Η Google και η IBM μπορεί να ανταγωνίζονται για την κβαντική υπεροχή, αλλά η Amazon σαν μεσάζων ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια προεπισκόπηση της υπηρεσίας Amazon Braket.
Το νέο project είναι μια προσπάθεια της εταιρείας να μετατρέψει την κβαντική πληροφορική σε μια υπηρεσία στην οποία θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο και ανακοινώθηκε ένα μήνα περίπου μετά την ανακοίνωση του Azure Quantum από την Microsoft.
“Το Amazon Braket είναι μια πλήρως διαχειριζόμενη υπηρεσία AWS, με ασφάλεια και κρυπτογράφηση σε κάθε επίπεδο”, αναφέρει η εταιρεία στο blog της.
Προς το παρόν, φαίνεται μια πολύ περιορισμένη υπηρεσία, όπου οι εταιρικοί πελάτες της Amazon θα έχουν την δυνατότητα πειραματισμού με την εκτέλεση προσομοιώσεων σε ένα σύνολο υφιστάμενων κβαντικών υπολογιστών από τους συνεργάτες D-Wave, IonQ, και Rigetti. (Η IonQ συνεργάζεται με την Microsoft στο project Azure Quantum.)
“Αυτή η νέα υπηρεσία έχει σχεδιαστεί για να σας αφήσει να έχετε κάποια πρακτική εμπειρία με τα qubits και τα κβαντικά κυκλώματα. Μπορείτε να δημιουργήσετε και να δοκιμάσετε δικά σας κυκλώματα σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον και στη συνέχεια να τα τρέξετε σε έναν πραγματικό κβαντικό υπολογιστή“, αναφέρει η Amazon.
Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι δημιουργεί το “Κέντρο AWS για την Κβαντική Πληροφορική” (AWS Center for Quantum Computing), ένα εργαστήριο κοντά στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), όπου θα μπορεί να διερευνήσει τους κβαντικούς της υπολογιστές, αλλά και περισσότερες χρήσεις για τους κβαντικούς υπολογιστές. Ο διευθυντής του κέντρου κβαντικής πληροφορικής της εταιρείας επιβεβαίωσε στο Wired ότι η Amazon εργάζεται για κβαντικό hardware.
Θεωρητικά, οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να υπολογίσουν πολύ ταχύτερα από τους παραδοσιακούς υπερυπολογιστές, γιατί τα δυαδικά ψηφία τους μπορούν να υπάρχουν σε πολλαπλές κβαντικές καταστάσεις, αντί να χρησιμοποιούν το (1) on ή το off (0).
Όμως οι κβαντικοί υπολογιστές είναι σπάνιοι και εξαιρετικά ακριβοί. Έτσι οι εταιρείες Amazon και Microsoft προσπαθούν να τους προσφέρουν μέσα από ένα κοινόχρηστο και διαχειριζόμενο περιβάλλον, όπως το κάνει ήδη η Amazon με την πλατφόρμα υπολογιστών AWS. Αυτή η αόρατη αυτοκρατορία εξυπηρετητών χρησιμεύει σαν σπονδυλική στήλη για πάρα πολλές από τις υπηρεσίες Internet που χρησιμοποιείτε σήμερα.