BlueKeep exploit: Προσοχή κυκλοφορεί για πρώτη φορά

Για πολλούς μήνες, ερευνητές ασφαλείας προειδοποιούσαν δημόσια κυκλοφορία του κώδικα του BlueKeep, ένα worm που εκμεταλλεύεται ευπάθειες σε παλαιότερες εκδόσεις των . Το worm μπορεί να εξαπλωθεί από υπολογιστή σε υπολογιστή όπως έκανε και το worm WannaCry πριν από χρόνια.

Χθες Παρασκευή, το Metasploit framework – ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται από τους white και black hat , πρόσθεσε ένα  ένα module που περιέχει το exploit. Έτσι αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί, έτοιμο για επιθέσεις.

BlueKeep exploit

Το νέο module, που δημοσιεύτηκε για ανάπτυξη στο  Github, δεν έχει ακόμη την αξιοπιστία του EternalBlue exploit που αναπτύχθηκε από την NSA και χρησιμοποιήθηκε αργότερα στο WannaCry.

Για παράδειγμα, εάν οι χρήστες που χρησιμοποιούν το νέο module ορίσουν λάθος έκδοση των Windows που θέλουν να επιτεθούν, είναι πιθανόν να να δουν μια BSOD στον υπολογιστή τους.

Για να δουλέψει το exploit σε servers απαιτεί ορισμένες αλλαγές στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις με τη μορφή μιας τροποποίησης στο που ενεργοποιεί την κοινή χρήση ήχου.

Αντίθετα, με το EternalBlue exploit – που κυκλοφόρησε η ομάδα Shadow Brokers τον Απρίλιο του 2017 – δεν μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα σε ένα ευρύ φάσμα εκδόσεων των Windows και στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις τους.

Ένα μήνα μετά τη διαρροή, το EternalBlue κυκλοφόρησε σαν Wannacry ransomware και χτυπούσε υπολογιστές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι προγραμματιστές του Metasploit πρόσθεσαν το συγκεκριμένο exploit στο εργαλείο δοκιμών διείσδυσης, αλλά δεν φαίνεται να είναι τόσο ευέλικτο όσο το EternalBlue exploit. Εξακολουθεί όμως να είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Η Microsoft έχει προειδοποιήσει ήδη αρκετές φορές για σφάλμα των Windows, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλο ένα WannaCry
Το ελάττωμα που έχει καταχωρηθεί σαν CVE-2019-0708 και είναι γνωστό με το όνομα BlueKeep, βρίσκεται σε προηγούμενες εκδόσεις των υπηρεσιών Remote Desktop και επηρεάζει τα συστήματα Windows 2003,  XP, Vista 7, Server 2008 R2 και Server 2008.

Αν διαθέτετε κάποιο από τα παραπάνω συστήματα, ενημερώστε άμεσα τους υπολογιστές σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).