AAAS: Ο ειδικός οπτικός Eric Tremblay παρουσίασε ένα μοναδικό φακό επαφής που παρέχει στο χρήστη τηλεσκοπική όραση. Ο φακός αποκαλύφθηκε νωρίτερα φέτος στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), στο San Jose της California.
Σύμφωνα με το AAAS, ο νέος φακός επαφής, ένα πιο εξελιγμένο μοντέλο από το πρώτο που κυκλοφόρησε το 2013. Έχει πάχος 1,55 χιλιοστά και διαθέτει ένα πολύ λεπτό, ανακλαστικό τηλεσκόπιο, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να κάνει ζουμ μέσα και έξω στην κυριολεξία με το ένα κλείσιμο του ματιού του.
Πως λειτουργεί;
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η οποία εκτός από τον Tremblay (της ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης) συμπεριλαμβάνει και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του San Diego της California, από το Paragon Vision Sciences, το Innovega, και από το Pacific Sciences and Engineering and Rockwell Collins, “Μικροί εσωτερικοί καθρέφτες αντανακλούν φως τριγύρω, επεκτείνοντας την αντίληψη του μεγέθους των αντικειμένων – μεγεθύνουν την άποψη, και έτσι είναι σαν να κοιτάτε μέσα από μεγεθυντικό φακό.”
Πολύ Σωστά. Τηλεσκοπική όραση.
Άλλες σημαντικές συμπεριλαμβάνουν τη διαπερατότητα οξυγόνου με την τοποθέτηση σε μικροσκοπικών καναλιών αέρα πλάτους περίπου 0,1 mm στην επιφάνεια του φακού. Το χαρακτηριστικό επιτρέπει στο οξυγόνο να κυκλοφορεί γύρω και κάτω από το φακό. Επίσης, μαζί με το φακό αναπτύχθηκαν και τα “έξυπνα” γυαλιά, τα οποία θα ανταποκρίνονται στα νεύματα του χρήστη, επιτρέποντας του να αλλάξει σχεδόν αβίαστα από την μεγεθυμένη στην τακτική όραση, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια.
Εκτός από πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές (το project χρηματοδοτήθηκε αρχικά από τον οργανισμό έρευνας της κυβέρνησης των ΗΠΑ DARPA), η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπου 285 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν προβλήματα όρασης λόγω ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD).
Η AMD είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στους ηλικιωμένους.
«Πιστεύουμε ότι οι φακοί αυτοί είναι πολλά υποσχόμενοι για τη χαμηλή όραση που προκαλείται από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Σε αυτό το σημείο αυτό εξακολουθούμε να είμαστε σε στάδιο έρευνας, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά θα γίνει μια πραγματική επιλογή για τα άτομα με AMD,” δήλωσε ο Tremblay.