Το CentOS είναι ένα project που τρέχει από την κοινότητα και υποστηρίζεται από τον πηγαίο κώδικα του Red Hat Enterprise Linux. Ο στόχος του project είναι να προσφέρει μια διανομή, με σχεδόν ταυτόσημη εμπειρία με το Enterprise Linux, αλλά χωρίς όμως την εμπορική υποστήριξη που παρέχεται από την Red Hat.
Αυτό κάνει το λειτουργικό CentOS μια πολύ ελκυστική επιλογή για όσους θέλουν αξιοπιστία με την ίδια τεχνολογία που παρέχει η Red Hat.
Δοκίμασα το CentOS, καθώς είναι ένα από τα συστήματα που χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια, σε servers, workstations και desktop.
Πριν περιγράψουμε όμως την εμπειρία μου με το νέο λειτουργικό CentΟS 8.0.1905, θα πρέπει να πούμε ότι το CentOS είναι τώρα διαθέσιμο σε δύο διαφορετικά ISO: το γνωστό CentOS Linux, το παραδοσιακό, σταθερό λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο RHEL. και CentΟS Stream. Το νέο CentΟS Stream σύμφωνα με τους προγραμματιστές περιγράφεται ως μια πλατφόρμα που είναι μεταξύ της Fedora και της RHEL.
Η εγκατάσταση του CentOS είναι απλή για όσους γνωρίζουν και χωρίς προβλήματα. Όπως και στη διανομή RHEL μετά την πρώτη επανεκκίνηση ο οδηγός μας ζητά να δεχτούμε μια άδεια. Στο CentOS όμως, η άδεια χρήσης είναι απλώς μια δήλωση αποποίησης ευθύνης και μια ειδοποίηση ότι το CentOS χρησιμοποιεί την Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης του GNU.
Το CentOS προσφέρει τις ίδιες επιλογές επιφάνειας εργασίας με το Red Hat: το GNOME Shell και το GNOME Classic. Και τοι δύο επιλογές μπορούν να τρέξουν μέσω X.Org και Wayland.
Το CentOS λειτούργησε σχεδόν άψογα από την αρχή. Η επιφάνεια εργασίας, ο ήχος και η ενσύρματη σύνδεση λειτούργησαν σωστά. Το CentΟS βρήκε και εγκατέστησε σχεδόν όλα τα drivers που χρειαζόταν το hardware του υπολογιστή μου. Όλα εκτός τα drivers για το bluetooth, και για την ασύρματη σύνδεση.
Η έκπληξη ήρθε όταν δοκίμασα να εγκαταστήσω διάφορα πακέτα λογισμικού.
Το CentOS, αυτή τη στιγμή διαθέτει ελάχιστα πακέτα σε σύγκριση με τα αποθετήρια της Fedora. Δεν μπορούσα να βρω σημαντικά πακέτα από εφαρμογές που χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση: GIMP, VLC, Filezilla, Geany, Pinta το πρόγραμμα περιήγησης Chromium ή κωδικοποιητές πολυμέσων.
Μετά σκέφτηκα να προσθέσω repos τρίτων όπως το RPMFusion, το ELrepo και το αποθετήριο EPEL της Fedora. Μέσα σε αυτά τα αποθετήρια μπόρεσα να βρω την εφαρμογή VLC και ορισμένους κωδικοποιητές, αλλά τα υπόλοιπα πακέτα απλά δεν υπάρχουν.
Ευτυχώς υπάρχει το Flatpak, εγκατεστημένο από προεπιλογή, όμως δεν υπάρχουν ενεργοποιημένα repos. Πήγα στο Flathub και οι οδηγίες για την ενεργοποίηση του αποθετηρίου στο CentOS αναφέρουν “κατεβάστε ένα αρχείο και εγκαταστήστε το”. Ακούγεται απλό, αλλά το CentΟS δεν αναγνωρίζει τον τύπο αρχείου, δηλαδή δεν μπορεί να το εγκαταστήσει ή να το ξεκινήσει αυτόματα. Στη συνέχεια προσπάθησα να ενεργοποιήσω το αρχείο με το χέρι, αλλά η ψηφιακή υπογραφή του δεν έκανε για το CentOS. Τελικά ενεργοποίησα το αποθετήριο Flatpak χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών.
Το πακέτο Snapd δεν μπορούσε να εγκατασταθεί από το Extra Packages for Enterprise Linux (EPEL repo).
Όπως και πολλά άλλα πακέτα όπως προαναφέραμε:
Η νέα διανομή CentOS δεν με ικανοποίησε. Η εγκατάσταση πακέτων ήταν απογοητευτική, όπως απογοητευτική είναι και η απόφαση της Red Hat να σταματήσει την υποστήριξη του KDE Plasma.
Όσο για τις περιορισμένες επιλογές λογισμικού, αυτό μάλλον είναι θέμα χρόνου. Τα αποθετήρια θα ενημερωθούν με τον καιρό και έτσι θα μπορούμε να έχουμε ότι πακέτο θέλουμε. Μέχρι τότε υπομονή…