Οι 10 καλύτερες και δωρεάν εναλλακτικές λύσεις του File Explorer

Η Εξερεύνηση Αρχείων των Windows δεν είναι και ο καλύτερος διαχειριστής αρχείων στον κόσμο. Δείτε τις 10 καλύτερες δωρεάν εναλλακτικές που αξίζουν να τις δοκιμάσετε.

Ίσως ήρθε η ώρα να απαγκιστρωθείτε από την Εξερεύνηση Αρχείων των Windows και να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική λύση τρίτου κατασκευαστή. Εάν δεν έχετε ψάξει ποτέ τι υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά, μπορεί να εκπλαγείτε από την πληθώρα των προγραμμάτων και την ποιότητά τους. Ακολουθούν οι δέκα καλύτερες εναλλακτικές εφαρμογές του File Explorer.

Η σειρά παρουσίασης είναι αλφαβητική και δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα ή την βαθμολογία του κάθε προγράμματος.

1. Altap Salamander

To Altap Salamander (παλαιότερα γνωστό ως Servant Salamander) είναι ένας δωρεάν διαχειριστής αρχείων για τα Microsoft Windows, εμπνευσμένος από το Norton Commander. Η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 1996 ως έργο χόμπι από τον Πετρ Σολίν (Petr Šolín, από την Τσεχική Δημοκρατία) κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο πανεπιστήμιο και κυκλοφόρησε ως δωρεάν λογισμικό το 1997. Κάποια στιγμή κυκλοφόρησε ως shareware λογισμικό, τώρα είναι εντελώς δωρεάν αλλά έχει να ανανεωθεί από το 2019.

Οι περισσότερες από τις εφαρμογές ς αρχείων έχουν επικεντρωθεί σε έναν υπολογιστή. Το Altap Salamander είναι η πρώτη αντικατάσταση του File Explorer των Windows που δίνει μεγάλη ώθηση στα εκτεταμένα εργαλεία δικτύωσης.

Υποστηρίζονται όλα τα πρωτόκολλα δικτύου όπως FTP, FTPS, SCP και SFTP. Κάνει τη μεταφορά αρχείων μέσω του Διαδικτύου εξαιρετικά απλή.

Η εφαρμογή προσφέρει επίσης υποστήριξη για περισσότερους τύπους αρχείων σε σχέση με τα άλλα προγράμματα. Μπορεί να λειτουργήσει με εικόνες ZIP, RAR, 7-Zip, ISO και UDF.

Το Altap Salamander προσφέρει ένα άλλο μοναδικό εργαλείο: έναν ενσωματωμένο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προστατεύσετε ευαίσθητα ή προσωπικά χρησιμοποιώντας ασφαλείς τεχνικές κρυπτογράφησης, εμποδίζοντας έτσι να μην πέσουν σε λάθος χέρια.

Είναι δωρεάν τόσο για εμπορική όσο και για οικιακή χρήση. Δεν υποστηρίζει Ελληνικά.

Λήψη: Altap Salamander για Windows 10 (δωρεάν)

2. Double Commander

Το Double Commander μοιάζει πολύ με τον ξάδελφό του, το Total Commander που παρουσιάζουμε στο Νο8, αλλά με μια σημαντική διαφορά. Είναι εντελώς δωρεάν και ανοιχτού κώδικα.

Προσφέρει έναν εσωτερικό επεξεργαστή κειμένου με επισήμανση σύνταξης, ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα προβολής αρχείων (που υποστηρίζει αρχεία σε δεκαεξαδικές, δυαδικές και μορφές κειμένου) και αρχεία που αντιμετωπίζονται σαν υποκατάλογοι. Οι υποστηριζόμενοι τύποι αρχείων είναι ZIP, TAR, GZ, BZ2, XZ, LZMA, 7Z, RPM, CPIO, DEB, RAR και ZIPX.

Το Double Commander είναι επίσης μια σταθερή επιλογή για όποιον κάνει πολλές αναζητήσεις. Η λειτουργία αναζήτησης είναι ισχυρή και θα σαρώσει τόσο τα αρχεία όσο και τα περιεχόμενά τους για να σας παρέχει μια λίστα αποτελεσμάτων.

Τρέχει σε Windows, Linux, Mac OS X, FreeBSD. Διαθέτει και έκδοση και υποστηρίζει Ελληνικά.

Λήψη: Double Commander για Windows 10 (δωρεάν)

3. Explorer++

Ο Explorer++ είναι μία εντελώς δωρεάν εφαρμογή, ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι από πίσω υπάρχει μία κοινότητα που τον υποστηρίζει και που λογικά θα συνεχίσει να εργάζεται για πολύ καιρό.

