Απόκρυψη άρθρου λόγω ΟΣΔΕΛ: Τα… μυστήρια του ΟΣΔΕΛ

Σήμερα δεχτήκαμε μια κλήση από τον ΟΣΔΕΛ. Για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για τον Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός, που λειτουργεί με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2121/1993, όπως ισχύει σήμερα, για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας), ανήκει στα μέλη του, συγγραφείς και εκδότες, και διοικείται από αυτά.

osdel

Το αίτημα του οργανισμού ήταν να αφαιρέσουμε μια δημοσίευση με παραπομπή σε “πειρατικό περιεχόμενο.”

Το Z-Library (συντομογραφία z-lib, και παλαιότερα γνωστό σαν BookFinder) είναι ένα mirror του Library Genesis, ένα σκοτεινό project-βιβλιοθήκη για πρόσβαση σε άρθρα επιστημονικών περιοδικών, ακαδημαϊκά κείμενα και βιβλία γενικού ενδιαφέροντος.

Ζητήσαμε να μας αποστείλουν το αίτημά τους σε και λάβαμε τα εξής:

“Επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή καταγγελία από λάβαμε σχετικά με την ανάρτηση της 19/8/2022 του άρθρου σας με τίτλο «Z-Library δωρεάν ebooks και επιστημονικά συγγράμματα για όλους».

Το εν λόγω άρθρο, πέραν της ς και προβολής, κάνει αναλυτική αναφορά στην πειρατικού περιεχομένου ιστοσελίδα Z-library με :

  • εκτενή αναφορά για την διακίνηση των συγγραμμάτων,
  • αναφορά για δωρεάν -και όχι παράνομη- διακίνηση βιβλίων και συγγραμμάτων,
  • αναφορά για τη παροχή δυνατότητας σε κάθε χρήστη σε uploading & downloading,
  • ενώ παράλληλα υπάρχουν και ενεργοί online σύνδεσμοι προς την πειρατική ιστοσελίδα

…….”

Αφού λοιπόν διαβάσαμε το email, αποκρύψαμε το άρθρο από την σελίδα μας, αλλά σκεφτήκαμε να δούμε τι άλλο υπάρχει στο για τον εν λόγω Οργανισμό.

Το blog “δρόμος” περιείχε μια πολύ αποκαλυπτική δημοσίευση την οποία παραθέτουμε παρακάτω.

“Είμαι ένας από τους συμβασιούχους-μέλη και φέτος [ο συγγραφέας εννοεί στον ΟΣΔΕΛ], για μια ακόμη φορά, είδα να γίνονται πολύ μεγάλες κρατήσεις στα δικαιώματα που θα εισέπραττα. Όπως είναι εύλογο αναρωτήθηκα προς τι οι τόσο μεγάλες κρατήσεις;

Ψάχνοντας στα στοιχεία που παραθέτει ο ίδιος ο ΟΣΔΕΛ στην ιστοσελίδα του άντλησα μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

  • Στο Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχει υπερ-εκπροσώπηση των εκδοτών (6 στα 12 μέλη) οι οποίοι λαμβάνουν και τη μερίδα του λέοντος από τα διανεμόμενα ποσά.
  • Στη διανομή του 2022 οι εκδότες έλαβαν τη μερίδα του λέοντος: 1.785.767,98 ευρώ, έναντι 1.109.986,80 των δημιουργών! Παρόμοια είναι η εικόνα σχεδόν για όλες τις χρονιές από το 2016 μέχρι σήμερα.
  • Ο μέσος όρος των χρημάτων που εισέπραξε ένας δημιουργός για την αναπαραγωγή βιβλίων είναι 149 ευρώ, ενώ ένας εκδότης 1.546 ευρώ! (δείτε αναλυτικά στη σελίδα του ΟΣΔΕΛ / Διανομή 2022 -https://www.osdel.gr/ )
  • Ο Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ είναι παράλληλα και νομικός σύμβουλος. Οι δυο νομικοί σύμβουλοι εισπράττουν 40.000 ευρώ τον χρόνο!
  • Οι αμοιβές για προσωπικό 12 ατόμων + τον διευθυντή ανέρχονται στις 365 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.
  • Στο 16,3% φτάνουν οι κρατήσεις στα ποσά που υποτίθεται πως διανέμονται. Μαζί με τον ΦΠΑ καταλήγει αν είναι σχεδόν το 1/3 του ποσού…
  • Το ποσό που παρακρατείται αγγίζει το μισό εκατομμύριο! Χρήματα που κρατούνται από τους δημιουργούς και τους εκδότες που θεωρητικά εκπροσωπεί.
  • Αξιοσημείωτο πως δεν μας επιτρέπεται ούτε να πάμε στα γραφεία του ΟΣΔΕΛ (πρέπει να είναι ο μόνος φορέας στην που τηρεί ακόμη την καραντίνα του κόβιντ) παρά πρέπει να πληρώσουμε κούριερ από την τσέπη μας για να πάει εκεί το τιμολόγιο για να λάβουμε τα ψίχουλα που απομένουν…

Ένας φορέας που λέγεται Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου θα έπρεπε να περιλαμβάνει και το ζήτημα των συγγραφικών δικαιωμάτων τα οποία –όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο– συχνά δεν καταβάλλονται στους δημιουργούς.

Πώς όμως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο τη στιγμή που το μισό ΔΣ απαρτίζεται από εκδότες; Πώς εξηγείται άραγε αυτό το γεγονός, μια μειοψηφία των μελών να διοικεί –επί της ουσίας– τον οργανισμό; Τα μέλη-εκδότες είναι ελάχιστα σε σχέση με τα μέλη-δημιουργούς. Πώς καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και γιατί καταλήγουν να παίρνουν τις αποφάσεις που αφορούν όλους;

Δεν έχω τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, όμως πιστεύω πως θα πρέπει οι δημιουργοί-μέλη του ΟΣΔΕΛ να διεκδικήσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στο άμεσο μέλλον ώστε να αλλάξει πορεία ο Οργανισμός. Διότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με τα όσα ήδη αναφέρθηκαν.

Ας μη μένουμε ευχαριστημένοι με τα ψίχουλα που διανέμονται. Η σιωπή δεν είναι χρυσός σε καμία περίπτωση.

Μέχρι τις επόμενες εκλογές που είναι σε δυο χρόνια θα πρέπει να συγκροτηθεί μια ομάδα που να ανατρέψει το σκηνικό…”

Εκτός από όλα τα παραπάνω να υπενθυμίσουμε άλλη μια καταγγελία του Οργανισμού:

Η απαίτηση του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των Δικαιωμάτων Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ) ήταν προς τις εταιρείες δημοσίων σχέσεων, μελών της Ενωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος, για την καταβολή δικαιωμάτων για την αποδελτίωση και διανομή δημοσιευμάτων του Τύπου!

Όμως μετά από διερευνητικό αίτημα της ΕΔΕΕ, ανακοινώθηκε ότι δεν υφίσταται κάποιο προστατευόμενο πνευματικό δημιούργημα ούτε για τους συντάκτες ούτε για τους εκδότες.

Φυσικά η καταγγελία έπρεπε να γίνει γιατί ποιος ξέρει; κάποιος θα τσιμπήσει και είναι πολλά τα λεφτά Άρη…

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).