Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εκθέτουν μια παγκόσμια φρίκη τρόμου: τη ρύπανση από μικροπλαστικά . Τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού εμφανίζονται σε απίθανους τόπους, συμπεριλαμβανομένων των αρκτικών πάγων. Τα σωματίδια παρασέρνονται από τον αέρα, και έτσι αναπνέουμε, τρώμε και πίνουμε μικροπλαστικά.
Οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία είναι δυνητικά τεράστιες. Το πρόβλημα είναι ότι λίγα είναι γνωστά για το πώς τα μικροπλαστικά επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό καθιστά δύσκολο για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η οποία εξέδωσε χθες μια αναλυτική έκθεση σχετικά με την κατάσταση των μικροπλαστικών στο πόσιμο νερό.
Το συμπέρασμα: Επειδή η έρευνα είναι ακόμα περιορισμένη και ουσιαστικά τώρα ξεκινάει, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κατανάλωση μικροπλαστικών αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Αναφέρει σχετικά ο Bruce Gordon, ο οποίος βοήθησε στην σύνταξη της έκθεσης ως συντονιστής του ΠΟΥ: “Γνωρίζουμε από τα δεδομένα ότι καταναλώνουμε μικροπλαστικά και αυτό προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές. Το κεντρικό μήνυμα είναι να καθησυχάσουμε τους καταναλωτές πόσιμου νερού σε όλο τον κόσμο αφού η εκτίμησή μας για τον κίνδυνο, είναι ότι αυτός είναι χαμηλός”.
Η έκθεση προτρέπει την επιστημονική κοινότητα να μελετήσει περαιτέρω τον πιθανό αντίκτυπο των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία και μάλιστα άμεσα. Και ζητά από τον κόσμο να αντισταθεί στην καταστροφή από την πλαστική ρύπανση, επειδή ο άνθρωπος έχει δηλητηριάσει με μικροπλαστικά ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές αυτού του πλανήτη. Περιστρέφονται βαθιά στα ωκεάνια ρεύματα και εμφανίζονται στα θαλασσινά που τρώμε. Η διαπερατότητα των μικροσκοπικών πλαστικών αντικειμένων είναι τρομακτική και δεν υπάρχει τρόπος να τα σταματήσουμε.
Οι άνθρωποι παράγουν μια εκπληκτική ποσότητα πλαστικού, περίπου 400 εκατομμύρια τόνους το 2015 και η παραγωγή αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2025. Υπολογίζεται ότι 8 εκατομμύρια τόνοι εισέρχονται στον ωκεανό κάθε χρόνο, ωστόσο οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 1% . Τα υπόλοιπα έχουν φαινομενικά εξαφανιστεί.
Τα μικροσωματίδια πλαστικού μπαίνουν σε πόσιμο νερό με διάφορους τρόπους. Κάποια από αυτά μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα σαν σκόνη και προσγειώνονται σε πηγές γλυκού νερού, όπως δεξαμενές κλπ. Αλλά και τα πλαστικά σκουπίδια που εισέρχονται στις πηγές νερού διασπώνται με την πάροδο του χρόνου σε μικρότερα κομμάτια και τελικά σε μικροσωματίδια. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, όπως τα ελαστικά παντελόνια γυμναστικής (γιόγκα κλπ) αποβάλλουν μικροπλαστικές ίνες με το πλύσιμο τους.
Σύμφωνα με τη έκθεση, οι εταιρείες πόσιμου νερού, βεβαίως και αντιμετωπίζουν την ρύπανση, πριν αυτό διανεμηθεί στους πελάτες, γεγονός που απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του μικροπλαστικών. Ωστόσο, προειδοποιεί επίσης ότι στον αναπτυσσόμενο κόσμο οι άνθρωποι δεν έχουν πάντα πρόσβαση σε αυτό το είδος επεξεργασίας νερού. Επίσης, ο εξοπλισμός επεξεργασίας που είναι κατασκευασμένος από πλαστικό μπορεί να συνεισφέρει μικροσωματίδια στην παροχή νερού.
Σε αυτό το πρώιμο στάδιο της έρευνας, ο αριθμός των μελετών είναι μικρός και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα επιλύσει τις μεθοδολογίες που πρέπει να ακολουθήσουν. Οι εννέα επιμέρους μελέτες που αναφέρονται στην έκθεση του ΠΟΥ αντικατοπτρίζουν μία διάσπαρτη μέχρι στιγμής έρευνα. Μερικοί εξέτασαν το εμφιαλωμένο νερό, άλλοι το νερό πηγών κλπ. Κάποιοι φιλτράρισαν τα δείγματα νερού σε επίπεδο μικροσωματιδίων, ενώ άλλοι έψαχναν για σωματίδια 100 φορές μεγαλύτερα από αυτά. Μερικοί καθορίζουν τους τύπους πλαστικών που βρήκαν, άλλοι δεν το έκαναν. Δεν είναι έκπληξη ότι το επίπεδο μόλυνσης που αναφέρουν κυμαίνεται από μηδέν έως χιλιάδες σωματίδια ανά λίτρο. Το συμπέρασμα είναι ότι τα ευρήματα είναι σχεδόν αδύνατο να συγκριθούν.
Η έκθεση της ΠΟΥ σημειώνει ότι τα περισσότερα μικροπλαστικά σωματίδια φαίνεται να περνούν ακίνδυνα μέσα από το ανθρώπινο έντερο. Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για το πώς το μέγεθος των σωματιδίων επηρεάζει το πέρασμα τους, ή αν ο ιστός του εντέρου μπορεί να απορροφήσει τα μικρότερα.
Αυτό είναι ένα πάρα πολύ άγνωστο πεδίο σχετικά με τα μικροπλαστικά, και η ΠΟΥ τονίζει ότι όταν πρόκειται για πόσιμο νερό, θα πρέπει να ανησυχούμε.
Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσουν να πίνουν και να τρώνε και να αναπνέουν μικροπλαστικά, ενώ οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ζούμε τώρα σε ένα πλαστικό πλανήτη και πρέπει να προετοιμαστούμε για τον απολογισμό.