Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διέθεσε στοιχεία για το πώς εκτινάχθηκαν οι “νόμιμες” παρακολουθήσεις τα τελευταία χρόνια. Η ΑΔΑΕ στην έκθεση πεπραγμένων αναφέρει ότι είχε περίπου 41.000 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρσεις απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας από το 2019 ως το 2021.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση πεπραγμένων του 2021 αναφέρει ότι είχε 15.475 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, έναντι 13.751 το 2020 και 11.680 το 2019.
http://www.adae.gr/fileadmin/docs/pepragmena/2021-2/Pepragmena_2021.pdf
Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών αναφέρει επίσης ότι η απόφαση της κυβέρνησης με την οποία απαγορεύτηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας είναι ασύμβατη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Εν τω μεταξύ το νέο νομοσχέδιο αναφέρει ότι Διευθυντής της ΕΥΠ θα αποφασίζει τι είναι κακόβουλο λογισμικό και τι όχι, και δεν επαναφέρει την διάταξη της ΑΔΑΕ για το δικαίωμα του πολίτη να μάθει τους λόγους παρακολούθησής του.
Η ΑΔΑΕ ωστόσο με ένα δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε σήμερα γνωστοποιεί την απουσία της από το νέο νομοσχέδιο. Διαβάστε το δελτίο τύπου παρακάτω:
Το νομοσχέδιο αυτό μεταβάλλει άρδην το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυσε επί σχεδόν 30 χρόνια σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τροποποιεί σε πολλά και κρισιμότατα σημεία την λειτουργία της ΑΔΑΕ.
Παρά την κεφαλαιώδη σημασία του περιεχομένου του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 19 §2 ως εγγύηση για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών (θεμελιώδους δικαιώματος απολύτως απαραβίαστου κατά την διατύπωση του συνταγματικού κειμένου) την ΑΔΑΕ και, τέλος, παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, η Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος.
Η ΑΔΑΕ εκφράζει την κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκεια της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη. Παρά ταύτα και μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια της μελλούσης να ακολουθηθεί διαδικασίας ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η Αρχή κηδόμενη της ανάγκης προστασίας του δικαιώματος θα διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Εκ της Ολομελείας