Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Υπάρχουν ένα σωρό νεύρα που παρομοιάζονται με καλώδια τα οποία συμμετέχουν στο να λειτουργούν όλα ομαλά και, σε περίπτωση που κάτι αποτύχει, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πιο περίεργα συμπτώματα, όπως το παράδειγμα ενός 25χρονου που παθαίνει σπασμούς μόνο όταν λύνει Sudoku.
Mια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό JAMA Neurology περιγράφει την περίπτωση ενός 25χρονου σκιέρ από τη Γερμανία, που κατάφερε να επιζήσει ενώ είχε παγιδευτεί σε μία χιονοστιβάδα. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2008 και ο σκιέρ πριν την περιπέτειά του ήταν απολύτως καλά στην υγεία του.
Η επαφή με την χιονοστιβάδα του στοίχισε μία ρήξη στη σπλήνα και ένα κάταγμα στο ισχίο. Αν και πέρασε αρκετή ώρα θαμμένος κάτω από το χιόνι χωρίς αρκετό οξυγόνο κατάφερε να επιβιώσει μέχρι να τον βρει ο φίλος τους που έκαναν μαζί σκι και που κατά καλή του τύχη ήταν νοσηλευτής και του έκανε αμέσως ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση).
Ο άντρας αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και εκεί παρέμεινε για λίγες εβδομάδες, για όσο διάστημα δηλαδή έκριναν οι γιατροί ώστε να επουλωθούν τα εμφανή τραύματά του.
Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε σε μονάδα αποκατάστασης. Και εκεί ανακαλύφθηκε ότι, όταν προσπαθεί να λύσει ένα παζλ Sudoku, που αποτελεί μία από τις αγαπημένες του δραστηριότητες, αρχίζει ξαφνικά να έχει αδικαιολόγητες συσπάσεις στο αριστερό του χέρι.
Ο άνδρας βιώνει αυτά τα συμπτώματα μόνο όταν προσπαθεί να λύσει Sudoku. Μαθηματικά προβλήματα καθώς και άλλες σπαζοκεφαλιές δεν έχουν καμία επίδραση πάνω του.
Η Live Science αναφέρει ότι οι γιατροί αφού προέβησαν σε μια σειρά δοκιμών διαπίστωσαν ότι ο 25χρονος έχει μια ιδιαίτερα ενεργή φαντασία κάθε φορά που λύνει Sudoku, με την οποία καταφέρνει να απεικονίζει αριθμούς σε τρεις διαστάσεις και μετά προσπαθεί να τους τοποθετήσει στην σειρά.
Όταν είχε πιαστεί στην χιονοστιβάδα, η στέρηση του οξυγόνου έκανε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως η δεξιά κεντρο-βρεγματική περιοχή και που λειτουργεί όταν κάποιος χρησιμοποιεί την 3D φαντασία του, να υπερενεργοποιηθεί. Η υπερδιέγερση αυτή με την σειρά της δημιούργησε ανεξέλεγκτες συσπάσεις στους μύες του.
Οι γιατροί του συνταγογράφησαν αντιεπιληπτικά φάρμακα και του συνέστησαν να μείνει μακριά από παζλ Sudoku.