλλαγμένη από δικαιώματα και μη αποκλειστική άδεια αναπαραγωγής, προσαρμογής, τροποποίησης, μετάφρασης, δημοσίευσης, δημόσιας προβολής, προβολής και διανομής του περιεχομένου που υποβάλλετε , δημοσιεύσετε ή προβάλετε στις υπηρεσίες μας. Αυτή η άδεια έχει αποκλειστικό σκοπό να επιτρέψει στην Google να προβάλλει, να διανέμει και να προωθεί τις Υπηρεσίες και μπορεί να ανακληθεί από ορισμένες Υπηρεσίες, όπως ορίζεται στους Πρόσθετους Όρους των Υπηρεσιών αυτών.
11.2 Συμφωνείτε ότι η παρούσα άδεια χρήσης περιλαμβάνει το δικαίωμα της Google να διαθέτει το εν λόγω Περιεχόμενο σε άλλες εταιρείες, οργανισμούς ή άτομα με τα οποία η Google έχει σχέσεις για την παροχή κοινοπρακτικών υπηρεσιών και να χρησιμοποιεί το εν λόγω Περιεχόμενο σε σχέση με την παροχή αυτών των υπηρεσιών.
11.3 Κατανοείτε ότι η Google, κατά την εκτέλεση των απαιτούμενων τεχνικών βημάτων για την παροχή των Υπηρεσιών στους χρήστες μας, μπορεί (α) να μεταδίδει ή να διανέμει το Περιεχόμενο σας σε διάφορα δημόσια δίκτυα και σε διάφορα μέσα. και (β) να κάνει τέτοιες αλλαγές στο Περιεχόμενο σας που είναι απαραίτητες για να συμμορφωθείτε και να προσαρμόσετε αυτό το Περιεχόμενο στις τεχνικές απαιτήσεις της σύνδεσης δικτύων, συσκευών, υπηρεσιών ή μέσων. Συμφωνείτε ότι αυτή η άδεια θα επιτρέπει στην Google να προβεί στις ενέργειες αυτές.
Οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google έχουν αλλάξει σημαντικά. Η τελευταία ενημέρωση χρονολογείται από τις 22 Ιανουαρίου του 2019 και οι παραπάνω παράγραφοι δεν υπάρχουν πλέον. Όπως θα δείτε αντικαταστάθηκαν με μια παράγραφο σε μια πολύ πιο εύκολη διατύπωση που δεν απαιτεί την παρέμβαση κάποιου δικηγόρου.
Ορισμένες από τις Υπηρεσίες μας σας δίνουν τη δυνατότητα να ανεβάσετε, να υποβάλετε, να αποθηκεύσετε, να στείλετε και να λάβετε περιεχόμενο. Διατηρείτε την κυριότητα τυχόν δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που σας ανήκουν στο συγκεκριμένο περιεχόμενο. Εν συντομία, ό,τι σας ανήκει παραμένει δικό σας.
Όταν ανεβάζετε, υποβάλετε, αποθηκεύετε, αποστέλλετε ή λαμβάνετε περιεχόμενο στις Υπηρεσίες μας ή μέσω των Υπηρεσιών μας, δίνετε στην Google (και σε εκείνους με τους οποίους συνεργάζεται) μια παγκόσμια άδεια χρήσης, φιλοξενίας, αποθήκευσης, αναπαραγωγής, τροποποίησης, δημιουργίας παράγωγων έργων (όπως αυτά που προκύπτουν από μεταφράσεις, προσαρμογές ή άλλες αλλαγές που πραγματοποιούμε, προκειμένου το περιεχόμενό σας να λειτουργεί καλύτερα με τις Υπηρεσίες μας), επικοινωνίας, δημοσίευσης, δημόσιας εκτέλεσης, δημόσιας προβολής και διανομής του εν λόγω περιεχομένου. Τα δικαιώματα που εκχωρείτε στη συγκεκριμένη άδεια παραχωρούνται για το συγκεκριμένο σκοπό της λειτουργίας, της προώθησης και της βελτίωσης των Υπηρεσιών μας, καθώς και για την ανάπτυξη νέων Υπηρεσιών. Αυτή η άδεια εξακολουθεί να ισχύει ακόμα και αν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τις Υπηρεσίες μας (για παράδειγμα, για μια καταχώριση επιχείρησης που έχετε προσθέσει στους Χάρτες Google).
Ορισμένες Υπηρεσίες ενδέχεται να σας προσφέρουν τρόπους πρόσβασης και κατάργησης περιεχομένου που έχει παρασχεθεί στις συγκεκριμένες Υπηρεσίες. Επίσης, σε ορισμένες από τις Υπηρεσίες μας, υπάρχουν όροι ή ρυθμίσεις που περιορίζουν το εύρος χρήσης του περιεχομένου που υποβάλλεται στις εν λόγω Υπηρεσίες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να μας εκχωρήσετε αυτήν την άδεια για οποιοδήποτε περιεχόμενο υποβάλλετε στις Υπηρεσίες μας.
Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τι κάνει η Google με τις φωτογραφίες σας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας αυτοματοποιημένος βοηθός που σαρώνει τις εικόνες σας για δεδομένα και χρησιμοποιεί όλες τις ενσωματωμένες πληροφορίες. Είναι λίγο τρομακτικό, αλλά είναι και πολύ χρήσιμο εάν ψάχνετε να βρείτε μια εικόνα ανάμεσα σε πάρα πολλές άλλες.
Για παράδειγμα, μπορείτε να αναζητήσετε τη λέξη αυτοκίνητο, και θα έχετε μόνο τις εικόνες που εμφανίζουν αυτοκίνητα.