Ο προγραμματιστής του είναι ο Ντέιβιντ Έρτσεγκ (David Ercig) και χρονολογείται από 2008. Διαθέτει παράθυρα πολλαπλών καρτελών, μενού σελιδοδεικτών και προσαρμόσιμο περιβάλλον εργασίας χρήστη. Μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να εκτελείται σαν portable ή να χρησιμοποιεί το μητρώο. Μπορεί επίσης να ρυθμιστεί να αντικαταστήσει την Εξερεύνηση των Windows ως τον προεπιλεγμένο διαχειριστή αρχείων.

Εμφανισιακά μοιάζει περισσότερο με τον File Explorer των Windows και προσφέρει κάποιες παραπάνω βελτιώσεις. Θα απολαύσετε την περιήγηση με καρτέλες, τη δυνατότητα συγχώνευσης και διαχωρισμού αρχείων και ένα παράθυρο προβολής για προεπισκοπήσεις αρχείων. Δεν υποστηρίζει Ελληνικά.

Λήψη: Explorer++ για Windows 10 (δωρεάν)

4. fman

Το fman είναι ένας διαχειριστής αρχείων δύο παραθύρων, αρκετά μινιμαλιστικός. Είναι κατασκευασμένος από τον προγραμματιστή Μισέλ Χέρμαν (Michael Herrmann) και πρωτοξεκίνησε το 2016. Ίσως το καλύτερο πράγμα για το fman είναι η υποστήριξη πολλαπλών πλατφορμών. Λειτουργεί σε Mac και Linux καθώς και σε Windows. Αν χρησιμοποιείτε και τα τρία λειτουργικά συστήματα, θα προσφέρει μια αίσθηση συνέχειας στην εργασία σας, έχοντας ένα σταθερό γραφικό περιβάλλον στην διαχείριση αρχείων.

Επίσης, εάν είστε αρχάριος, αυτή πιθανώς δεν είναι η εφαρμογή για εσάς. Το fman απευθύνεται κυρίως σε προγραμματιστές λογισμικού και σε άλλους επαγγελματίες τεχνολογίας.

Από άποψη λειτουργικότητας, εμφανίζει πάντα τα περιεχόμενα δύο καταλόγων για να κάνει τη μετακίνηση και την αντιγραφή αρχείων παιχνίδι. Διαθέτει επίσης μια εκτενή λίστα plugins για επιπλέον λειτουργικότητα και πλήρη υποστήριξη συντόμευσης πληκτρολογίου.

Είναι δωρεάν για λήψη και χρήση, και στο email που απαιτεί για να το κατεβάσετε μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε ψεύτικη ή αληθινή διεύθυνση αλληλογραφίας.

Λήψη: fman για Windows 10 (δωρεάν)

5. Free Commander

Το Free Commander είναι ένα εντελώς δωρεάν λογισμικό. Η εφαρμογή προσπαθεί να μην συγχέει τους χρήστες με πολλές δυνατότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ. Αντίθετα, στοχεύει να προσφέρει μια εναλλακτική λύση που διορθώνει μερικές από τις εμφανείς παραλείψεις στο File Explorer των Windows.

Έτσι, το Free Commander προσφέρει μία εμφάνιση με καρτέλες, διπλά πάνελ για εύκολη μεταφορά και απόθεση, ενσωματωμένη υποστήριξη για χειρισμό αρχείων (αρχεία ZIP), συγχρονισμό φακέλων, καθορισμένες συντομεύσεις και ακόμη και γραμμή εντολών DOS.

Διατίθεται σε πακέτο για εγκατάσταση αλλά και σε portabe μορφή που μπορεί να τρέξει από ένα stick. Υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα.

Λήψη: Free Commander για Windows 10 (δωρεάν)

6. Multi Commander

Το Multi Commander διαθέτει όλα όσα χρειάζεστε στις καθημερινές σας εργασίες με αρχεία για να κάνετε τη δουλειά σας γρήγορη και αποτελεσματική. Είναι εντελώς δωρεάν και ο προγραμματιστής (Mathias Svensson) ζητάει μόνο donations.

Διαθέτει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός διαχειριστή αρχείων όπως οργάνωση αρχείων, αυτόματη αποσυμπίεση, αυτόματη ταξινόμηση, περιήγηση σε αρχεία, αναζήτηση αρχείων και FTP. Επιπλέον διαθέτει εύκολη πρόσβαση στο μητρώο και υποστήριξη σεναρίων σάς επιτρέπουν να αυτοματοποιήσετε πολλές εργασίες.

