Το 1994, ο φοιτητής κολεγίου Jim Hall δημιούργησε το FreeDOS (σαν απάντηση στα σχέδια της Microsoft να καταργήσει σταδιακά το MS-DOS).
Αφού γιόρτασε την 30η επέτειό του την περασμένη εβδομάδα, ο Hill έγραψε ένα νέο άρθρο το Σάββατο για το OpenSource.net: “Τι έχω μάθει για την κοινότητα του Open Source εδώ και 30 χρόνια” (What I’ve learned about Open Source community over 30 years).
Στα μαθήματα που πήρε αναφέρει “κάθε έργο ανοιχτού κώδικα χρειάζεται έναν ιστότοπο”, αλλά και το “εξετάστε άλλους τρόπους για να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση για το Open Source software project” (“Στο FreeDOS Project, διαπιστώσαμε ότι η δημοσίευση βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μάθουν για το FreeDOS… Όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μοιραστείτε για το Open Source project, τόσο περισσότεροι θα το γνωρίσουν και θα θέλουν να το δοκιμάσουν.”)
Αλλά το μεγαλύτερο μάθημα είναι ότι “τα Open Source projects πρέπει να έχουν κοινότητα.”
Χωρίς ανοιχτές πόρτες για νέες ιδέες και συνεχή ανάπτυξη, ακόμη και το πιο καλοπροαίρετο project μένει στάσιμο.
Διατηρήστε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας… Αυτό μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως μια λίστα email, ένα discussion board ή κάποιο άλλο forum συζήτησης. Άλλα forum όπου οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πιο γενικές ερωτήσεις “Βοηθήστε με” είναι εντάξει, αλλά προσπαθήστε να κρατάτε τις συζητήσεις για την ανάπτυξη του project στο πιο επίσημο κανάλι των συζητήσεών σας.
Το τελευταίο από τα επτά σημεία που δημοσίευσε τονίζει ότι:
“Ένα Open Source project δεν είναι πραγματικά Open Source χωρίς τον πηγαίο κώδικα που όλοι μπορούν να κατεβάσουν, να μελετήσουν, να χρησιμοποιήσουν, να τροποποιήσουν και να μοιραστούν” (προτρέπει για μια προσεκτική επιλογή για την αδειοδότηση του έργου σας).
“Είναι κάτι περισσότερο από κώδικας”, αναφέρει ο Hall που τελειώνει το άρθρο του αποδίδοντας τα εύσημα για τα 30 χρόνια FreeDOS στους “εξαιρετικούς προγραμματιστές και τους χρήστες της κοινότητάς μας”.
Γιορτάζοντας το FreeDOS, γιορτάζουμε όλους όσους έχουν δημιουργήσει προγράμματα, έχουν διορθώσει σφάλματα, έχουν προσθέσει δυνατότητες, έχουν γράψει την τεκμηρίωση, κοινοποιούν άρθρα ή έχουν συνεισφέρει με κάποιο άλλο τρόπο στο FreeDOS Project… Ανυπομονούμε για περισσότερα χρόνια!