Τι σημαίνει η συλλογή δεδομένων από την Canonical

Οι επερχόμενες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Ubuntu θα αρχίσουν να συλλέγουν ορισμένα δεδομένα από τους υπολογιστές που το χρησιμοποιούν. Η ομάδα ανάπτυξης του λειτουργικού της Canonical (η εταιρεία πίσω από το Ubuntu), αναφέρει ότι θέλει να εστιάσει στις ανάγκες των χρηστών…

Σας θυμίζει κάτι;

Αν χρησιμοποιείτε Linux μάλλον δεν θα σας θυμίζει κάτι, γιατί η κίνηση της Canonical είναι πρωτόγνωρη για τους φίλους του open source λογισμικού. Αν όμως το λειτουργικό που χρησιμοποιείτε είναι το Windows της Microsoft, σίγουρα θα έχετε ζήσει και συνεχίζετε να ζείτε τέτοιες ανακοινώσεις για συμπεριφορές που έχουν σαν στόχο μόνο το δικό σας καλό…

Σας ενοχλεί το θέμα; Σας προκαλεί από αμφιβολίες μέχρι αγανάκτηση; Ας δούμε παρακάτω τι σημαίνει η ανακοίνωση της Canonical.Canonical

Ποια δεδομένα θα συλλέγει η Canonical;

Με ένα μήνυμα προς τη λίστα αλληλογραφίας προγραμματιστών του Ubuntu, ο διευθυντής της ομάδας εργασίας του Ubuntu Will Cooke δήλωσε ότι οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται θα συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

Την γεύση του Ubuntu
Έκδοση Ubuntu
Συνδεσιμότητα δικτύου ή όχι
Οικογένεια CPU
RAM
Μέγεθος δίσκου (ων)
Ανάλυση οθόνης (ών)
Εταιρία και μοντέλο GPU
Κατασκευαστής OEM
Τοποθεσία (βάσει της επιλογής τοποθεσίας που έκανε ο χρήστης κατά την εγκατάσταση)
Δεν θα συγκεντρωθούν πληροφορίες από IP
Διάρκεια εγκατάστασης (χρόνος λήψης)
Αν η αυτόματη σύνδεση είναι ενεργοποιημένη ή όχι
Διάταξη του δίσκου
Επιλεγμένο λογισμικό από τρίτους ή όχι
Λήψη ενημερώσεων κατά την εγκατάσταση ή όχι
Ενεργοποιημένο LivePatch ή όχι

Το Ubuntu θα εγκαταστήσει επίσης το Popularity Context (popcon), ένα εργαλείο που θα παρακολουθεί τα πακέτα που εγκαθιστάτε στον υπολογιστή σας. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα ανάπτυξης θα μπορεί να δει για ποιο λογισμικό ενδιαφέρονται περισσότερο οι χρήστες του λειτουργικού. Το Apport, είναι ένα ξεχωριστό εργαλείο, που θα στέλνει αυτόματα αναφορές για κρασαρίσματα εφαρμογών.

Αυτή θα είναι η προεπιλεγμένη συμπεριφορά του επερχόμενου Ubuntu. Θα έχετε την επιλογή να εξαιρεθείτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης και μέσω των ρυθμίσεων του συστήματος, μετά την εγκατάσταση.

Η συλλογή στατιστικών στοιχείων από υπολογιστές είναι κοινή πρακτική

Τουλάχιστον μεταξύ των εμπορικών λειτουργικών συστημάτων, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ασυνήθιστη. Η Microsoft και η Apple συλλέγουν αυτά τα δεδομένα αλλά και περισσότερα. Η συλλογή πληροφοριών είναι επίσης η συμπεριφορά που διακρίνει το Google Chrome από το λογισμικό ανοιχτού κώδικα Chromium.

Αυτή τη λογική μας ανακοίνωσε και ο Will Cooke, μιλώντας για λογαριασμό της Canonical. Και λέει αλήθεια: αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της εμπειρίας του τελικού χρήστη.

Παράλληλα όμως κάνει πάρα πολλούς χρήστες να αισθάνονται άβολα. Ρίξτε μια ματιά στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το The Register

Αυτή η πρακτική δεν είναι κοινή στο Linux

Οι διανομές Linux, από τις οποίες προέρχεται και το Ubuntu, δεν συλλέγουν πληροφορίες από τους χρήστες. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι δύσκολο να υπάρξουν εκτιμήσεις για το πόσα άτομα χρησιμοποιούν το Linux ή κάποια συγκεκριμένη έκδοση του. Οι χρήστες μπορούν να κατεβάζουν κάθε Linux όσο συχνά θέλουν, και να το εγκαθιστούν όσες φορές θέλουν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ το Ubuntu ετοιμάζεται να συλλέγει σύντομα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότερες διανομές Linux δεν θα το κάνουν. Όσοι ενοχλούνται από την απόφαση του Ubuntu μπορούν πάντα να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν μια διαφορετική έκδοση του Linux, αν απλώς η απενεργοποίηση της συλλογής δεδομένων δεν σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλείς.

Από την άλλη πλευρά, το Ubuntu αναφέρει ότι θα διαθέσει δημόσια τα δεδομένα που συλλέγει. Μπορεί αυτή η δήλωση να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε την κατάσταση;

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ορισμένοι θεωρούν την αλλαγή πολύ ενοχλητική.

