Αξίζει να αγοράσετε μία έξυπνη τηλεόραση;

Σκέφτεστε να αλλάξετε την τηλεόρασή σας και να αγοράσετε μία έξυπνη τηλεόραση; Δείτε τι πραγματικά είναι η έξυπνη τηλεόραση, αν όντως είναι τόσο καλές και έξυπνες όσο διαφημίζονται, καθώς και τους λόγους που μπορεί να θέλετε να τις αποφύγετε.

Οι έξυπνες τηλεοράσεις ακολουθούν την χρηματοοικονομική πολιτική σχεδόν κάθε gadget. Στην αρχή ήταν πανάκριβες και τώρα είναι σχεδόν πανταχού παρόν και σε προσιτή τιμή. Πλέον κάθε νέα τηλεόραση που υπάρχει στα ράφια των καταστημάτων, εκτός από όλα τα καλούδια που προσφέρει, είναι κατά πάσα πιθανότητα και έξυπνη.

Αν και ο χαρακτηρισμός της είναι δελεαστικός (έξυπνη) και εκ πρώτης όψεως θέλετε η τηλεόρασή σας να είναι έξυπνη, καλό θα ήταν να το σκεφτείτε όταν θα έρθει η ώρα να επιλέξετε τι θα αγοράσετε. Ας δούμε τους λόγους για τους οποίους ίσως δεν πρέπει να είναι έξυπνη μία τηλεόραση.

Τι είναι η έξυπνη τηλεόραση;

Οι έξυπνες τηλεοράσεις στην πραγματικότητα έχουν ενσωματωμένο ένα μικρό υπολογιστή καθώς και την δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια η τηλεόρασή σας συνδέεται απευθείας στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi, αντί να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μια εξωτερική συσκευή, όπως τον υπολογιστή σας, ένα laptop ή έστω μία συσκευή TV-Box (όπως ένα Roku) ή μια κονσόλα παιχνιδιών.

internet tv

Ως ένας μικρός και βασικός υπολογιστής που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, και τρέχοντας κατά βάση λειτουργικό Android, όπως το κινητό σας τηλέφωνο, σας επιτρέπουν να κάνετε λήψη εφαρμογών όπως θα κάνατε και με το τηλέφωνό σας. Οι περισσότερες πλατφόρμες για μία έξυπνη τηλεόραση διαθέτουν εφαρμογές για μεγάλες υπηρεσίες ροής, όπως το Netflix και το YouTube, καθώς και προσφορές για μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και πολλές εξειδικευμένες υπηρεσίες. Μπορείτε επίσης να τις χρησιμοποιήσετε για να περιηγηθείτε στον Ιστό και να αποκτήσετε πρόσβαση σε άλλους πόρους στο οικιακό σας δίκτυο.

Το να έχετε την τηλεόρασή σας συνδεδεμένη στο διαδίκτυο είναι σίγουρα μία χρήσιμη λειτουργία και συνάμα η προσιτή τιμή τους σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα για αυτές τις λειτουργίες. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι απόλυτα καλό και σίγουρα έχουν αρκετά και σοβαρά μειονεκτήματα. Πάμε να τα δούμε:

1. Κίνδυνος
Η έξυπνη τηλεόραση δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα IoT. Είναι δηλαδή μία συσκευή που έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Και σε όλες τις IoT συσκευές (Internet of Things) η ασφάλεια είναι η αχίλλειος πτέρνα τους. Αντίστοιχα και οι έξυπνες τηλεοράσεις. Θέτουν σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά σας, με διάφορους τρόπους. Ακόμη και το FBI έχει εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους των έξυπνων τηλεοράσεων και των ΙοΤ γενικότερα.

Σχεδόν όλες οι έξυπνες τηλεοράσεις χρησιμοποιούν αυτόματη αναγνώριση περιεχομένου (ACR = automatic content recognition) για να παρακολουθούν αυτό που παρακολουθείτε. Χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να σας δείξουν πιο σχετικές . Αν και συνήθως μπορείτε να περιορίσετε τη συλλογή αυτών των δεδομένων, είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε την σχετική ρύθμιση στο μενού τους για να το σταματήσετε. Θέλετε πραγματικά να μοιραστείτε ό, τι παρακολουθείτε με τον κατασκευαστή της τηλεόρασής σας;

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας με τις έξυπνες τηλεοράσεις είναι η έλλειψη ενημερώσεων. Κάθε μεμονωμένη πλατφόρμα εξαρτάται από τον πάροχό της για ενημερώσεις εφαρμογών και λειτουργικού συστήματος. Εάν έχετε τηλεόραση που δεν λαμβάνει πλέον ενημερώσεις ή χρειάζονται πολύ χρόνο για να λάβετε ενημερώσεις του λογισμικού, η τηλεόρασή σας θα μπορούσε να είναι ένα ευάλωτο σημείο στο δίκτυό σας.

