TikTok Ελευθερία λόγου, καπιταλισμός και Coca-Cola για όλους

Πόσοι από εσάς κατάλαβαν πόσο βρώμικο είναι το “πωλήστε το TikTok σε μια αμερικανική εταιρεία”. Η τελευταία αλλαγή στο σκηνικό είναι ένα μπερδεμένο σύνολο εκτελεστικών παραγγελιών που απαγορεύουν συναλλαγές με την ByteDance (την κινεζική μητρική εταιρεία της TikTok) και την WeChat (μια κινεζική εφαρμογή γραπτών μηνυμάτων).

Όμως δεν έχει νόημα να μένουμε σε αυτό. Από την αρχή, η ByteDance βρίσκεται σε συνομιλίες για την πώληση της TikTok στη Microsoft. Το μόνο ερώτημα που αξίζει να σκεφτούμε είναι γιατί αυτό έχει σημασία για τους απλούς Αμερικανούς και πιο συγκεκριμένα, πρέπει να φοβόμαστε τις Κινέζικες εφαρμογές όπως την TikTok;

Τον Ιούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo ανέφερε στο Fox News ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν την εφαρμογή TikTok “μόνο αν θέλετε τις προσωπικές σας πληροφορίες στα χέρια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος”.

Ναι η εφαρμογή TikTok συλλέγει πολλά προσωπικά δεδομένα, αλλά δεν είναι περισσότερα από αυτά που συλλέγουν το Facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα. Η διαφορά μεταξύ της TikTok και του Facebook είναι ότι διαθέτουν τις πληροφορίες σε διαφορετικές κυβερνήσεις. Το Facebook για παράδειγμα δεν κοινοποιεί τα δεδομένα στην Κινέζικη κυβέρνηση.

Η μεγαλύτερη διαφωνία απορρήτου του 2020 δεν αφορά καθόλου την ιδιωτική ζωή ή την τεχνολογία – αφορά την ίδια την Κίνα. Εδώ λοιπόν δημιουργείται η ερώτηση “Είναι το Facebook καλύτερο, χειρότερο ή το ίδιο με την TikTok;” που μοιάζει πολύ με την ερώτηση “Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες καλύτερες, χειρότερες ή ίδιες με την Κίνα;”

Το 2020, αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να απαντηθεί. Η Κίνα έχει συλλάβει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους σε στρατόπεδα εγκλεισμού, αναφέροντας θέματα εθνικής ασφάλειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν μετανάστες στα στρατόπεδά τους, και έχουν φτάσει να τοποθετήσουν παιδιά σε κλουβιά.

Η Κίνα δεν είναι δημοκρατία, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε να καθυστερήσει αντισυνταγματικά φέτος τις εκλογές. Η Κίνα καταπιέζει σκληρά τους πολιτικούς της αντιφρονούντες. Στην Αμερική, η επιβολή του νόμου άρπαξε διαδηλωτές από τους δρόμους και τους πέταξε σε φορτηγά.

Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να κάνει ένα που ανέφερε “όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν οι πυροβολισμοί” σαν απάντηση σε μαζικές διαμαρτυρίες – λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της σφαγής στην πλατεία Tiananmen.

Οι διαμαρτυρίες στην Αμερική μου είναι διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία και φυλετικές διακρίσεις. Καθώς αυτές οι διαμαρτυρίες μαινόταν, ο Mike Pompeo πραγματοποίησε μια ομιλία στο Εθνικό Συνταγματικό Κέντρο στη Φιλαδέλφεια όπου επιτέθηκε στους The New York Times γιατί εξέδωσαν ένα ειδικό τεύχος που περιείχε άρθρα που εξετάζουν τη δουλεία και τη κληρονομιά της στα πάντα, από τις μαζικές φυλακίσεις έως στην ποπ .

“Η μαρξιστική ιδεολογία θέλει να πιστέψετε ότι η Αμερική είναι οι μόνο καταπιεστές”, δήλωσε ο Pompeo. “Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να είναι χαρούμενο όταν βλέπει τους New York Times να προωθούν αυτήν την ιδεολογία”.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η καταστολή της για όλες τις αναφορές στη σφαγή της πλατείας Tiananmen του 1989 θεωρείτο σαν ένα πρωταρχικό παράδειγμα των κινδύνων της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο.

Έτσι, η Κίνα δεν μπορεί να αναγνωρίσει την πλατεία Tiananmen ή τη σημερινή μεταχείριση των Ουιγούρων.
Για τον αντίστοιχο λόγο, οι Ρωσικές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης στο Facebook προώθησαν πραγματικά βιαιότητας της αστυνομίας στην Αμερική και προσπάθησαν να οργανώσουν διαμαρτυρίες για το Black Lives Matter. Πριν από αυτό, το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RT υπερέλαβε στην κάλυψη των Occupy Wall Street και WikiLeaks. Εδώ και χρόνια, η Ρωσία επιδιώκει την προβολή των υφιστάμενων εντάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανώς επειδή πιστεύει ότι αυτό είναι προς συμφέρον της Ρωσίας.

Ο εθνικισμός των πληροφοριών είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης προς τον αυταρχισμό στον κόσμο, αλλά πρέπει να διακριθεί από τις άλλες μορφές του. Συνδέεται με τον ολοκληρωτισμό, ο οποίος συχνά βασίζεται στην προπαγάνδα και την επιτήρηση, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Ταιριάζει και με τον φασισμό, που ευδοκιμεί σε μυθολογικές κοινές εθνικές ταυτότητες.

