Ο Chuck Peddle, πρωτοπόρος σχεδιαστής επεξεργαστών πέθανε στα 82

Ο Chuck Peddle, ένας από τους σημαντικότερους μηχανικούς της εποχής των πρώιμων οικιακών υπολογιστών, πέθανε από τον καρκίνο του παγκρέατος στην ηλικία των 82 ετών.

chuck-peddle

ο Chuck Peddle ήταν γνωστός ως ο επικεφαλής σχεδιαστής του χαμηλού κόστους επεξεργαστή 6502, της MOS Technology (κόστιζε μόλις $ 25 το 1975), που χρησιμοποιήθηκε στους πρώτους οικιακούς υπολογιστές, όπως το Apple II και το Commodore PET. Οι παραλλαγές αυτού του πυρήνα επηρέασαν κονσόλες όπως το Atari 2600 και το NES. Εάν νοσταλγείτε τις ημέρες των 8-bit υπολογιστών, τότε χρωστάτε μία ευγνωμοσύνη στον Peddle.

Ο Peddle ήθελε να σχεδιάσει στην Motorola ένα προσιτό τσιπ. Όταν όμως η Motorola δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του ο Peddle και έξι μέλη της ομάδας χτύπησαν την πόρτα της MOS Technology. Η Commodore στην συνέχεια αγόρασε την MOS, καθιστώντας τον Peddle κύριο μηχανικό και αλλάζοντας το τοπίο των υπολογιστών.

Ο Peddle εγκατέλειψε την ομάδα της MOS το 1980 και εργάστηκε σε projects χαμηλότερου επιπέδου, όπως το Victor PC της Systems Technology και αφαιρούμενους σκληρούς δίσκους που ήταν πρόδρομοι των εξωτερικών δίσκων και USB . Όμως είχε αφήσει την κληρονομιά του. Συνέβαλε στην εξάπλωση της πληροφορικής καθιστώντας τους οικιακούς υπολογιστές οικονομικά προσιτούς.

Και σε κάποιο βαθμό, εισήγαγε την έννοια της πανταχού παρούσας πληροφορικής, όπου η τεχνολογία εξαπλώθηκε παντού αντί να κάθεται σε μονολιθικούς διακομιστές. Με αυτή την έννοια, τα smartphones και τα συνδεδεμένα σπίτια, έχουν τις ρίζες τους στις ιδέες του Peddle, που διατυπώθηκαν πριν από 45 χρόνια.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).