Google Photos: Ο μύθος
Μπορεί όμως η Google να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες σας για άλλους σκοπούς εκτός από αυτούς που αναφέρονται στους όρους υπηρεσιών;
Είναι μια τεράστια ευθύνη και σίγουρα η εταιρεία θα αντιμετωπίσει προβλήματα αν κάποιες ιδιωτικές εικόνες καταλήξουν σε δημόσιο χώρο χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.
Οι πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια εικόνες που ανεβαίνουν καθημερινά στην υπηρεσία της εταιρείας μάλλον μας δείχνει ότι η εταιρεία φροντίζει να μην συμβεί κάτι που θα την εκθέσει και θα κάνει τους χρήστες να χάσουν την εμπιστοσύνη τους.
Η πραγματικότητα
Όμως το σημείο που αναφέρει “δίνετε στην Google (και σε εκείνους με τους οποίους συνεργάζεται) μια παγκόσμια άδεια χρήσης, φιλοξενίας, αποθήκευσης, αναπαραγωγής, τροποποίησης, δημιουργίας παράγωγων έργων” είναι κάπως αδιευκρίνηστο.
Με λίγα λόγια: Η Google δεν πρόκειται να μοιραστεί δημόσια φωτογραφίες με την θέλησή της (βλέπε hacking), ωστόσο μπορεί να μοιράζεται αρχεία και πληροφορίες με τρίτους.
Ένα άλλο θέμα που υπάρχει αφορά οποιονδήποτε θέλει να εγκαταλείψει την υπηρεσία Google Photos και γενικότερα το οικοσύστημα της Google. Φανταστείτε ότι θέλετε να εγκαταλείψετε το Google Photos για κάποια άλλη πλατφόρμα και προσπαθείτε να διαγράψετε τις φωτογραφίες από την υπηρεσία χωρίς να χρειάζεται να κλείσετε το λογαριασμό σας.
Φανταστείτε ότι με τα χρόνια έχετε ανεβάσει χιλιάδες φωτογραφίες στην υπηρεσία. Προσπαθήστε τώρα να διαγράψτε τα αρχεία σας με το χέρι. Η Google δεν ενθαρρύνει αυτή την συμπεριφορά.
Είναι πολύ πιθανό ότι οι φωτογραφίες σας είναι αποθηκευμένες σε πολλούς διακομιστές και η δραστηριότητα διαγραφής μπορεί να επηρεάσει την επιχείρηση.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που δεν αναφέρονται πουθενά. Ακόμα κι αν είστε πελάτης της εταιρείας που έχετε αγοράσει επιπλέον χώρο στο Google Photos, έχετε τους ίδιους περιορισμούς.
Οι μόνες προϋποθέσεις που αναφέρονται στους χρήστες είναι το μέγεθος των φωτογραφιών που ανεβαίνουν στην υπηρεσία, κάτι το οποίο ποικίλλει. Για παράδειγμα, οι χρήστες του Google Pixel μπορούν να ανεβάσουν εικόνες και βίντεο στην αρχική τους ποιότητα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.
Αποδεικνύεται όμως ότι δεν μπορείτε να έχετε περισσότερες από 20.000 εικόνες σε ένα μόνο άλμπουμ. Ας πούμε λοιπόν θέλετε να διαγράψετε τις εικόνες. Η Google σας επιτρέπει να διαγράψετε μέχρι 500 εικόνες ταυτόχρονα.
Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από 500, αλλά θα δείτε ένα σφάλμα αν προσπαθήσετε να τις διαγράψετε.
Αν έχετε 100.000 εικόνες, θα πρέπει να κάνετε το ίδιο πράγμα 200 φορές. Εδώ να αναφέρουμε ότι ο περιορισμός στη διαγραφή ήταν 1000 φωτογραφίες, αλλά μειώθηκε.
Τώρα, ας πούμε ότι τελικά αφιερώνετε το χρόνο που χρειάζεται για να διαγράψετε όλες τις φωτογραφίες σας, από 500 εικόνες τη φορά. Στην Google δεν αρέσει αυτή η ενέργεια και μετά από μερικές προσπάθειες, η λειτουργία διαγραφής σταματάει να λειτουργεί για λίγο, μερικές φορές για μια ώρα, ίσως και περισσότερο.
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι τόσο ενοχλητική που αρκετοί χρήστες, έχουν δημοσιεύσει ερωτήσεις στο forum, για αυτό το πρόβλημα. Μερικοί αναφέρουν ότι έχασαν μέρες προσπαθώντας να διαγράψουν τις φωτογραφίες τους. Τον Ιούλιο, οι υπηρεσίες Google Driver και Google Photos διαχωρίστηκαν, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διαχείριση των φωτογραφιών σας.
Φυσιολογικά κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Google δεν επιτρέπει σε κάποιον να εγκαταλείψει την υπηρεσία και να πάει σε άλλη εταιρεία. Όμως εμφανίζονται ένα σωρό προβλήματα που αποθαρρύνουν τον τελικό χρήστη.
Η ουσία του θέματος είναι ότι η υπηρεσία Google Photos δεν έχει ανταγωνισμό. Δεν υπάρχει κάποια άλλη υπηρεσία όπως αυτή, ακόμα κι αν θέλετε να αλλάξετε. Η υπηρεσία της Google διαθέτει πάρα πολύ χρήσιμα χαρακτηριστικά, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι προστίθενται νέα συνεχώς.
Οι χρήστες που θέλουν να διαγράψουν τις εικόνες τους από τον ιστό, θα δυσκολευτούν πολύ να το κάνουν. Σε κάθε περίπτωση, το Google Photos είναι μια υπηρεσία που μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμη, αν δεν σας ενδιαφέρουν οι παραπάνω λεπτομέρειες.
είμαι απογοητευμένος
O .όντος χάλια είναι έχω χάσει πολλές φωτογραφίες