“433 άνθρωποι κέρδισαν μια κλήρωση στις Φιλιππίνες το περασμένο Σαββατοκύριακο, και όλη τη χώρα φαίνεται να αναρωτιέται”, αναφέρουν οι New York Times. “Σε ποιο σημείο η τυχαιότητα αρχίζει να μοιάζει με απάτη;”
Κάποιοι Φιλιππινέζοι κατηγορούν την κρατική εταιρεία πίσω από την κλήρωση περίπου 4 εκατομμυρίων δολαρίων για απάτη. Η εταιρεία που πραγματοποίησε την κλήρωση αρνήθηκε φυσικά την κατηγορία.
Οι αρχές ανέφεραν όμως ότι σχεδίαζαν να διερευνήσουν τη νικητήρια κλήρωση για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της αγοράς. Πώς ήταν δυνατόν, ρωτούν οι σκεπτικιστές, να έχουν επιλέξει 433 άτομα τον ίδιο νικητήριο συνδυασμό έξι αριθμών — 09-45-36-27-18-54; Ή ότι και οι έξι αριθμοί αποδείχθηκαν πολλαπλάσια του εννέα;
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι το αποτέλεσμα ήταν μια απλή περίπτωση τύχης. Οι στατιστικολόγοι αναφέρουν ότι δεν ήταν μαθηματικά αδύνατο να επιτευχθεί.
Μερικοί [επικριτές] παρατήρησαν ότι ορισμένοι στελέχη από το γραφείο κληρώσεων των Φιλιππίνων, το οποίο πούλησε σχεδόν 443 εκατομμύρια δολάρια σε λαχνούς το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, έχουν ήδη καταδικαστεί για δωροδοκία και άλλες κατηγορίες την τελευταία δεκαετία. Νομοθέτες τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι σχεδίαζουν να διερευνήσουν την επίμαχη κλήρωση. Ένας από αυτούς τους νομοθέτες, ο Aquilino Pimentel III, ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας, είπε στους Times σε ένα γραπτό μήνυμαά του την Τετάρτη ότι ενώ το αποτέλεσμα δεν ήταν “αδύνατο”, φαινόταν “πολύ απίθανο…”.
Ο καθηγητής Chua Tin Chiu, στατιστικολόγος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, ανέφερε ότι η κριτική ήταν ένα παράδειγμα της παρανόησης των ανθρώπων τη φύση της τυχαιότητας.
“Πριν από λίγο καιρό, υπήρχαν νέα για ένα άτομο που πέτυχε το jackpot περισσότερες από μία φορές στη ζωή του”, είπε. “Είναι δυνατόν; Ναι. Είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες; Ναι. Μπορεί να συμβεί σε κάποιον; Ναι”