5,3 δισεκατομμύρια smartphone θα γίνουν απόβλητα το 2022

Περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια από τα εκτιμώμενα 16 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα που υπάρχουν παγκοσμίως πιθανότατα θα πεταχτούν ή θα καταστραφούν το 2022, δήλωσαν ειδικοί την Πέμπτη, ζητώντας περισσότερη ανακύκλωση των επικίνδυνων υλικών που περιέχουν.

smartphones dump

Στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, πολλά αχρησιμοποίητα τηλέφωνα θα πεταχτούν, όπως αναφέρει η ερευνητική κοινοπραξία WEEE. Παρά το γεγονός ότι περιέχουν πολύτιμα μέταλλα χρυσό, χαλκό, ασήμι, παλλάδιο και άλλα ανακυκλώσιμα συστατικά, σχεδόν όλες αυτές οι συσκευές θα απορριφθούν ή θα αποτεφρωθούν, προκαλώντας σημαντική βλάβη στην υγεία και το περιβάλλον.

“Τα smartphone είναι ένα από τα ηλεκτρονικά προϊόντα που μας απασχολούν περισσότερο”, δήλωσε ο Pascal Leroy, Γενικός Διευθυντής του WEEE Forum, μιας μη κερδοσκοπικής ένωσης που εκπροσωπεί σαράντα έξι οργανισμούς ευθύνης παραγωγών. “Αν δεν ανακυκλώσουμε τα σπάνια υλικά που περιέχουν, θα πρέπει να τα εξορύξουμε ξανά από χώρες όπως η Κίνα ή το Κονγκό”, δήλωσε ο Leroy στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά από τα πέντε δισεκατομμύρια τηλέφωνα που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία θα αποθησαυριστούν αντί να πεταχτούν στα σκουπίδια, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε έξι ευρωπαϊκές χώρες από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί είναι αυτοί που αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα στα συρτάρια, αντί να τα επισκευάσουν ή να τα ανακυκλώσουν. Μέχρι και πέντε κιλά ηλεκτρονικών συσκευών ανά άτομο συσσωρεύονται επί του παρόντος σε μια μέση ευρωπαϊκή οικογένεια, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το 46% των 8.775 νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα θεώρησαν την πιθανή μελλοντική χρήση σαν τον κύριο λόγο για τη συσσώρευση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Ένα άλλο 15% αποθηκεύει τα gadget του με σκοπό να τα πουλήσει ή να τα χαρίσει, ενώ το 13% τα κρατάει λόγω “συναισθηματικής αξίας”.

“Οι άνθρωποι τείνουν να μην συνειδητοποιούν ότι όλα αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα αντικείμενα έχουν μεγάλη αξία και όλα μαζί σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύουν τεράστιους όγκους”, δήλωσε ο Pascal Leroy.

“Αλλά τα ηλεκτρονικά απόβλητα δεν θα συλλέγονται ποτέ εθελοντικά λόγω του υψηλού κόστους. Γι’ αυτό και μια νέα νομοθεσία είναι απαραίτητη.”

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).