Τι είναι το NAS και τι είναι το προσωπικό cloud

Το NAS είναι μία έξυπνη διαδικτυακή λύση για την αποθήκευση των δεδομένων σας που πλέον γίνονται όλο και πιο δημοφιλής. Αν και απευθύνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, έχουν αρχίσει να γίνονται ιδανικοί και για οικιακούς χρήστες.

Όλοι σίγουρα έχετε αποθηκευμένα προσωπικά δεδομένα στις διάφορες συσκευές σας. Προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο, εργασίες, και ένα σωρό άλλα που απλά αν τα χάσετε δεν μπορείτε να τα ξαναβρείτε πουθενά. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για ασφαλή αποθήκευση αυτών των δεδομένων. Εμφανίστηκαν συστήματα που διατείνονται ότι μπορούν να σας εξασφαλίσουν τα δεδομένα σας,  όπως το RAID, το cloud, οι servers, το mirror, και το NAS που με αυτό θα ασχοληθούμε σήμερα.

Τι είναι το NAS
Το NAS (Network attached storage) είναι μία δικτυακή μονάδα αποθήκευσης. Δηλαδή είναι μία που φιλοξενεί σκληρούς δίσκους και που είναι συνδεδεμένη κατευθείαν με το router σας. Εσωτερικά διαθέτει μία μικρή motherboard, ένα επεξεργαστή, μία μνήμη και μία είσοδο ethernet.

Η συσκευή αυτή είναι ιδανική για να στήσετε ένα προσωπικό cloud που θα το διαχειρίζεστε αποκλειστικά εσείς, χωρίς την παρέμβαση τρίτων, και θα έχετε πρόσβαση από όλες τις συσκευές σας που συνδέονται στο εσωτερικό δίκτυό σας.

Επιπλέον, λόγω της διαδικτυακής υπόστασή του μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας μέσω internet από οπουδήποτε στο κόσμο, καθώς επίσης μπορείτε να ορίσετε ποιοι και που μπορούν να μπουν και να δουν τα δεδομένα σας. Ότι κάνετε και με ένα public cloud δηλαδή, σαν της Google.

Τι σας προσφέρει το NAS
Με το NAS μπορείτε πολύ απλά να κάνετε αποθήκευση των δεδομένων σας, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Αντί να αποθηκεύετε τις φωτογραφίες σας τοπικά στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας μπορείτε με το NAS να τις αποθηκεύσετε στο δίκτυο (όχι στο διαδίκτυο).

Τα δικτυακά πλέον δεδομένα θα είναι προσβάσιμα από όποιον χρήστη συνδεθεί στο δίκτυό σας και φυσικά του δώσετε τα κατάλληλα δικαιώματα. Οι συσκευές NAS μπορούν πολύ εύκολα να  “βγουν” στο internet και αυτό θα σας δώσει την δυνατότητα να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας με τον ξάδελφό σας στην Αμερική. Ή να συνεχίσετε την εργασία σας από το καφενείο του πανεπιστημίου σας.

Επειδή οι συσκευές NAS μπορούν να δεχτούν λογισμικό της αρέσκειά σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε σε αυτές ένα πρόγραμμα συγχρονισμού δεδομένων, όπως το Resilio Sync, το οποίο ταυτόχρονα θα το εγκαταστήσετε σε όλες τις συσκευές σας, είτε αυτές είναι Windows desktop, ή MacOS, ή Linux,  ή τηλέφωνα (Android, Apple, Windows). Έτσι να μπορείτε να κάνετε αυτόματο συγχρονισμό των δεδομένων σας κατευθείαν στο NAS. Θα βγάζετε δηλαδή μία φωτογραφία και αυτή θα αποθηκεύεται αυτόματα στο NAS στο σπίτι σας. Αν σας κλέψουν το κινητό τουλάχιστον δεν θα κλαίτε τις φωτογραφίες σας.

Ορισμένες NAS  συσκευές διαθέτουν το δικός τους λογισμικό για συγχρονισμό των αρχείων, όπως το My Cloud από την Western Digital.

Τι θα πληρώσετε  
Το κόστος για τους οικιακούς χρήστες δεν είναι απαγορευτικό. Όταν θα κάνετε την επιλογή σας προσέξτε δύο τρία σημεία. Πρώτον τα NAS πωλούνται με και χωρίς σκληρούς δίσκους  εσωτερικά.  Δεύτερον προσέξτε τις δυνατότητες του, όπως διασύνδεση, διαχείριση, ταυτόχρονη σύνδεση με πολλούς χρήστες, σύνδεση με το λειτουργικό σας κλπ. Μην ξεχνάτε ότι παρόλο που είναι ένας mini υπολογιστής που συνήθως τρέχει ένα βασικό linux, δεν έχει και θα πρέπει να δείτε το admin panel του από τον υπολογιστή σας.

