Το ChatGPT είναι το εργαλείο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης (AI) που έχει κατακλύσει τον κόσμο. Όμως υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε όταν δίνετε προτροπές – εντολές για να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Παρακάτω θα δούμε πώς μπορείτε να γράφετε προτροπές που ενθαρρύνουν το LLM στο ChatGPT να δίνει τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις.
1. Μιλήστε στην AI όπως θα μιλούσατε σε ένα άτομο
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να συνηθίσετε όταν δουλεύετε με το ChatGPT είναι ότι δεν το προγραμματίζετε, αλλά μιλάτε μαζί του. Σαν προγραμματιστής, χρειάστηκε να αφήσω πολλές συνήθειες στην άκρη όταν ασχολούμαι με την τεχνητή νοημοσύνη. Το να μιλάς μαζί του απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας.
Όταν λέω να του μιλάς σαν άτομο, εννοώ να του μιλάς όπως θα έκανες με ένας συνάδελφο ή μέλος της ομάδας σου. Εάν είναι δύσκολο να το κάνετε, δώστε του ένα όνομα. Η ονομασία βοηθάει γιατί όταν μιλάτε με τον “Νίκο” για παράδειγμα, μπορεί να συμπεριλάβετε περισσότερες λεπτομέρειες, που δίνουν την υφή της ιστορίας σας, μια ποικιλία δυνατοτήτων.
Όταν μιλάτε σε ένα άτομο, είναι φυσικό να περιμένετε από κάποιον να μην σας καταλάβει και να δώσετε διευκρινίσεις. Θα ήταν φυσικό κάποιος με τον οποίο μιλάτε να απομακρυνθεί από το επίμαχο θέμα και να χρειαστεί να τον επαναφέρετε. Θα ήταν φυσικό να συμπληρώσετε το παρασκήνιο και να κάνετε περίπλοκες ερωτήσεις, και θα ήταν επίσης φυσικό να χρειαστεί να εμβαθύνετε, επαναλαμβάνοντας μερικές από αυτές τις ερωτήσεις με βάση τις απαντήσεις που λάβατε.
Αυτό ονομάζεται διαδραστική προτροπή.
Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις πολλαπλών βημάτων. Κάντε μια ερώτηση, λάβετε απάντηση. Με βάση αυτή την απάντηση, κάντε μια άλλη ερώτηση, για πολύ δυνατά αποτελέσματα. Σκεφτείτε ότι μιλάτε σε ένα “φίλο”. Δεν θα κάνατε μια ερώτηση σε έναν φίλο και μετά θα φεύγατε. Θα κάνατε μια συζήτηση. Κάντε το ίδιο με το AI.
2. Ρυθμίστε τη σκηνή και δώστε το πλαίσιο
Η σύνταξη μιας προτροπής ChatGPT είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ερώτηση μιας πρότασης. Συχνά περιλαμβάνει την παροχή σχετικών πληροφοριών για τον καθορισμό του πλαισίου του ερωτήματος.
Ας πούμε ότι θέλετε να προετοιμαστείτε για ένα μαραθώνιο. Αν ρωτήσετε το ChatGPT:
Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για έναν μαραθώνιο;
Θα λάβετε μια πολύ γενική απάντηση. Αν ρωτήσετε την τεχνητή νοημοσύνη ότι προπονείστε για τον πρώτο σας μαραθώνιο. Οι απαντήσεις που θα λάβετε θα εστιάζονται περισσότερο στις ανάγκες σας, όπως:
Είμαι αρχάριος δρομέας και δεν έχω τρέξει ποτέ ξανά μαραθώνιο, αλλά θέλω να λάβω μέρος σε έναν (και να τερματίσω) σε έξι μήνες. Πώς μπορώ να προετοιμαστώ καλύτερα για έναν μαραθώνιο;
Δώστε στην τεχνητή νοημοσύνη πολύ περισσότερες πληροφορίες για να σας δώσει μια πιο εστιασμένη και χρήσιμη απάντηση.
Μια σημείωση: Περιορίστε την απάντηση σε 500 λέξεις επειδή το ChatGPT φαίνεται να σπάει κάπου μεταξύ 500 και 700 λέξεων, αφήνοντας τις ιστορίες στη μέση της πρότασης και δεν συνεχίζει σωστά όταν του ζητηθεί να συνεχίσει. Ελπίζω ότι οι μελλοντικές εκδόσεις θα μπορούν να δώσουν πιο εκτενείς απαντήσεις.
Γράψε μου μια μικρή ιστορία, όχι περισσότερες από 500 λέξεις.
