Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ανακαλύφθηκε από σφουγγαράδες το 1900, στο ναυάγιο ενός πλοίου που βυθίστηκε γύρω στον 1ο αιώνα Π.Χ. Αυτό το αρχαίο ναυάγιο έδωσε ένα από τα πιο εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν ποτέ.
Η συσκευή, που έχει κατακτήσει τον τίτλο που παλαιότερου υπολογιστή στον κόσμο, είναι αναμφίβολα χιλιάδων ετών. Αυτό που παρουσιάζει πραγματικά ενδιαφέρον, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, είναι ότι η συσκευή είναι ένα αιώνα μεγαλύτερη από ό, τι οι υπολόγιζαν οι επιστήμονες.
Πόσο χρονών είναι ο αρχαίος υπολογιστής;
Μετά την ανακάλυψή του, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, χρονολογήθηκε από τους ερευνητές μεταξύ 150 π.Χ. και 100 π.Χ..
Ωστόσο, οι ειδικοί Christian Carman και James Evans αναφέρουν ότι ο μηχανισμός κατασκευάστηκε έναν αιώνα νωρίτερα, το 205 π.Χ.. Οι επιστήμονες βασίζουν τους ισχυρισμούς τους στις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, ενώ ερευνούσαν τις εσωτερικές λειτουργίες της συσκευής.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο μηχανισμός χρησιμοποιεί χάλκινα κουμπιά, διάφορα εργαλεία και γρανάζια για να παρακολουθεί τις κινήσεις των πλανητών, καθώς τον ήλιο και τις φάσεις της σελήνης.
Οι ειδικοί χριστιανική Christian Carman και James Evans αναφέρουν ότι, αντί να στηρίζονται στην τριγωνομετρία για την πρόβλεψη των εκλείψεων, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν αρχαίες Βαβυλωνιακές αριθμητικές μεθόδους.
“Η πρόβλεψη των εκλείψεων δεν βασίστηκε στην ελληνική τριγωνομετρία (η οποία ήταν ανύπαρκτη το 205 π.Χ.) – αλλά σε βαβυλωνιακές αριθμητικές μεθόδους, που δανείστηκαν οι Έλληνες”, αναφέρουν οι ερευνητές όπως μεταδίδει το Greekreporter.
O Κικέρωνα αναφέρει λεπτομερώς τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού. Ο μηχανισμός αυτός ήταν πνευματικό τέκνο του Αρχιμήδη και μεταφέρθηκε στη Ρώμη από το στρατηγό Marcellus, μετά το θάνατο του μαθηματικού.
Ο Christian Carman και ο James Evans εξηγούν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν, η συσκευή κατασκευάστηκε για να παρακολουθείτε τους ηλιακούς κύκλους που αρχίζουν από το έτος 205 π.Χ.. Μαζί με την ιστορία του Κικέρωνα, αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός κατασκευάστηκε την εποχή του Αρχιμήδη ».