Οι τιμές χωρίς δίσκους αρχίζουν από τα 73 ευρώ για ένα μηχάνημα που μπορεί να δεχτεί δύο δίσκους. Το κόστος των δίσκων είναι επιπρόσθετη χρέωση και εξαρτάται από τα TΒ που θέλετε να έχει. Οι τιμές με ενσωματωμένους δίσκους αρχίζουν από 100 ευρώ για ένα μηχάνημα με 1 δίσκο των 16 TB.

Δεν θα σας συνιστούσαμε να αγοράσετε ένα NAS με 1 δίσκο, γιατί δεν θα έχετε κανένα είδους backup σε περίπτωση αποτυχίας του δίσκου. Επιλέξτε να δέχεται τουλάχιστον δύο δίσκους.

Συστήματα NAS μπορείτε να βρείτε στην αγορά και από τις εταιρείες κατασκευής σκληρών δίσκων, όπου φυσικά εμπεριέχουν τους δικούς τους δίσκους. Τέτοιες εταιρείες είναι οι Western Digital, Toshiba, Fujitsu.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο της Western Digital στα Ελληνικά:

Υπέρ και κατά

  • + Παρέχει το προσωπικό σας cloud που το διαχειρίζεστε μόνο εσείς
  • + Διαθέτει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο που εξαρτάται μόνο από τους σκληρούς δίσκους που θα επιλέξετε να το εξοπλίσετε
  • + Πολύ απλό στην χρήση του. Είναι σχεδόν plug and play χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής
  • + Απομακρυσμένη πρόσβαση από όλο τον κόσμο με ασφάλεια, αφού δεν μεσολαβεί server τρίτων
  • + Υποστηρίζει συγχρονισμό των αρχείων σας από όλες τις συσκευές σας, με την εγκατάσταση του κατάλληλου λογισμικού (π.χ. Resilio Sync, My Cloud κλπ)
  • + Υποστηρίζει το πρότυπο RAID, διαθέτοντας συστοιχίες σκληρών δίσκων για αποτροπή απώλειας δεδομένων
  • + Εντελώς δωρεάν μετά το αρχικό κόστος.
  • – Έχει ένα αρχικό κόστος αγοράς μηχανήματος και δίσκων.
  • – Η ταχύτητά τους εκτός εσωτερικού δικτύου εξαρτάται από την σύνδεση σας στο internet
  • – Σαν cloud δεν ενδείκνυται για τελείως αρχάριους χρήστες καθώς απαιτεί βασικές γνώσεις διαχείρισης του router σας
  • – Παρουσιάζουν καθυστερήσεις όταν ο χώρος εξαντλείται

Μπορείτε να μετατρέψετε το παλιό σας pc σε NAS;
Έχετε ένα παλιό υπολογιστή που αραχνιάζει στην γωνία? Μπορείτε με λίγο κόπο και αρκετή υπομονή να τον ξυπνήσετε και να το μετατρέψετε σε ένα μηχάνημα NAS.

Καταρχήν θα πρέπει να τον εξοπλίσετε με τουλάχιστον δύο ολόιδιους δίσκους, μεγάλης χωρητικότητας και ένα μικρό για το λειτουργικό και τα βοηθητικά προγράμματα. Δεν είναι απαραίτητο να τρέχει Windows, μπορείτε να του βάλετε κάποια δωρεάν διανομή των Linux.

Μετά θα πρέπει είτε με RAID είτε με κάποιο script να δημιουργήσετε ένα είδος backup στους δύο ίδιους δίσκους.

Τέλος θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα βοηθητικό πρόγραμμα που θα μετατρέψει τον υπολογιστή σας σε NAS, όπως το Amahi ή το Resilio BTSync. Ίσως και ένα πρόγραμμα που να βλέπει την υγεία των δίσκων και να σας προειδοποιεί αν κάτι δεν πάει καλά, όπως το Crystal Disk.

Η λύση αυτή δεν απευθύνεται σε αρχάριους και θα πρέπει να είστε τουλάχιστον power user για μπορέσετε να την φέρετε σε πέρας χωρίς να σας πιάσει απελπισία.

Συμπερασματικά
Θα πρέπει να βρείτε ένα τρόπο που να σας ταιριάζει, για να κάνετε backup τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν επιλέξετε το cloud έχετε δύο λύσεις. Με 30 ευρώ το χρόνο για ένα public cloud στην Google των 200 GB ή με 300 ευρώ εφάπαξ για ένα private cloud των 4TB. Η απόφαση είναι δική σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

2 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).