WordPress: Πώς να εντοπίσετε κενά ασφαλείας

Η WordPress είναι η πιο δημοφιλής CMS πλατφόρμα. Πάνω από το 63% των ιστότοπων σήμερα είναι WordPress. Δυστυχώς όμως, το 56% αυτών των ιστότοπων έχει σημαντικά προβλήματα ασφάλειας.

Είναι πράγματι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μια τόσο δημοφιλής πλατφόρμα όπως το WordPress μπορεί να βγει αναξιόπιστη σε πολλά θέματα ασφάλειας. Αυτές οι απειλές έχουν δώσει στους hackers ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των διαχειριστών των ιστοσελίδων.

Σε αυτό το θέμα, θα δούμε πώς επηρεάζεται μια τόσο ισχυρή πλατφόρμα, όπως είναι το WordPress από τις πολλαπλές απειλές στον κυβερνοχώρο και πώς μπορούμε να το ασφαλίσουμε.

WordPress

Στατιστικά που αφορούν το WordPress Hacking  

Σύμφωνα με το CVE Details, το XSS (38,1%) παραμένει η μεγαλύτερη απειλή στο WordPress, ακολουθεί το code execution (15,3%) και τελος το bypass, με (12,7%) έχοντας την τρίτη θέση.

Τα πρόσθετα του WordPress από την άλλη, κάνουν τη δουλειά μας πολύ απλή και γρήγορη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2019, το 56% των παραβιάσεων έγινε μέσω διαφορετικών plugins.

Όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία αναγκάζουν τους κανονικούς χρήστες όπως εμάς να αμφισβητούν το κυριαρχικό CMS στον κόσμο και τις πρακτικές ασφαλείας του. Με αυτήν την ανάρτηση, θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε μερικά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και να βρούμε τις λύσεις σχετικά με αυτά.

Αδύναμοι σύνδεσμοι στο WordPress

“Οι άνθρωποι ήταν, είναι και θα συνεχίσουν να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφάλειας στο WordPress”, όπως αναφέρει ο  Dre Armeda συζητώντας για  την ασφάλεια του WordPress.

WordPress

Η ασφάλεια της ιστοσελίδας δεν αφορά μόνο την εξάλειψη των κινδύνων, αλλά και τη μείωση αυτού. Οι περισσότεροι από τους χρήστες πιστεύουν ότι μόνο με την εγκατάσταση ενός πιστοποιητικού SSL για τον ιστότοπο, μπορούν να παρέχουν 100% ασφάλεια σε όλους τους τύπους ζητημάτων και απειλών για την ασφάλεια του ιστότοπου.

Ο πιο επικίνδυνος τύπος ζητήματος ασφαλείας του WordPress παρουσιάζεται πριν ή αμέσως μετά την παραβίαση του ιστότοπου. Το κίνητρο ενός hacker είναι να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον ιστότοπό στο WordPress και να βλάψει τον ιστότοπο αποκτώντας δικαιώματα διαχειριστή. Ας ψάξουμε σε βάθος για να βρούμε τις ρίζες όλων αυτών των ζητημάτων ασφάλειας του WordPress

5 σημαντικά κενά ασφαλείας που θα πρέπει να γνωρίζετε:

1. Brute Force Attacks

Οι επιθέσεις brute force του WordPress δεν είναι τίποτα άλλο από τη μέθοδο δοκιμής και σφάλματος εισαγωγής πολλαπλών ονομάτων χρήστη και κωδικών. Οι hackers χρησιμοποιούν διάφορους συνδυασμούς κωδικών πρόσβασης ξανά και ξανά μέχρι να ανακαλυφθεί ένας επιτυχημένος συνδυασμός.

Η τεχνική brute force αναπτύχθηκε για να εκμεταλλευτεί τον απλούστερο τρόπο για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστότοπους: Η σελίδα σύνδεσης στο WordPress ωστόσο, από προεπιλογή, δεν περιορίζει τις προσπάθειες σύνδεσης. Έτσι, τα bots μπορούν να επιτεθούν στη σελίδα σύνδεσης του WordPress, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο brute force attack.

Ακόμα κι αν αυτές οι επιθέσεις είναι ανεπιτυχείς, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον διακομιστή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι προσπάθειες σύνδεσης μπορούν να υπερφορτώσουν το σύστημά σας και να επιβραδύνουν τον ιστότοπό σας.

 2. File Inclusion Exploits

Ένα άλλο ζήτημα ασφάλειας είναι οι ευπάθειες του κώδικα PHP του ιστότοπου WordPress. Αυτές οι επιθέσεις είναι το επόμενο κοινό ζήτημα ασφάλειας που μπορεί να αξιοποιηθεί από hackers.

O PHP είναι ο κώδικας που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του ιστότοπού σας στο WordPress, μαζί με τις προσθήκες και τα θέματα σας. Τα File Inclusions εμφανίζονται όταν χρησιμοποιείται ένας ελαττωματικός κώδικας για τη φόρτωση απομακρυσμένων αρχείων. Αυτά τα φορτωμένα αρχεία επιτρέπουν επιπλέον στους hackers να αποκτήσουν πρόσβαση στον ιστότοπό σας. Λόγω αυτών, οι εισβολείς μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο αρχείο wp-config.php του ιστότοπού σας στο WordPress.

