Απελευθέρωση διοξειδίου του θείου στη στρατόσφαιρα; Ναι ή Όχι

Ένας καθηγητής στο τμήμα γεωφυσικών επιστημών στο Πανεπιστημίου του Chicago “πιστεύει ότι με την εσκεμμένη απελευθέρωση διοξειδίου του θείου στη στρατόσφαιρα, θα ήταν δυνατό να μειωθούν οι θερμοκρασίες παγκοσμίως”, αναφέρει η New York Times.

stratosphere

Δεν είναι ο μόνος που προωθεί την ιδέα. “Το Πανεπιστήμιο του Harvard έχει ένα πρόγραμμα ηλιακής γεωμηχανικής που έχει λάβει επιχορηγήσεις από τον συνιδρυτή της Microsoft Bill Gates, το Ίδρυμα Alfred P. Sloan και το Ίδρυμα William and Flora Hewlett. Εξετάζεται από το Environmental Defense Fund μαζί και το World Climate Research Program. Όμως πολλοί επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι φοβούνται για το ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστροφές”.

Επειδή θα χρησιμοποιηθεί η στρατόσφαιρα και δεν θα περιοριορίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, η ηλιακή γεωμηχανική θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο, πιθανώς ανακατεύοντας φυσικά συστήματα, όπως την δημιουργία βροχής, και να φέρει ξηρασία την εποχή των μουσώνων.

Οι αντίπαλοι της ιδέας ανησυχούν ότι θα αποσπούσε την προσοχή από το επείγον έργο της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο οικολογικούς τρόπους δημιουργίας ενέργειας. Αντιτίθενται στη σκόπιμη απελευθέρωση διοξειδίου του θείου, ενός ρύπου που μπορεί να μετακινηθεί από τη στρατόσφαιρα στο επίπεδο του εδάφους, και να ερεθίσει το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό ή μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Και φοβούνται ότι μόλις ξεκινήσει, ένα πρόγραμμα ηλιακής γεωμηχανικής θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει…

Ο Keith, καθηγητής στο τμήμα γεωφυσικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Chicago, αντέτεινε ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η ηλιακή γεωμηχανική είναι καλά κατανοητοί, και όχι τόσο σοβαροί όσο απεικονίζονται από τους κριτικούς. Υποστηρίζει επίσης ότι δεν σκέφτονται τα πιθανά οφέλη. Εάν η τεχνική επιβραδύνει τη θέρμανση του πλανήτη έστω και κατά 1 βαθμό Celsius, τον επόμενο αιώνα, αναφέρει ο Keith, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη εκατομμυρίων θανάτων από την ζέστη κάθε δεκαετία…

Οι αντίπαλοι της ηλιακής γεωμηχανικής αναφέρουν αρκετούς κύριους κινδύνους.

Όπως αναφέρουν θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν “ηθικό κίνδυνο”, δίνοντας λανθασμένα στους ανθρώπους την εντύπωση ότι δεν είναι απαραίτητο να μειωθούν γρήγορα οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων.

Το δεύτερο βασικό μέλημα έχει να κάνει με τις ανεπιθύμητες συνέπειες.

“Είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο μονοπάτι να ακολουθήσετε”, ανέφερε η Beatrice Rindevall, η πρόεδρος της Σουηδικής Εταιρείας για τη Διατήρηση της Φύσης, η οποία αντιτάχθηκε στο πείραμα.

“Θα μπορούσε να σοκάρει το κλιματικό σύστημα, θα μπορούσε να αλλάξει τους υδρολογικούς κύκλους και θα μπορούσε να επιδεινώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αστάθεια”.

Και μόλις η ηλιακή γεωμηχανική αρχίσει να ψύχει τον πλανήτη, η απότομη διακοπή της προσπάθειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνική άνοδο των θερμοκρασιών, ένα φαινόμενο γνωστό και ως “σοκ τερματισμού”. Ο πλανήτης θα μπορούσε να βιώσει “δυνητικά τεράστια αύξηση της θερμοκρασίας σε έναν απροετοίμαστο κόσμο σε διάστημα πέντε έως 10 ετών, χτυπώντας το κλίμα της Γης με κάτι που πιθανότατα δεν έχει δει από το κρουστικό κύμα που σκότωσε τους δεινόσαυρους”, ανέφερε η Pierrehumbert.

Εκτός από όλα αυτά, υπάρχουν φόβοι για κακόβουλους που σκέφτονται να χρησιμοποιούν την ηλιακή γεωμηχανική σαν όπλο. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι το διοξείδιο του θείου μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία.

Ο Keith όμως είναι ανένδοτος για το ότι όλοι αυτοί οι φόβοι είναι υπερβολικοί. Και ενώ θα υπάρχει κάποια επιπλέον ατμοσφαιρική ρύπανση, ισχυρίζεται ότι ο κίνδυνος είναι αμελητέος σε σύγκριση με τα οφέλη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).