3. Πείτε στην τεχνητή νοημοσύνη να αναλάβει μια ταυτότητα ή ένα επάγγελμα
Ένα από τα πιο ωραία χαρακτηριστικά του ChatGPT είναι ότι μπορεί να γράφει από την οπτική γωνία ενός συγκεκριμένου ατόμου ή επαγγέλματος. Μπορείτε να το βάλετε να γράφει σαν να είναι δάσκαλος, στέλεχος μάρκετινγκ, δημοσιογράφος, ή από την οπτική γωνία οποιουδήποτε άλλου, ηοα καλύτερα αποτελέσματα.
Για παράδειγμα. Ζητήστε από το ChatGPT να περιγράψει την έξυπνη οικιακή συσκευή Amazon Echo, από τη σκοπιά ενός πωλητή προϊόντων, ενός ιδιοκτήτη και ενός δημοσιογράφου:
Από τη σκοπιά του υπεύθυνου προϊόντων, περιγράψτε τη συσκευή Amazon Echo Alexa.
Από τη σκοπιά ενός ενήλικου παιδιού που φροντίζει έναν ηλικιωμένο γονέα, περιγράψτε τη συσκευή Amazon Echo Alexa.
Από τη σκοπιά ενός δημοσιογράφου, περιγράψτε τη συσκευή Amazon Echo Alexa.
Μπορείτε να δώσετε αυτά τα τρία μηνύματα στο ChatGPT και θα ότι οι διαφορετικοί ρόλοι παρέχουν διαφορετικές απαντήσεις.
Οι διαφορετικές ταυτότητες επιτρέπουν στο AI να παρέχει διαφορετικές προοπτικές στην απάντησή του. Αν επεκτείνετε λίγο αυτή την ιδέα αφήστε το AI να κάνει ένα πείραμα σκέψης:
Το έτος είναι το 2012. Το Siri κυκλοφορεί για το iPhone εδώ και περίπου ένα χρόνο, αλλά δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα μια έξυπνη οικιακή συσκευή τύπου Alexa. Η σκηνή είναι μια συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Amazon όπου μόλις προτάθηκε ο έξυπνος βοηθός Echo που βασίζεται στην Alexa.
Δώστε επιχειρήματα, υπέρ και κατά, για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε εκείνη τη συνεδρίαση. Τι θα ήταν πιθανό να συζητηθεί σε αυτή την διαδικασία για να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν ή όχι δαπάνες για επενδύσεις στην ανάπτυξη της συσκευής.
5. Μην φοβάστε να παίξετε και να πειραματιστείτε
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας είναι να παίξετε με το τι μπορεί να κάνει το chatbot.
Δοκιμάστε να τροφοδοτήσετε στο ChatGPT μια ενδιαφέρουσες προτροπές για να δείτε τι θα κάνει. Μετά αλλάξτε τις και θα δείτε τι θα συμβεί. Εδώ είναι πέντε για να ξεκινήσετε:
- Φανταστείτε ότι είστε μια σταγόνα βροχής που πέφτει από τον ουρανό κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Περιγράψτε το ταξίδι σας από τη στιγμή που σχηματίζεστε στο σύννεφο μέχρι τη στιγμή που χτυπάτε στο έδαφος. Τι βλέπετε, τι αισθάνεστε και τι βιώνετε;
- Είσαι ένα παιχνίδι που μένει πίσω σε μια σοφίτα εδώ και δεκαετίες. Αφηγηθείτε τα συναισθήματά σας, τις αναμνήσεις του παρελθόντος και τις ελπίδες σας να ανακαλυφθείτε ξανά.
- Γράψτε την τελευταία καταχώρηση στο ημερολόγιο ενός ταξιδιώτη του χρόνου που αποφάσισε να εγκατασταθεί σε μια συγκεκριμένη εποχή, εξηγώντας γιατί επέλεξε εκείνη την εποχή και τι έμαθε από τα ταξίδια του.
- Φανταστείτε έναν διάλογο μεταξύ δύο απίθανων αντικειμένων, όπως ένα φλιτζάνι τσαγιού και ένα ρολόι χειρός, συζητώντας τις καθημερινές ρουτίνες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
- Περιγράψτε μια μέρα σε μια αποικία μυρμηγκιών από την οπτική γωνία ενός μυρμηγκιού. Βουτήξτε βαθιά στην πολιτική, τις προκλήσεις και τις κοινωνικές δομές του κόσμου των μυρμηγκιών.
Δώστε προσοχή όχι μόνο στο τι δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και στο πώς παράγει απαντήσεις, τι κάνει, τι λάθη κάνει και πού φαίνεται να έχει όρια. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες θα σας βοηθήσουν να επεκτείνετε τους ορίζοντές σας.