Google δημοσίευσε zero day του πυρήνα των Windows

Οι ερευνητές της Google αποκάλυψαν σήμερα μια ευπάθεια zero-day στο λειτουργικό σύστημα Windows που χρησιμοποιείται ήδη στο διαδίκτυο.

Το zero-day αναμένεται να επιδιορθωθεί στις 10 Νοεμβρίου, που είναι η ημερομηνία του επόμενου Patch Tuesday της Microsoft, σύμφωνα με τον Ben Hawkes, επικεφαλής της ομάδας Zero, την ελίτ ερευνητική ομάδα της Google.

Στο Twitter, ο Hawkes είπε ότι το zero-day των Windows (έχει καταχωρηθεί σαν CVE-2020-17087) έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σαν μέρος μιας επίθεσης δύο σημείων, μαζί με μια ένα άλλο zero-day του (έχει καταχωρηθεί σαν CVE-2020-15999) που η ομάδα του αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Chrome zero-day χρησιμοποιήθηκε για να επιτρέψει στους εισβολείς να τρέχουν κακόβουλο κώδικα μέσα στο Chrome, ενώ το Windows zero-day ήταν το δεύτερο μέρος αυτής της επίθεσης, που επέτρεπε στους επιτιθέμενους να ξεφύγουν από το κοντέινερ του Chrome και να τρέξουν κώδικα στο λειτουργικό σύστημα του θύματος.

Η ομάδα του Google Project Zero ενημέρωσε τη Microsoft την περασμένη εβδομάδα και έδωσε στην εταιρεία επτά ημέρες για να επιδιορθώσει το σφάλμα. Οι λεπτομέρειες για την ευπάθεια δημοσιεύθηκαν σήμερα, καθώς η Microsoft δεν κυκλοφόρησε κάποια ενημέρωση στον προκαθορισμένο χρόνο.

Σύμφωνα με την Google, το zero-day είναι ένα σφάλμα στον πυρήνα των Windows που μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανύψωση του προνομίων ενός εισβολέα.

Σύμφωνα με την αναφορά, η ευπάθεια επηρεάζει όλες τις εκδόσεις των Windows από τα Windows 7 μέχρι και την πιο πρόσφατη έκδοση των Windows 10.

Ο Hawkes δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιος χρησιμοποίησε αυτές τις δύο ευπάθειες, αλλά συνήθως, τα περισσότερα zero-day ανακαλύπτονται από ομάδες hacking που χρηματοδοτούνται από κράτη ή μεγάλες ομάδες εγκληματιών στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με την Google, οι επιθέσεις επιβεβαιώθηκαν και από μια δεύτερη ομάδα ασφαλείας της εταιρείας, την Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google (Threat Analysis Group ή απλά TAG).

Ο Shane Huntley, διευθυντής της Google TAG, δήλωσε ότι οι επιθέσεις δεν φαίνεται σχετίζονται με τις εκλογές των ΗΠΑ.

Το Chrome zero-day διορθώθηκε με την έκδοση 86.0.4240.111 του της Google.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.086 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).