Σας επιτρέπει να κάνετε τα πάντα από το πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας συντομεύσεις, ώστε να μπορείτε να εργαστείτε γρήγορα και αποτελεσματικά. Διαθέτει εκτός από την έκδοση εγκατάστασης και portable έκδοση. Δεν υποστηρίζει Ελληνικά.

Λήψη: Multi Commander για Windows 10 (δωρεάν)

7. TagSpaces

Το TagSpaces είναι ένας οργανωτής αρχείων ανοιχτού κώδικα. Μάλλον απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν να διατηρήσουν τα πάντα οργανωμένα στον υπολογιστή τους, χωρίς να χρησιμοποιούν πλήρη διαχείριση αρχείων.

Λειτουργεί προσθέτοντας ετικέτες καθορισμένες από το χρήστη σε όλα τα αρχεία σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να επισημάνετε τα πράγματα σας ως “Φωτογραφίες”, “Συνταγές”, “Κολλέγιο” και ούτω καθεξής. Μπορείτε να συντονίσετε με χρώμα τις ετικέτες σας και, στη συνέχεια, να τις οργανώσετε θεματικά σε ομάδες για εύκολη ανάκληση.

Το καλύτερο από όλα, επειδή λειτουργεί σε Windows, Mac, Linux και Android, μπορείτε να παραμείνετε συντονισμένοι ανεξάρτητα από τη συσκευή στην οποία εργάζεστε. Η εφαρμογή διαθέτει ακόμη και υποστήριξη για Chrome και Firefox.

Έχει 4 εκδόσεις, εκ των οποίων μόνο η μία (ή Lite) είναι δωρεάν. Οι άλλες απαιτούν πληρωμή. Μπορείτε τις συγκρίνετε μεταξύ τους από εδώ. Υποστηρίζει Ελληνικά, αν και όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία.

Λήψη: TagSpaces για Windows 10 (δωρεάν)

8. Total Commander

Το Total Commander (παλαιότερα γνωστό ως File Commander ή Windows Commander) είναι ένας από τους πιο γνωστούς και παλιούς διαχειριστές αρχείων των Windows. Έχει ιστορία για περισσότερα από 27 χρόνια. Αναπτύχθηκε από τον Κρίστιαν Γκίσλερ (Christian Ghisler).

Χρησιμοποιεί μια διαχωριστική προβολή και σας επιτρέπει να συγκρίνετε εύκολα και γρήγορα αρχεία και να συγχρονίζετε καταλόγους. Η εφαρμογή προσφέρει επίσης ξεχωριστά δέντρα, καταγραφή, βελτιωμένους διαλόγους αντικατάστασης και προσαρμοσμένες στήλες.

Οι υποστηριζόμενοι τύποι αρχείων περιλαμβάνουν ZIP, 7ZIP, ARJ, LZH, RAR, UC2, TAR, GZ, CAB και ACE και υπάρχει ακόμη και ένα ενσωματωμένο FTP client με FXP και υποστήριξη για Unicode.

Άλλες λειτουργίες περιλαμβάνουν έναν πίνακα γρήγορης προβολής με οθόνη bitmap, μια διασύνδεση με καρτέλες, υποστήριξη για συνδέσεις παράλληλης θύρας, μαζική μετονομασία αρχείων, σύγκριση φακέλων διαχωρισμός και ένωση αρχείων, δυνατότητα προεπισκόπισης αρχείων, πολλές δυνατότητες επιλογής αρχείων και διαχείριση δικτύων.

Έχει μία τεράστια γκάμα από plugins που μπορεί να καλύψει και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Μέσω plugin υποστηρίζει την Ελληνικά γλώσσα. Τρέχει σε Windows, Mac OS X και Android. Προσωπικά τον χρησιμοποιώ για πάνω από 20 χρόνια, αφού ουσιαστικά ήταν η μετάβασή μου από τον Norton Commander της δεκαετίας του 90.

Είναι shareware, δηλαδή είναι πλήρης έκδοση με περιορισμένο δοκιμαστικό χρόνο, αλλά μετά την δοκιμαστική περίοδο μπορείτε να εργάζεστε μαζί του κανονικά. Σας παρουσιάζει μόνο ένα αρχικό παράθυρο που σας ενημερώνει ότι έχει παρέλθει ο χρόνος.

