Antivirus: σας παρακολουθεί; Τι μπορείτε να κάνετε

Το antivirus υποτίθεται ότι είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα λογισμικά, καθώς ο πρωταρχικός του στόχος είναι να μας προστατεύσει από κακόβουλο λογισμικό. Ωστόσο, όταν μιλάμε για ιδιωτικό απόρρητο, όλα μπορεί να αλλάξουν. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…

Παρακάτω θα δούμε 3 τρόπους με τους οποίους ένα Antivirus μπορεί να παραβιάσει το απόρρητό μας

Τα δεδομένα για αυτή την δημοσίευση προέρχονται από το Restore Privacy, ένας οργανισμός αφιερωμένος στη βοήθεια των διαδικτυακών χρηστών στην προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Δημοσίευσαν μια μελέτη που ονομάζεται “Is Your Antivirus Software Spying on You?” Η έρευνα μας παρουσιάζει πληροφορίες για τον τρόπο που μας παρακολουθούν τα antivirus.

antivirus

1. Τα Antivirus έχουν διαθέσει δεδομένα χρηστών στο παρελθόν

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ιδιωτικής ζωής το 2020 ήταν όταν ανακαλύφθηκε ότι η Avast πουλάει τις πληροφορίες των χρηστών της σε τρίτους. Τα δεδομένα παρακολούθησης της Avast ήταν ανώνυμα, αλλά οι εταιρείες που αγόρασαν τα δεδομένα θα μπορούσαν να συγκρίνουν τα κλικ με κάποιο ιστορικό δραστηριοτήτων και να προσδιορίσουν επακριβώς ποιος είναι πίσω από την ανωνυμία.

Αυτά τα σκάνδαλα έχουν παρατηρηθεί ότι συμβαίνουν στα δωρεάν antiviruses γιατί αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες αυτές κερδίζουν χρήματα – πωλώντας τις πληροφορίες των χρηστών τους σε ενδιαφερόμενους τρίτους.

2. Τα Antivirus μπορούν να διερευνήσουν δεδομένα HTTPS

Το Antivirus σάς προστατεύει από την επίσκεψη σε κακόβουλες ιστοσελίδες. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει να καταγράφουν τι επισκέπτεστε. Αυτό υποτίθεται ότι δεν είναι πρόβλημα όταν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο που χρησιμοποιεί HTTPS, καθώς ο υπολογιστής σας θα κρυπτογραφήσει τα δεδομένα πριν μπορέσει το antivirus να “δει” που βρίσκεστε.

antivirus

Όμως τα antivirus μπορούν να το παρακάμψουν αυτό, δημιουργώντας έναν proxy στον υπολογιστή σας, ικανό να δημιουργήσει ψεύτικα πιστοποιητικά SSL. Όταν ο υπολογιστής σας συνδέεται με έναν ιστότοπο HTTPS, ο διακομιστής μεσολάβησης τον αρπάζει, ελέγχει τη διεύθυνση URL και μετά τη στέλνει στον προορισμό της με ένα νέο πιστοποιητικό.

Μπορείτε να δείτε αυτή τη διαδικασία να συμβαίνει στο ίδιο το πιστοποιητικό. Κάντε κλικ στο λουκέτο δίπλα σε έναν ιστότοπο HTTPS, ελέγξτε το πιστοποιητικό και στη συνέχεια, δείτε το σημείο που αναφέρει “Εκδόθηκε από.” Αν αναφέρει το όνομα του antivirus που χρησιμοποιείτε, αυτό σημαίνει ότι το λογισμικό ασφαλείας σας παρακολουθεί την κυκλοφορία σας.

