Amazon καταγγελία από τους εργαζόμενους

Την Πέμπτη, ένας συνασπισμός μερικών από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Αμερικής που εκπροσωπούν εκατομμύρια εργαζόμενους υπέβαλε μια καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission ή FTC) για να αντιμετωπίσει την εκμετάλλευση της πανδημίας Covid-19 από την Amazon.

Σύμφωνα με την καταγγελία η εταιρεία χρησιμοποιεί την πανδημία του Covid-19 για να επεκτείνει περαιτέρω την κυριαρχία της στις αγορές.

“Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά της Amazon κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19”, αναφέρει η καταγγελία.


“Η Amazon εκμεταλλεύεται την οικονομική απελπισία και την αναταραχή που προκαλείται από τον COVID για να συμμετάσχει σε μια νέα ή εντατική συμπεριφορά που ενδυναμώνει περαιτέρω την ισχύ και την κυριαρχία της στην αγορά.”

Η καταγγελία παρουσιάζει μια σειρά από επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι η δεσπόζουσα θέση της Amazon στο έχει επιταχύνει την κατάρρευση του φυσικού λιανικού εμπορίου, και της επέτρεψε να κάνει κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά για να υπονομεύσει τους ανταγωνιστές, να πιέσει τους προμηθευτές, να εκμεταλλευτεί τους Αμερικάνους εργαζόμενους χωρίς να υπάρχει ο φόβος κάποιας εκδίκασης. Η εταιρεία εισβάλει σε νέες αγορές και συμπεριφέρεται αντιανταγωνιστικά.

Εδώ και χρόνια, οι επικριτές προειδοποιούν για την Amazon, η οποία έχει μια πολύ επιθετική τακτική κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, και έχει ξεφύγει από κάθε κανονιστικό έλεγχο εν μέρει επειδή το σημερινό αντιμονοπωλιακό πλαίσιο είναι ξεπερασμένο και ανεπαρκές για να χειριστεί το απόλυτο πεδίο ισχύος της εταιρείας.

Η καταγγελία προειδοποιεί ότι η ικανότητα της Amazon είναι να χρησιμοποιεί τις τιμές ως όπλο (είτε μέσω της καταστολής των τιμών προσφέροντας φθηνότερα προϊόντα σε επίπεδα μη βιώσιμα για τους ανταγωνιστές ή να τις αλλάζει χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγει από τους καταναλωτές) για την αποτροπή της ανάπτυξης των ανταγωνιστών και για να μην χάνει πελάτες.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι οι πωλητές βρίσκονται όλο και περισσότερο παγιδευμένοι στην Amazon, μια πλατφόρμα που δεν έχει κανένα πρόβλημα να επιβάλλει φόρους στους πωλητές για να αντισταθμίσει τους φόρους που επιβάλλονται από διάφορες κυβερνήσεις. Οι προμηθευτές που χρησιμοποιούν στην πλατφόρμα βρίσκονται στο έλεος μονομερούς ς αποφάσεων, αλλά δεν μπορούν να φύγουν.

Για παράδειγμα, τον Απρίλιο, μια έρευνα της ProPublica διαπίστωσε ότι ο αλγόριθμος τιμολόγησης της Amazon παγιδεύει περαιτέρω τους πωλητές αυξάνοντας τα “προτεινόμενα” επίπεδα αποθέματος που πρέπει να έχουν οι πωλητές τρίτων στην Amazon για να αποφύγουν την υποβιβασμό στα των πωλήσεων. Μια τέτοια τακτική αναγκάζει τους προμηθευτές να δώσουν προτεραιότητα στην Amazon έναντι άλλων λιανοπωλητών, ακόμη και αν θα μπορούσαν να έχουν καλύτερες προσφορές, λόγω του φόβου ότι θα χάσουν έσοδα.

Η καταγγελία υπογραμμίζει ένα άλλο παράδειγμα, τις ρήτρες “most-favored nation” – που απαγορεύουν στους πωλητές να πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές σε ανταγωνιστικές ή ακόμη και στους δικούς τους ιστότοπους.

Στη συνέχεια, η Amazon μπορεί να συνδυάσει αυτήν την ρήτρα με την κυριαρχία του υπολογιστικού cloud για να “αρνηθεί ανταγωνιστικές πλατφόρμες ακόμη και στους ίδιους τους προγραμματιστές την ευκαιρία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές σε μικρότερα σύνολα καταναλωτών από εκείνους που αγοράζουν τα προϊόντα τους από το AWS Marketplace.”

Ο συνασπισμός των συνδικάτων αναφέρει επίσης τις ανησυχίες του για την εργασία λόγω του ότι η Amazon απασχολεί άμεσα “το 22% της συνολικής εθνικής αγοράς εργασίας.” Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες με άμεσο εργατικό δυναμικό περίπου 400.000 άτομα και έχει προσλάβει περίπου 175.000 εργαζομένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 125.000 εκ των οποίων είναι μόνιμοι. Ο συνασπισμός αναφέρει ότι η θέση της Amazon σαν ο μεγάλος εργοδότης (μερικές φορές ο μόνος μεγάλος εργοδότης στις πόλεις) της επιτρέπει να μειώσει κατά πολύ τους μισθούς των εργαζομένων.

Νωρίτερα φέτος, πριν τεθεί σε ισχύ το lockdown, η Bank of America υπολόγισε ότι το μερίδιο της Amazon στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου των ΗΠΑ έφτανε το 44%. Η δεύτερη θέση, στο 7%, ήταν η Walmart. Το λιανικό εμπόριο υπέστη τεράστιες ζημιές την άνοιξη και πολλές εταιρείες ενδέχεται να μην ανακάμψουν ποτέ, ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις ανέβηκαν στα ύψη.

Πράγματι, η Amazon και ο Jeff Bezos είδαν την περιουσία τους να ανεβαίνει δεκάδες δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, ενώ εκατομμύρια άλλοι δεν έχουν που να μείνουν και τι να φάνε.

“Η Amazon αντιπροσωπεύει έναν σαφή και παρόντα κίνδυνο για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και την οικονομία μας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της UFCW International Marc Perrone.

“Η εταιρεία όχι μόνο αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον πλήρη αντίκτυπο του COVID-19 στους εργαζομένους της, αλλά εκμεταλλεύτηκε αυτήν την πανδημία για να αυξήσει την κυριαρχία της στην αγορά, καθώς και την εξουσία της έναντι των εργαζομένων σε όλα τα κέντρα διανομής της.”

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).