Αυτό, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένα από τα πιο σημαντικά αρχεία στην εγκατάσταση του WordPress.

3. SQL Injections

WordPress

Το WordPress χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων MySQL για να λειτουργήσει. Οι ευπάθειες SQL Injection στο wordpress συμβαίνουν όταν ένας hacker αποκτήσει πρόσβαση στη βάση δεδομένων του WordPress.

Με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλεύεται περαιτέρω όλα τα δεδομένα του ιστότοπού σας. Με ένα SQL Injection, ένας hacker μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο λογαριασμό χρήστη σε επίπεδο διαχειριστή. Με τη βοήθειά του, αποκτά πλήρη πρόσβαση στον ιστότοπό σας στο WordPress.

Αυτού του είδους οι απειλές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή νέων δεδομένων στη βάση δεδομένων σας, η οποία περιλαμβάνει συνδέσμους προς κακόβουλους ή ανεπιθύμητους ιστότοπους.

4. Cross-Site Scripting (XSS)

Το 84% όλων των ζητημάτων ασφάλειας των ιστοσελίδων σε ολόκληρο το διαδίκτυο αφορά τις Cross-Site Scripting ή XSS επιθέσεις. Τα πρόσθετα του WordPress είναι γεμάτα από δέσμες ενεργειών μεταξύ ιστότοπων.

Μηχανισμός: Όταν ο χρήστης, εν γνώσει του ή όχι, φορτώνει ιστοσελίδες με ανασφαλή σενάρια (scripts) javascript, αυτά τα σενάρια χρησιμοποιούνται για να κλέψουν δεδομένα από τα προγράμματα περιήγησής τους. Ένα παράδειγμα επίθεσης Cross-Site Scripting θα ήταν μια μορφή παραβίασης που φαίνεται να βρίσκεται στον ιστότοπό σας. Εάν ένας χρήστης εισάγει δεδομένα σε αυτήν τη φόρμα, αυτά τα δεδομένα θα κλαπούν

5. Malware

Κακόβουλο λογισμικό είναι ο κώδικας που χρησιμοποιείται για την απόκτηση μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στον στοχευμένο ιστότοπο. Αυτοί οι κώδικες εισέρχονται στον ιστότοπο για τη συλλογή ευαίσθητων δεδομένων. Ωστόσο, υπάρχουν χιλιάδες είδη μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό στο διαδίκτυο. Το WordPress δεν είναι ευάλωτο σε όλα αυτά.

Υπάρχουν τέσσερα κοινά Malware infections  στο WordPress:

  • Backdoors
  • Drive-by downloads
  • Pharma hacks
  • WοrdPress Malicious redirects

Το WordPress έχει επίγνωση όλων αυτών των ζητημάτων ασφάλειας. Δίνει στον χρήστη διάφορες επιλογές και τεχνικές για να εξασφαλίσει την ασφάλεια κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Ασφαλίζουμε το  WοrdPress με 3 εύκολα βήματα:

WordPress Backup Solution:

Τα αντίγραφα ασφαλείας είναι η πρώτη σας άμυνα ενάντια σε οποιοδήποτε ζήτημα ασφάλειας. Θυμηθείτε, τίποτα δεν είναι 100% ασφαλές.

Εγκατάσταση ενός Web-Application Firewall:

WordPress

Ένα Firewall αποκλείει όλη την κακόβουλη κίνηση πριν φτάσει ακόμη και στον ιστότοπό σας. Το Τείχος προστασίας εφαρμογών ιστού (WAF) είναι μια λύση ασφάλειας επιπέδου εφαρμογής, που ελέγχει την κυκλοφορία που έρχεται στον διακομιστή σας. Παίρνει την απαραίτητη ενέργεια για να το προστατεύσει από hackers και κακόβουλο λογισμικό.

Απενεργοποίηση επεξεργασίας αρχείων:

Το WordPress διαθέτει ενσωματωμένο πρόγραμμα επεξεργασίας κώδικα που σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε το θέμα κατά την προσθήκη σας. Αυτά τα αρχεία μπορούν να επεξεργαστούν απευθείας από την περιοχή διαχειριστή του WοrdPress. Εάν η πρόσβαση καταλήξει σε λάθος χέρια, μπορεί να προκαλέσει πολλά ζητήματα ασφάλειας. Επομένως, συνιστάται να απενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία.

Περιμένοντας την κίνηση σας

Με όλες τις λεπτομέρειες που αναφέραμε, είναι η σειρά σας να ασφαλίσετε και να καλύψετε όλα τα κενά ασφαλείας στον ιστότοπό σας

Λοιπόν, τι περιμένετε;

Ασφαλίστε τη σελίδα σας και διαχειριστείτε τη με ασφάλεια.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).