Τέλος, ορισμένες έξυπνες τηλεοράσεις έχουν ενσωματωμένες κάμερες και οι περισσότερες διαθέτουν μικρόφωνο. Αν παραβιάσουν την τηλεόρασή σας θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις παραπάνω ασφαλείας για να σας κατασκοπεύουν μέσω της κάμερας web. Και δεν το κάνουν μόνο οι hacker: το 2015, το CNN ανέφερε ότι η τηλεόραση Samsung μετέδιδε τις συνομιλίες στο δωμάτιο που βρισκόταν σε τρίτους λαθρακουστές.

2. Αντίστοιχες συσκευές είναι πολύ ανώτερες
Το κύριο σχέδιο των έξυπνων τηλεοράσεων είναι ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε Netflix, Youtube, Spotify και παρόμοιες υπηρεσίες, απευθείας από την τηλεόρασή σας. Αν και αυτή η ιδέα είναι υπέροχη, αυτές οι υπηρεσίες δεν είναι αποκλειστικές για τις έξυπνες τηλεοράσεις. Και στην πραγματικότητα, μπορείτε να πάρετε πολλά περισσότερα πράγματα από εναλλακτικές συσκευές.

Άλλες συσκευές, όπως το Roku, το Chromecast κλπ, είναι πολύ καλύτερες. Προσφέρουν λιγότερο περίπλοκα μενού και οθόνες, που είναι ευκολότερες στην πλοήγηση από την έξυπνη τηλεόρασή σας. Και ανάλογα με την μάρκα, αυτές οι πλατφόρμες προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία και σύνδεση με το τηλέφωνό σας και άλλες συσκευές.

TV-Box, όπως το Chromecast, κάνουν ό, τι μπορεί να κάνει και η έξυπνη τηλεόραση, αλλά πολύ καλύτερα. Είναι φθηνά και πολύ πιο ευέλικτα. Δεδομένου ότι μπορείτε να τα προσθέσετε σε οποιαδήποτε τηλεόραση, η ίδια η τηλεόρασή σας παραμένει μια απλή οθόνη, ενώ το TV-Box χειρίζεται αυτό που παρακολουθείτε. Το μειονέκτημα εδώ είναι ότι έχετε δύο τηλεχειριστήρια στα χέρια σας. Ένα για την τηλεόραση και ένα για το TV-Box.

Να μην σας αναφέρουμε την δυνατότητα να συνδέσετε την τηλεόραση σας με ένα desktop ή laptop. Όπου η ασφάλεια παραμένει στον υψηλότερο βαθμό, έχετε στην διάθεσή σας όλες τις των καναλιών ροής, πολλές επιπλέον δυνατότητες αναπαραγωγής ταινιών και ήχου και η τηλεόρασή σας παραμένει απλά μία παθητική οθόνη.

3. Αναποτελεσματική διεπαφή
Η έξυπνη λειτουργικότητα απαιτεί κατάλληλη διεπαφή. Τα smartphone και οι υπολογιστές έχουν μια χαρά επικοινωνία με τον χρήστη, επειδή και τα δύο υποστηρίζουν δύο σημαντικές μεθόδους εισαγωγής: πληκτρολόγηση και κατάδειξη. Οι έξυπνες τηλεοράσεις υστερούν και στα δύο, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη απογοήτευση.

Όταν θέλετε να παρακολουθήσετε κάτι σε μια έξυπνη τηλεόραση, στην πραγματικότητα πρέπει να κάνετε πολύ περισσότερη δουλειά από ότι θα περιμένατε. Δεν είναι και τεράστιο ζήτημα, αλλά είναι αρκετά ενοχλητικό όταν ανοίγετε την τηλεόρασή σας για να χαλαρώσετε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, όταν θέλετε να αναζητήσετε μια συγκεκριμένη τηλε εκπομπή ή μία ταινία, σε μια υπηρεσία ροής. Με ένα κανονικό τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, η πληκτρολόγηση είναι μια υπόθεση που θα σας αγανακτήσει, αφού μπορεί να χρειαστεί να κάνετε έως και δώδεκα πατήματα κουμπιών ανά γράμμα. Κάποιες τηλεοράσεις διαθέτουν υποστήριξη μικροφώνου για εντολές, αλλά σαν λύση δεν δουλεύει και τόσο καλά.

Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα tv-box διαθέτουν τηλεχειριστήρια με πολύ καλύτερους βοηθούς φωνής. Ορισμένα από αυτά διαθέτουν επίσης υποστήριξη απομακρυσμένης πληκτρολόγησης μέσω smartphone ή tablet.