Λήψη: Total Commander για Windows 10 (shareware)

9. Q-Dir

Το Q-Dir είναι μια άλλη εναλλακτική λύση του Windows File Explorer που αξίζει να εξεταστεί.

Το βασικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι τα τέσσερα παράθυρα, καθένα από τα οποία υποστηρίζει περιήγηση με καρτέλες. Ενώ τέσσερα παράθυρα ενδέχεται να είναι υπερβολικά πολλά για πολλούς χρήστες, εάν αφιερώνετε πολύ χρόνο δουλεύοντας με διαφορετικά αρχεία και φακέλους, μπορεί να είναι μια εξοικονόμηση χρόνου.

Άλλες λειτουργίες περιλαμβάνουν φίλτρα χρώματος για αρχεία και φακέλους, δέντρο φακέλων και πλήρη υποστήριξη Unicode.

Το Q-Dir είναι επίσης εξαιρετικά ελαφρύ. Χρησιμοποιεί σχεδόν μηδέν πόρους του συστήματος. Εάν έχετε ένα παλιό υπολογιστή, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Διαθέτει και portable έκδοση και υποστηρίζει Ελληνικά.

Λήψη: Q-Dir για Windows 10 (δωρεάν)

10. XYplorer

Το XYplorer (παλαιότερα γνωστό ως TrackerV3 και πρωτοεμφανίστηκε το 1997) είναι ένα portable πρόγραμμα που μπορεί να τρέξει ακόμα και από ένα USB stick. Έχει ένα εντυπωσιακό σύνολο χαρακτηριστικών που θα προσελκύσει τόσο τους απλούς χρήστες όσο και τους σκληροπυρηνικούς.

Ο εξερευνητής έχει περιήγηση με καρτέλες, οι οποίες λειτουργούν σαν καρτέλες ενός προγράμματος περιήγησης ιστού. Μπορείτε να τα αναδιατάξετε, να σύρετε αρχεία μεταξύ τους και να τα προρυθμίσετε εκ νέου. Η εφαρμογή διαθέτει επίσης υποστήριξη για προσαρμοσμένα σενάρια, προσαρμόσιμες γραμματοσειρές και χρώματα και δευτερεύουσα ταξινόμηση.

Το XYplorer διαθέτει δωρεάν δοκιμαστική έκδοση και μία επί πληρωμή. Η δωρεάν δοκιμαστική έκδοση (shareware) μπορεί να λήγει σε 30 ημέρες αλλά το πρόγραμμα σας αφήνει να συνεχίσετε να το δουλεύετε κανονικά, βγάζοντας σας μία ενημερωτική οθόνη όταν το εκκινείτε.

Η μη καταχωρημένη δοκιμαστική έκδοση είναι πλήρως λειτουργική με μόνο μικρούς περιορισμούς:
α. Δοκιμαστική περίοδος 30 ημερών.
β. Αρχική οθόνη nag.
γ. Στις προεπισκοπήσεις της εικόνας έχει εκτυπωθεί το “XYplorer Trial” στην επάνω αριστερή γωνία.
δ. Η γραμμή τίτλου του κύριου παραθύρου δεν μπορεί να προσαρμοστεί.

Δεν υποστηρίζει Ελληνικό μενού και διαθέτει μία κανονική και μία portable έκδοση.

Λήψη: XYplorer για Windows 10 (δωρεάν)

Η καλύτερη Εξερεύνηση και Διαχείριση αρχείων των Windows 10
Κάθε εφαρμογή θα προσελκύσει και έναν διαφορετικό τύπο χρήστη. Τα άτομα που δεν έχουν πολλές απαιτήσεις παρά μόνο μία καλύτερη λειτουργικότητα από τον File Exprorer των Windows ας εξετάσουν το Explorer ++ ή το Free Commander.

Εάν είστε ένας έμπειρός και απαιτητικός χρήστης ς, δείτε το Total Commander η το XYplorer . Οι προγραμματιστές χρειάζονται το fman, όσοι εργάζονται με δίκτυα το Altap Salamander και αν θέλετε κάτι εντελώς διαφορετικό, κατεβάστε το TagSpaces.

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλα αξιόλογα προγράμματα εξερεύνησης αρχείων, αλλά συνήθως είναι επί πληρωμή και η δοκιμαστική περίοδος μετά την λήξη της δεν σας επιτρέπει να συνεχίσετε να εργάζεστε μαζί τους. Σε αυτό το άρθρο εστιάσαμε στα freeware και shareware προγράμματα, που άλλωστε ενδιαφέρουν τον περισσότερο κόσμο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).