Τα αυτοκίνητα εκτίθενται σε hacking στα συνεργεία των αντιπροσωπειών

Ο ερευνητής ασφαλείας Craig Smith έχει αναπτύξει μια συσκευή για να ελέγχει αν τα διαγνωστικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για το έλεγχο και την ρύθμιση των σύγχρονων αυτοκινήτων μπορούν να πέσουν θύματα hacking και στη συνέχεια να χρησιμοποιούνται ως σταθμοί μόλυνσης για τη διάδοση malware σε άλλα οχήματα και από εκεί και σε άλλα συνεργεία.

car hacking

Ο Craig ονομάζει αυτό το σενάριο ως “ brothel” (οίκος ανοχής αυτοκινήτων) και προειδοποιεί ότι το μηχάνημά του έχει βρει πολλούς διαγνωστικούς εγκεφάλους αυτοκινήτων ως ευάλωτους σε μια σειρά απλών τεχνικών hacking.

Το ερευνητικό του έργο το παρουσίασε κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης DerbyCon, ένα συνέδριο για την ασφάλεια και την πειρατεία, που πραγματοποιήθηκε στο Λούϊσβιλ, στο Κεντάκι Αμερικής (Louisville, Kentucky).

Μια συσκευή αξίας $20 για να ελέγξετε αν το διαγνωστικό εργαλείο αυτοκινήτων είναι hackable

Στο ίδιο συνέδριο, ο Craig παρουσίασε επίσης μια ειδική συσκευή που δημιούργησε για να ελέγξει τους διαγνωστικούς εγκεφάλους αυτοκινήτων που υπάρχουν στα συνεργεία του δικτύου των επίσημων αντιπροσωπειών. Το μηχάνημα αυτό το ονόμασε ODB-GW (Ol’ Dirty Bastard Gateway). Το λογισμικό για αυτό το εργαλείο, με το όνομα Unified Diagnostic Services (UDS) Server είναι επίσης διαθέσιμο για από το GitHub.

Όπως εξηγεί ο Craig, η συσκευή ODB-GW δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως ένα honeypot (παγίδα για ), κάνοντας το διαγνωστικό εγκέφαλο αυτοκινήτων να νομίζει ότι έχει συνδεθεί με ένα αυτοκίνητο.

Από την άλλη πλευρά του ODB-GW, ο Craig συνδέει ένα φορητό υπολογιστή, από τον οποίο είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιήσει βασικές δοκιμές και να εντοπίσει τις αδυναμίες στο μηχάνημα διάγνωσης αυτοκίνητων.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται από τη συσκευή ODB-GW να βρει τρωτά σημεία λέγεται “fuzzying”, η οποία στέλνει μεγάλα τυχαία κομα από δεδομένα προς το διαγνωστικό μηχάνημα αυτοκινήτων και κατόπιν βλέπει πώς αυτό το μηχάνημα αντιδρά και πότε και πώς κολλάει.

Τα διαγνωστικά μηχανήματα αυτοκινήτων είναι ευπαθή σε μία επιδημία malware

Ο κ Smith λέει ότι όταν μάθει ένας κακόβουλος εισβολές ποια είναι τα τρωτά σημεία σε ένα διαγνωστικό μηχάνημα, μπορεί να δημιουργήσει κακόβουλα προγράμματα που θα είναι σε θέση να κάνουν hacking και ναμολύνουν τη συσκευή και στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσουν το διαγνωστικό μηχάνημα για να εξαπλωθούν και σε άλλα αυτοκίνητα που τυχόν θα συνδεθούν με την συσκευή αυτή, ή ακόμα και να εξαπλωθεί μέσω του WiFi δικτύου της εμπορικής αντιπροσωπείας προς τα αυτοκίνητα που διαθέτουν WiFi και που βρίσκονται στο συνεργείο.

“Ως ελεγκτής ασφαλείας σας προτείνω σίγουρα να το δοκιμάσετε, […] είναι μια μεγάλη αγορά που δεν έχει εξεταστεί», λέει ο κ Smith, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η αυτοκινητοβιομηχανία έχει θέσει σε εφαρμογή ελάχιστες πρακτικές ασφαλείας.

“Οι αντιπροσωπείες είναι σχετικά ευάλωτες, ​​έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο ασφάλειας και συνήθως δεν έχουν ακόμη ένα εσωτερικό τμήμα IT.

“Μπορείτε να φτιάξετε ένα κακόβουλο αυτοκίνητο, που θα το πάτε σε μια αντιπροσωπεία για τακτική συντήρηση και από εκεί να επιτεθεί στην αντιπροσωπεία. Για παράδειγμα όταν θα συνδέσετε το διαγνωστικό μηχάνημα για να δείτε γιατί το προειδοποιητικό λαμπάκι του κινητήρα είναι αναμμένο, το κακόβουλο λογισμικό να εισχωρήσει στο διαγνωστικό μηχάνημα. Και στη συνέχεια μέσω του μηχανήματος αυτού το λογισμικό να εισέλθει σε οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο θα συνδεθεί επάνω του, ως εκ τούτου, θα έχετε ένα οίκο ανοχής αυτοκινήτων”

Στη συνέχεια ο Κος Smith πηγαίνει ποιο βαθειά το σενάριο hacking,  αναφέροντας ότι οι επιτήδειοι που θα καταφέρουν να μολύνουν τα αυτοκίνητα ή την αντιπροσωπεία με ransomware θα μπορούσαν να απαιτήσουν υπέρογκα ποσά για να ξεκλειδώσουν τα αυτοκίνητα, είτε από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη του κάθε αυτοκινήτου, είτε από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων η οποία είναι υπεύθυνη για την φροντίδα και την σωστή λειτουργία τους.

Ο Craig Smith είναι ο ιδρυτής του Open Garages, ο συγγραφέας του εγχειριδίου Car Hacker’s Handbook, και σήμερα διευθύνει τη δική του ανεξάρτητη εταιρεία ς για την ασφάλεια, την Theia Labs.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του Craig στο DerbyCon Craig παρακάτω. Προσοχή, εκτός του ότι είναι στην Αγγλική γλώσσα, η παρουσίαση γίνεται με πολλές αναφορές στην ορολογία του αυτοκινήτου και του hacking, οπότε όλα αυτά ίσως σαν φανούν λίγο κορακίστικα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).