Προβληματισμοί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής

Οι εταιρείες συλλέγουν δεδομένα για να μάθουν περισσότερα από αυτά που ήξεραν για κάτι ή για κάποιον. Εάν οι πληροφορίες αυτές συγκεντρωθούν, αυτό σημαίνει ότι κάτι που ήταν γνωστό μόνο σε σας, θα είναι γνωστό και σε κάποιον άλλο (αν και η Canonical δήλωσε ότι τα δεδομένα που θα συλλέγει θα είναι ανώνυμα).

Όσο αβλαβές και αν φαίνεται, αντιτίθεται στην φιλοσοφία του Linux. Ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένοι επέλεξαν Linux γιατί κουράστηκαν με τις παρακολουθήσεις της Microsoft.

Μόλις συλλεχθούν τα δεδομένα, θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει και υπεύθυνη διαχείριση.

Εάν δεν μεταφέρονται και δεν αποθηκεύονται με ασφάλεια ή αν δεν διαγράφονται αμέσως, πολλά μπορούν να συμβούν. Δεδομένα και πληροφορίες στο internet σημαίνει χρήματα και αυτό δημιουργεί σκέψεις…

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Ας πούμε ότι η Canonical κάνει πολύ καλή δουλειά για την προστασία των πληροφοριών αυτών ή κανείς δεν ενδιαφέρεται αρκετά για να προσπαθήσει να hackάρει τα συστήματα της εταιρείας. Τα δεδομένα είναι ασφαλή.

Εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το τι θα κάνει η Canonical με τα δεδομένα που έχει συλλέξει.

Δεν θέλω να “ακουστώ” παρανοϊκός. Η ομάδα ανάπτυξης του Ubuntu πιθανώς θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να κάνει ακριβώς αυτό που λέει ότι θα κάνει. Όμως θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα. Μένει να τους να εμπιστευθούμε ότι δεν θα το κάνουν.

Να υπενθυμίσουμε η Canonical κατέγραφε τις αναζητήσεις από το Unity για να προσφέρει σχετικά αποτελέσματα αναζήτησης από την Amazon. Έτσι υπάρχει ήδη ένας μεγάλος αριθμός χρηστών που δεν εμπιστεύεται την εταιρεία.

Γιατί η επιλογή συμμετοχής ή μη συμμετοχής;

Αν κάποιος θέλει να περάσει κάτι δύσκολο ή ασυνήθιστο χρειάζονται οι επιλογές opt-in, opt-out, καθώς αρέσει πολύ στους ανθρώπους να έχουν τον έλεγχο. Αρέσει σε καθέναν να γνωρίζει και να λέει συνειδητά σε ένα πρόγραμμα πότε να σταματήσει και πότε να αρχίσει να συλλέγει δεδομένα. Ωστόσο, με την συγκεκριμένη τεχνική υπάρχει ο κίνδυνος να κάνετε τους χρήστες να αισθάνονται άβολα και δυσπιστία.
Αυτό το θέμα δεν ισχύει μόνο για το λογισμικό. Είτε μιλάμε για πολιτικές εκπαίδευσης, κυβέρνησης ή χώρου εργασίας, όλοι γενικά επιθυμούν να έχουν επιλογές, σαν το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάζεται η Canonical αυτές τις πληροφορίες;

Το Ubuntu κυκλοφορεί από το 2004. Άλλες διανομές του Linux υπάρχουν περισσότερα χρόνια. Τα Linux desktops έχουν προχωρήσει πολύ από τότε. Η εμπειρία του τελικού χρήστη είναι πολύ καλύτερη και πολύ πιο σταθερή χωρίς ποτέ να χρειάστηκε να συλλεχθούν δεδομένα. Γιατί λοιπόν τώρα;

Οι προγραμματιστές λογισμικού μπαίνουν συχνά στον πειρασμό να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα από αυτά που χρειάζονται απλά επειδή είναι πολύ εύκολο να το κάνουν. Τα κανονικά βιβλία δεν αναφέρουν στους εκδότες πόσο χρόνο μένουν οι αναγνώστες σε κάθε σελίδα ή πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η ανάγνωση ενός βιβλίου. Όμως το λογισμικό ανάγνωσης ebook το κάνει. Πολλοί από εμάς θα λέγαμε την πρώτη ιδέα εξωφρενική και θα την κατηγορούσαμε για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, αλλά η δεύτερη ιδέα είναι κάπως πιο αποδεκτή. Γιατί;

Το Ubuntu είναι δημοφιλές

Το Ubuntu είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη έκδοση του Linux. Πολλές διανομές έχουν χιλιάδες χρήστες, αλλά το Ubuntu έχει εκατομμύρια. Πολλοί από αυτούς είναι πολύ πιθανόν να αφήσουν το νέο χαρακτηριστικό ενεργοποιημένο.

Τι λέτε για αυτή την αλλαγή;

Όπως ανέφερα προηγουμένως, η Canonical δεν κάνει κάτι που δεν είναι συνηθισμένο από όλη την βιομηχανία τεχνολογίας. Σε σύγκριση με την συλλογή δεδομένων που κάνει η Apple, η Google, η Microsoft, η Yahoo και άλλες εταιρείες, η επερχόμενη συμπεριφορά της Canonical, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί σαν πταίσμα.

Παρόλα αυτά δεν έχει καμία σχέση με το Linux που γνωρίζω και χρησιμοποιώ… Εσείς τι λέτε;

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).