Αλλά ο εθνικισμός πληροφοριών δεν αφορά τις μυθολογίες ή την παραπληροφόρηση. Όταν παίζετε το του εθνικισμού των πληροφοριών, δεν συκοφαντείτε τους εχθρούς σας. Λέτε την αλήθεια για αυτούς, ενώ κρύβετε την αλήθεια για τον εαυτό σας.

Οι κυριότεροι παίκτες σε αυτό το παιχνίδι είναι η Κίνα (με την απαράμιλλη παρακολούθηση και λογοκρισία, ή το Μεγάλο Τείχος προστασίας), η Ρωσία (με το εξαιρετικά επιτυχημένο δίκτυο RT και τον σκιώδη Οργανισμό Έρευνας Διαδικτύου) και τις ΗΠΑ (που εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο). Σε αυτό το σημείο, οι ηγέτες και των τριών χωρών που φαίνεται να έχουν τις ίδιες αξίες και τις ίδιες παραδοχές για τον εθνικισμό των πληροφοριών δείχνουν με τα δάχτυλα ο ένας τον άλλο.

Πριν από δέκα χρόνια, θα θεωρούσα το σχέδιο του εθνικισμού της πληροφορίας σαν μια αυταρχική αυταπάτη απέναντι σε μια ακατάστατη και ισχυρή τεχνολογία.

Όμως για πολλά χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άλλο ένα όπλο που το ονομάζουν “Διαδίκτυο”. Δεν είναι μόνο ότι ο προκάτοχός του, το ARPAnet, ήταν ένα αμερικανικό στρατιωτικό σχέδιο. Το παγκόσμιο κυριαρχείται από τις εταιρείες Google, , Facebook, Twitter και ούτω καθεξής. Αυτές οι εταιρείες, ιδρύθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και διοικούνται κυρίως από Αμερικανούς σε αμερικανικό έδαφος. Οι υπηρεσίες αυτές μεταβιβάζουν αργά και σιωπηρά τις αμερικανικές αξίες και πολιτισμό σε όλες τις άλλες χώρες.

Η Google, για παράδειγμα, αποχώρησε από την Κίνα το 2010 όταν ανακάλυψε ότι η χώρα προσπαθούσε να εισβάλει στους λογαριασμούς Gmail των ακτιβιστών. Η εταιρεία θεώρησε ότι δεν μπορούσε πλέον να μείνει για “ηθικούς λόγους”. Και παρόλο που η λογοκρισία της Κίνας για τη σφαγή της πλατείας Tiananmen δεν ήταν ο επίσημος λόγος για τον οποίο η Google αποσύρθηκε, έγινε μια αρκετά καλή δικαιολογία. Λίγο αργότερα, η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έδωσε μια ομιλία στο Newseum, στην οποία υποστήριζε την Google, λέγοντας: “Ελπίζω ότι η άρνηση υποστήριξης της λογοκρισίας με πολιτικά κίνητρα θα γίνει χαρακτηριστικό σήμα κατατεθέν των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας. … και Θα πρέπει να είναι μέρος του εθνικού μας brandname. ”

Το 2000, η Yahoo! στάθηκε ενάντια στους γαλλικούς νόμους που απαγόρευαν την πώληση ναζιστικών αναμνηστικών, επικαλούμενοι τα αμερικανικά δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης. (Έχασαν το 2006.)
Το 2009, καθώς οι φωτογραφίες και τα βίντεο της Πράσινης Επανάστασης του Ιράν άρχισαν να κυκλοφορούν στο Twitter, το State Department του Clinton απευθύνθηκε ιδιωτικά στην εταιρεία ζητώντας τους να καθυστερήσουν μια προγραμματισμένη συντήρηση, για να μην διαταράξουν την συλλογή πληροφοριών από τους αντιφρονούντες της Τεχεράνης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε ακόμα περισσότερες, οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας συμπεριφέρθηκαν σαν άτυπος βραχίονας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, λειτουργώντας με την υπόθεση ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία της διαφωνίας εναντίον οποιασδήποτε κυβέρνησης δεν είναι απλώς εγγενή αγαθά αλλά και αξίες που, όταν εξαπλωθούν στο εξωτερικό, θα ενισχύσουν τη διπλωματική θέση της Αμερικής.

Ελευθερία λόγου, καπιταλισμός και Coca-Cola για όλους.

Η υποκρισία αποκαλύφθηκε από τον Edward το 2013. Όπως ακριβώς η Κίνα είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την Google για να κατασκοπεύσει τους ακτιβιστές της, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) συνέλεγε κρυφά μαζικά δεδομένα από σχεδόν κάθε Αμερικανό και όχι μόνο.

Η μαζική συμπαιγνία των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας σε προγράμματα όπως το PRISM απογοήτευσε πολλούς. Η απογοήτευση μεταλλάχθηκε σταδιακά σε ένα είδος ηθικής αμφιθυμίας απέναντι στη Silicon Valley. Εάν η Αμερική το κάνει, γιατί να μην αφήσει και την Κίνα να το κάνει; Και αντίστροφα: εάν η Κίνα το κάνει, γιατί όχι και η Αμερική;

Ωστόσο, υποκριτικό ή όχι, το αμερικανικό Διαδίκτυο δυσκολεύτηκε να δει τους αριθμούς για μολύνσεις από τον κοροναϊό. Η λογική πίσω από αυτό είναι η ίδια λογική που οδήγησε το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα να κρύψει την πανδημία στο Γουχάν τις πρώτες μέρες, εις βάρος όλων. Οι ομοιότητες στις συμπεριφορές τους όμως δεν εμπόδισαν τον πρόεδρο Trump να κατηγορήσει την Κίνα για συγκάλυψη – έτσι ακριβώς έτσι λειτουργεί ο εθνικισμός των πληροφοριών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο THEVERGE

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).