Emotet ξαναχτυπά και αυτή τη φορά στην Ελλάδα

Μετά από ένα σύντομο διάλλειμα δυο εβδομάδων, μια τεράστια επιχείρηση του Emotet botnet που πραγματοποιείται μέσω ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού υ βρίσκεται και πάλι σε εξέλιξη.  Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες επιθέσεις έχουν καταγραφεί σε χρήστες στην Ελλάδα (17.7%), ενώ εξίσου σημαντικός αριθμός επιθέσεων σημειώνεται σε Ιαπωνία (16.5%) και Λιθουανία (15.3%).

Σύμφωνα με τον Forrester, τα botnets είναι μια από τις κορυφαίες απειλές στον κυβερνοχώρο που πρέπει να προσέξει κανείς το 2020, και με ένα εργατικό δυναμικό που εργάζεται απομακρυσμένα σε διαφορετικές περιοχές, πολλοί οργανισμοί μπορεί να γίνουν πιο ευάλωτοι από ποτέ.

Οι επιχειρήσεις botnet μπορούν να εξελιχθούν σε πολυπλοκότητα, πραγματοποιώντας ένα ευρύ φάσμα παράνομων δραστηριοτήτων όπως συλλογή πληροφοριών προγράμματος , συλλογή κωδικών , κλοπή διαπιστευτηρίων ς από τραπεζικούς ιστότοπους ή ανάπτυξη ransomware.

Στην πρόσφατη κακόβουλη επιχείρηση του Emotet, τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνήθως περιέχουν κλεμμένη νόμιμη επικοινωνία και γενικό σύντομο δέλεαρ του τύπου “Παρακαλούμε δείτε το συνημμένο έγγραφο”.

Το επισυναπτόμενο αυτή τη φορά είναι ένα κακόβουλο έγγραφο, το οποίο εντοπίστηκε από την ESET ως GenScript.KLH. Πρόκειται για ένα έγγραφο που περιέχει ένα κακόβουλο VBA, που εντοπίζεται ως VBA / TrojanDownloader.Agent και το οποίο αποτελεί την αρχή μιας αλυσιδωτής επιχείρησης μόλυνσης.

Tο Emotet θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς στη συνέχεια εγκαθιστά στον υπολογιστή του θύματος κι άλλα κακόβουλα προγράμματα όπως το Trickbot και το QBot. Τα Trickbot και QBot έχουν δικιά τους κακόβουλη δραστηριότητα, εντούτοις με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε επιθέσεις ransomware Conti (Trickbot) ή Ryuk.

https://www.youtube.com/watch?v=w2i-4mU-ldY

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, παρά την τεράστια κακόβουλη επιχείρηση του Emotet botnet, η δράση του κακόβουλου TrickBot – το οποίο, από το 2016, έχει προσβάλλει πάνω από ένα εκατομμύριο υπολογιστές- παραμένει σε σαφώς περιορισμένα επίπεδα χάρη στην κοινή προσπάθεια αναχαίτισής του από τις ESET, Microsoft, Black Lotus Labs Threat Research της Lumen,  NTT και άλλους.

Το Trickbot είναι γνωστό ότι κλέβει διαπιστευτήρια χρηστών από παραβιασμένους υπολογιστές και, πιο πρόσφατα, έχει παρατηρηθεί ότι λειτουργεί ως μηχανισμός υλοποίησης πιο σοβαρών επιθέσεων, όπως είναι οι επιθέσεις ransomware.

Η συντονισμένη παγκόσμια επιχείρηση παρενέβει στο Trickbot καταστρέφοντας τους διακομιστές εντολών και ελέγχου. Η ESET συνέβαλε στην προσπάθεια προσφέροντας τεχνική ανάλυση, στατιστικά στοιχεία και ονόματα και διευθύνσεις IP διακομιστών εντολών και ελέγχου.

Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας απειλής μπορεί να μοιάζει μια εξαιρετικά δύσκολη εργασία, όμως υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι οργανισμοί μπορούν να προστατευτούν από τις επιθέσεις botnet.

Οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τα δίκτυά τους είναι πάντα ενημερωμένα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας, αποτρέποντας τους κυβερνοεγκληματίες να εκμεταλλευτούν πιθανές ευπάθειες. Επιπλέον, καθώς οι απομακρυσμένες θύρες μπορούν να μετατραπούν σε σημείο εισόδου των ς, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο την πρόσβαση – ειδικά όταν πρόκειται για θύρα RDP.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















newsbot

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).