3. Τα antivirus μπορεί να περιέχουν πρόσθετα προγράμματα που σας παρακολουθούν

Ορισμένα προγράμματα αντιμετώπισης ιών συνοδεύονται από πρόσθετα εργαλεία που υποτίθεται ότι διασφαλίζουν την περιήγησή σας. Πρόκειται για δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα (potentially unwanted programs ή απλά PUP), τα οποία μπορούν να παραβιάσουν το ιδιωτικό σας απόρρητο.

antivirus

Για παράδειγμα το AVG, συνοδεύεται από ένα PUP που ονομάζεται SafePrice. Υποτίθεται ότι σας βρίσκει τις καλύτερες τιμές σε προϊόντα που αναζητάτε στο διαδίκτυο, μόνο πως παρακολουθεί τις δαπάνες σας.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι τα antivirus μπορούν να μας παρακολουθούν με περισσότερους από έναν τρόπους. Ανάλογα με τα PUP που εγκαθιστούν και τον τρόπο χρήσης τους, μπορεί να έχουν πάρα πολλά δεδομένα.

Γιατί τα Antivirus θέλουν τα δεδομένα μας;

Τα δεδομένα αξίζουν πολλά και όταν μια ηλεκτρονική υπηρεσία προσφέρει την πλατφόρμα της δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις, δεν έχει πολλές επιλογές για κέρδη. Έτσι, πωλεί τα δεδομένα που συλλέγει σε τρίτους που ενδιαφέρονται.

Ένα από τα κύρια μότο για το δωρεάν λογισμικό αναφέρει “αν δεν πληρώνετε για το προϊόν, είστε το προϊόν”. Έχοντας αυτό κατά νου δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα δωρεάν antivirus συλλέγουν πληροφορίες.

Παρ ‘όλα αυτά, η ιδέα της συλλογής δεδομένων από αυτά τα “αξιόπιστα” λογισμικά ανησυχεί πάρα πολλούς. Ένα καλό antivirus θα πρέπει να προστατεύει τους χρήστες του και να αποτρέπει κάθε παραβίαση του ιδιωτικού απορρήτου.

Πώς να αποφύγετε την παραχώρηση δεδομένων στα antivirus

Δυστυχώς, το να μην χρησιμοποιείτε antivirus δεν είναι η ιδανική επιλογή. Είναι καλό να έχετε ένα στρώμα άμυνας από ιούς και hackers. Τι μπορείτε να κάνετε όμως;

Μπορείτε να χρησιμοποιήστε Antivirus που δεν είναι δωρεάν. Όμως υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν κάποιο premium antivirus, ή απλά δεν θέλουν. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να προσέξετε τι θα επιλέξετε.

Αν σας αρέσει η εμφάνιση κάποιου δωρεάν antivirus, μην μείνετε μόνο εκεί. Διαβάστε τους όρους παροχής υπηρεσιών να δείτε τι γράφουν. Μην κάνετε τυφλά κλικ στο “Επόμενο” της εγκατάστασης και μην αποφύγετε την επιλογή όλων όσων ζητούν τη συλλογή των δεδομένων σας.

Τέλος, ελέγξτε τις επιλογές και ξεφορτώστε τυχόν προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που ενδέχεται να παραβιάζουν την ιδιωτική σας ζωή, όπως του έλεγχο των HTTPS διευθύνσεων.

Όταν κατεβάσετε κάποιο antivirus και προχωρήσετε στην εγκατάσταση, προχωρήστε σιγά για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα εγκατασταθεί κάποιο PUP. Διαβάστε προσεκτικά τον εγκαταστάτη και μην πατάτε συνεχώς το κουμπί “Επόμενο” μέχρι να ολοκληρώσετε την διαδικασία. Μπορεί να συμφωνήσετε να εγκαταστήσετε λογισμικό που δεν θέλετε. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να εισβάλει στο ιδιωτικό σας απόρρητο και να παρακολουθεί κάθε δραστηριότητά σας.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε το ClamAV. Το ClamAV είναι μια ειδική περίπτωση, καθώς ολόκληρο το πρόγραμμα είναι ανοικτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το εμπιστεύεστε αν και είναι δωρεάν.
Το ClamAV είναι η σπάνια περίπτωση ενός antivirus που έρχεται δωρεάν και σέβεται την ιδιωτικότητά σας. Έτσι είναι μια καλή επιλογή αν δεν θέλετε να πληρώσετε και δεν σας αρέσει η ιδέα της παραχώρησης των δεδομένων σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).