Η συσκευή αποθήκευσης USB Blaustahl της Machdyne, διαθέτει χωρητικότητα μόνο 8 KB, αλλά έχει σχεδιαστεί να σας κρατήσει 200 χρόνια.
Όταν αγοράζετε μια μονάδα flash, σίγουρα θέλετε χωρητικότητα, απόδοση και ανθεκτικότητα με αυτή τη σειρά. Ωστόσο, υπάρχει μια μονάδα flash που προσφέρει τα ακριβώς αντίθετα χαρακτηριστικά: χωρητικότητα 8KB (ναι, οκτώ kilobyte, περίπου 8.000 χαρακτήρες), αλλά αυτή η χωρητικότητα μπορεί να διαρκέσει για 200 χρόνια.
Η τιμή του είναι 29,95€ με τους φόρους και αποστέλλεται από την Γερμανία.
Η συσκευή αποθήκευσης USB Blaustahl της Machdyne διαθέτει 8KB FRAM (Fujitsu MB85RS64) και ενσωματώνει έναν μικροελεγκτή Raspberry Pi RP2040 διπλού πυρήνα Cortex-M0 στα 133MHz και 264kB RAM, καθιστώντας την κατάλληλη για διάφορες εφαρμογές ασφαλούς αποθήκευσης, σε περίπτωση που έχετε κάτι που μπορεί να χωρέσει σε μικρό χώρο αποθήκευσης.
Η συσκευή χρησιμοποιεί FRAM (Ferroelectric RAM), γνωστή για την εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, τις γρήγορες ταχύτητες εγγραφής (που δεν θα σας ενδιαφέρει στα 8KB) και την εξαιρετικά υψηλή αντοχή εγγραφής, ικανή για ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια κύκλους ανάγνωσης/εγγραφής (10^12).
Το κάνει ανώτερο από τα EEPROM και NOR flash όσον αφορά την απόδοση, αν και έχει υψηλότερο κόστος. Το Blaustahl περιλαμβάνει 4 MB NOR flash για υλικολογισμικό και μια αρσενική θύρα USB Type-A που δεν απαιτεί επιπλέον προγράμματα οδήγησης στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα.
Τι μπορείτε να αποθηκεύσετε σε μια συσκευή 8KB; Μερικές σελίδες κειμένου, ανάλογα με τη μορφοποίηση. Μιλώντας για κείμενο, το Blaustahl διαθέτει ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου προσβάσιμο μέσω προγραμμάτων σειριακής επικοινωνίας, όπως το PuTTY και το Tera Term.
Εντάξει, για να σοβαρευτούμε, μία τέτοια μονάδα flash είναι ιδανική για την ασφαλή αποθήκευση κωδικών πρόσβασης, κλειδιών κρυπτονομισμάτων, σημειώσεων και άλλων περουσιακών στοιχείων.
Και είναι FRAM. Το FRAM ξεχωρίζει για τη μακροζωία και την αντοχή του σε σύγκριση με άλλες λύσεις αποθήκευσης. Μπορεί να διατηρήσει δεδομένα για περισσότερα από 200 χρόνια στους 35°C (ή στα 95 χρόνια στους 55°C) , ξεπερνώντας το NOR flash, το οποίο διαρκεί έως και 20 χρόνια, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, και το NAND flash, το οποίο διαρκεί από 16 έως 20 χρόνια υπό παρόμοιες συνθήκες.
Το EEPROM προσφέρει επίσης καλή διατήρηση δεδομένων (100 με 200 χρόνια στους 55°C), αλλά με μεγαλύτερους χρόνους εγγραφής και λιγότερους κύκλους εγγραφής σε σύγκριση με το FRAM, ωστόσο στα 8KB δεν σας ενδιαφέρει ούτως ή άλλως.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία οι μελλοντικές ενημερώσεις υλικολογισμικού αναμένεται να περιλαμβάνουν και λειτουργίες κρυπτογράφησης, ενισχύοντας περαιτέρω την ασφάλεια της συσκευής.
Το υλικολογισμικό του, τα σχηματικά σχέδια και τα αρχεία σχεδίασης του περιβλήματος είναι όλα προσβάσιμα στο GitHub, επιτρέποντας στους χρήστες να εξερευνήσουν και να τροποποιήσουν τη συσκευή ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες τους.
Επιπλέον με τα σχέδια αυτά θα μπορείτε να αλλάξετε την USB θύρα η οποία λογικά θα σκουριάσει στα 50 χρόνια (εξαρτάται και από την σχετική υγρασία) και θα χρειαστεί να την αλλάξετε για να έχετε ακόμα 150 χρόνια ζωής (αν θα υπάρχουν ακόμα οι USB θύρες).
Τώρα, αν σας χαλάσει στα 90 χρόνια, και αν ζείτε ακόμα, και αν η εταιρεία υπάρχει ακόμα, τότε μπορείτε να της κάνετε μήνυση και να αιτηθείτε την δωρεάν αντικατάστασή της.
«Τώρα, αν σας χαλάσει στα 90 χρόνια, και αν ζείτε ακόμα, και αν η εταιρεία υπάρχει ακόμα, τότε μπορείτε να της κάνετε μήνυση και να αιτηθείτε την δωρεάν αντικατάστασή της»
????????????????????????????????????