4. Αναξιόπιστη απόδοση
Η χρήση εφαρμογών για παρακολούθηση περιεχομένου είναι αρκετά βολική, αλλά οι εφαρμογές αυτές είναι στις έξυπνες τηλεοράσεις σχεδόν πάντα κατώτερες από αυτές που είναι διαθέσιμες στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας. Εκτός από τα ζητήματα διεπαφής που συζητήθηκαν νωρίτερα, ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι έξυπνες τηλεοράσεις δεν έχουν σχεδόν τόσο μεγάλη ισχύ επεξεργασίας, όσο οι άλλες συσκευές.

Η κακή απόδοση και η παραμέληση από τους προγραμματιστές εφαρμογών, είναι συχνό φαινόμενο. Οι περισσότεροι χρήστες της έξυπνης τηλεόρασης αντιμετώπισαν καθυστέρηση εισόδου κατά το πάτημα των κουμπιών, το πάγωμα και τη διακοπή λειτουργίας όταν οι εφαρμογές προσπαθούν να κάνουν κάτι εντατικό και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την απόδοση. Αυτό θα σας αναγκάσει να επανεκκινήσετε τις “κολλημένες” εφαρμογές, κάτι που δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό.

Και οι εφαρμογές είναι περιορισμένες σε λειτουργίες. Για παράδειγμα, η εφαρμογή YouTube για τηλεοράσεις δεν σας επιτρέπει να αλλάξετε την ταχύτητα αναπαραγωγής, η οποία είναι διαθέσιμη τόσο σε επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και σε κινητά.

Αυτά τα θέματα δεν είναι πραγματικά έκπληξη. Οι κατασκευαστές τηλεοράσεων πρέπει να τρέξουν τεχνολογικά για να συμβαδίσουν και να έχουν συμβατότητα με τις νέες εξελίξεις. Δεδομένου ότι δεν αλλάζετε τηλεόραση κάθε 2 χρόνια όπως στο κινητό σας τηλέφωνο και καμμιά φορά είστε με την ίδια τηλεόραση για μια 10ετία και παραπάνω, θα έρθει στιγμή που θα διαπιστώσετε ότι η τεχνολογία είναι μπροστά και η έξυπνη τηλεόρασή σας αγκομαχάει να την φτάσει.

Η μικρή αυτή κατανάλωση έξυπνων τηλεοράσεων, σε σχέση με τα smartphones και τα tablets, ενισχύει την χαμηλή προτεραιότητα που δείχνουν οι κατασκευάστριες εταιρείες σε αναβαθμίσεις λογισμικού.

Αυτό θέτει ένα άλλο πιθανό ζήτημα: η χρησιμότητα της έξυπνης τηλεόρασής σας περιορίζεται από τις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες για αυτήν. Εάν οι κατασκευαστές σταματήσουν να ενημερώνουν τις εφαρμογές έξυπνης τηλεόρασης για οποιονδήποτε λόγο, η έξυπνη τηλεόρασή σας χάνει ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που την καθιστά «έξυπνη».

Σε λίγα μόλις χρόνια από τώρα, η έξυπνη τηλεόρασή σας μπορεί να καταλήξει να γίνει μια χαζή τηλεόραση, χωρίς να φταίτε εσείς. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να βασιστείτε σε αποκωδικοποιητές και σε άλλες μεθόδους ροής.

Πρέπει να αγοράσετε μια έξυπνη τηλεόραση;

Οι έξυπνες τηλεοράσεις έχουν σίγουρα πολλά πλεονεκτήματα, επομένως δεν προσπαθούμε απαραίτητα να σας αποτρέψουμε από την αγορά τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό για εσάς να γνωρίζετε γιατί οι έξυπνες τηλεοράσεις δεν είναι πάντα ότι φαίνονται ή ότι ονομάζονται.

Τα ζητήματα ασφάλειας και απορρήτου είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα, αλλά οι αδέξιες διεπαφές και δυσλειτουργίες είναι επίσης εμπόδια. Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι οι έξυπνες τηλεοράσεις έχουν μειωθεί στην τιμή, επειδή αποτελούν πλέον μια ώριμη πλατφόρμα για τη συλλογή δεδομένων. Αν από την άλλη δεν σας ενδιαφέρει το γεγονός ότι παρακολουθεί τι βλέπετε και σας δείχνει τις κατάλληλες για τα ενδιαφέροντά σας διαφημίσεις, σκεφτείτε το ζήτημα ότι έχετε αφήσει ανοικτή μία κεκρόπορτα σε hacker.

Εάν, θέλετε να αγοράσετε μια απλή τηλεόραση και αυτή που διαλέξατε είναι αναγκαστικά και “έξυπνη”, μπορείτε πολύ απλά να αποφύγετε να την συνδέσετε στο διαδίκτυο για να τη διατηρήσετε “χαζή”. Μπορείτε πάντα της βάλετε ένα TV-Box, εάν αποφασίσετε να συνδεθείτε στο διαδίκτυο με κάποιον πιο αξιόπιστο τρόπο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).