Οι αισθητήρες φωτός περιβάλλοντος που υπάρχουν στις περισσότερες κινητές συσκευές είναι προσβάσιμοι μέσω λογισμικού χωρίς ειδικές άδειες, σε αντίθεση με τις άδειες που απαιτούνται για την πρόσβαση στο μικρόφωνο ή στις κάμερες. Το IEEE Spectrum αναφέρει:
Αν και δεν παρέχουν πολύ λεπτομερείς πληροφορίες, οι ερευνητές έχουν αποδείξει ήδη ότι αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές στην ένταση του φωτός και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμπεράνουμε τι είδους τηλεοπτικά προγράμματα παρακολουθεί κάποιος, σε ποιους ιστότοπους περιηγείται ή ακόμα και τις καταχωρήσεις πληκτρολογίου σε μια οθόνη αφής.
Ο Yang Liu, διδάκτορας στο MIT και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν μια μελέτη στο Science Advances που αποδεικνύει ότι με τη διασταύρωση δεδομένων από τον αισθητήρα φωτός περιβάλλοντος σε ένα tablet με ειδικά προσαρμοσμένα βίντεο που εμφανίζονται στην οθόνη του tablet, είναι δυνατό να δημιουργηθούν εικόνες των χεριών ενός χρήστη καθώς αλληλεπιδρούν με το tablet.
Αν και οι εικόνες είναι χαμηλής ανάλυσης και προς το παρόν χρειάζονται πολύ χρόνο για να δημιουργηθούν, αυτό το είδος προσέγγισης θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν αποφασισμένο εισβολέα να συμπεράνει πώς κάποιος χρησιμοποιεί την οθόνη αφής στη συσκευή του.
Ο Liu αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ακόμη γενικοί περιορισμοί για τις εφαρμογές του Android.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες συσκευές καταγράφουν απευθείας δεδομένα από τον αισθητήρα φωτός σε ένα αρχείο συστήματος που είναι εύκολα προσβάσιμο.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η μείωση της ανάλυσης των εικόνων θα μπορούσε να φέρει τους χρόνους λήψης εντός πρακτικών ορίων, διατηρώντας παράλληλα αρκετές λεπτομέρειες για βασικές εργασίες αναγνώρισης.
Ωστόσο, ο Liu συμφωνεί ότι η προσέγγιση είναι πολύ περίπλοκη για εκτεταμένες επιθέσεις. Σύμφωνα με τον ερευνητή είναι απίθανο να λειτουργήσει ποτέ σε smartphone καθώς οι οθόνες είναι απλώς πολύ μικρές.