Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε την Τρίτη η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα και όπως υποστηρίζουν θα μειώσει το κόστος προμήθειας για δισεκατομμύρια δολάρια που στέλνονται στο εξωτερικό. Όμως οι επικριτές προειδοποίησαν ότι μπορεί να τροφοδοτήσει ξέπλυμα χρήματος.
Το σχέδιο με επικεφαλής τον νεαρό, χαρισματικό και δημοφιλή Πρόεδρο Nayib Bukele αποσκοπεί στο να επιτρέψει στους Σαλβαδόρους να εξοικονομήσουν 400 εκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται ετησίως σε προμήθειες εμβασμάτων που αποστέλλονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μόνο πέρυσι τα εμβάσματα στο Ελ Σαλβαδόρ ανήλθαν σε σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 23% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σαλβαδόροι είναι επιφυλακτικοί τόσο προς τη χρήση του bitcoin όσο και στη μεταβλητότητα του κρυπτονομίσματος που οι επικριτές λένε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τους ρυθμιστικούς και οικονομικούς κινδύνους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι είναι αισιόδοξοι.
Το El Zonte είναι μέρος της λεγόμενης Bitcoin Beach που έχει σαν στόχο να κάνει την πόλη μία από τις πρώτες οικονομίες bitcoin στον κόσμο.
Εν όψει της κυκλοφορίας του, η κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταστήσει ΑΤΜ του ψηφιακού πορτοφολιού Chivo που θα επιτρέψει τη μετατροπή του κρυπτονομίσματος σε δολάρια και την απόσυρσή του χωρίς προμήθεια, αλλά ο Μπουκέλε τη Δευτέρα φρόντισε να μετριάσει τις προσδοκίες του κοινού για γρήγορα αποτελέσματα και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή.
Τη Δευτέρα, το Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε τα πρώτα 400 κρυπτονομίσματα, ωθώντας προσωρινά την τιμή του bitcoin 1,49% υψηλότερη (η ισοτιμία έφτασε τα 52.680 $). Το κρυπτονόμισμα είναι χαρακτηριστικά ασταθές. Αυτή την άνοιξη, η τιμή του ξεπέρασε τα $ 64,000 τον Απρίλιο και έπεσε σχεδόν στα 30,000 δολάρια τον Μάιο.
Οι αναλυτές φοβούνται ότι η κίνηση να γίνει νόμιμο νόμισμα το bitcoin παράλληλα με το δολάριο των ΗΠΑ θα μπορούσε να θολώσει τις προοπτικές της προσπάθειας του Ελ Σαλβαδόρ να αναζητήσει χρηματοδοτική συμφωνία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Αφού εγκρίθηκε ο νόμος του Μπουκέλε για το bitcoin, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ελ Σαλβαδόρ, ενώ πιέσεις δέχθηκαν και τα ομόλογα της χώρας σε δολάρια.