Η Βανέσσα Καραμπλιά πήγε πέρσι σε συνέδριο, στις Βρυξέλλες. Ο Ν. Ντέρτσος ασχολήθηκε για να χάνει μάθημα, αλλά μετά «κόλλησε».

Παιδιά στη μάχη για ασφαλές Internet

Ρόλο υψηλής ευθύνης αναλαμβάνουν κάθε χρόνο έφηβοι, οι οποίοι συμμετέχουν στο Συμβούλιο Νέων (Youth Panel) του Safer Hellas, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το οποίο ανήκει στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Safer Internet, με 31 χώρες-μέλη και υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δρώντας ως νεαροί πρεσβευτές, αφού εκπαιδευθούν οι ίδιοι, διοχετεύουν τη γνώση γύρω από την ασφαλή πλοήγηση, τις γραμμές υποστήριξης αλλά και καταγγελιών περιστατικών στα υπόλοιπα παιδιά, συμμετέχουν σε συνέδρια εντός και εκτός ς όπου αλληλεπιδρούν με συνομήλικούς τους, ενώ στο πλαίσιο της δράσης του Safer Internet, η γνώμη τους λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό κάθε εκστρατείας ενημέρωσης.

Safe Internet
Η Βανέσσα Καραμπλιά πήγε πέρσι σε , στις Βρυξέλλες. Ο Ν. Ντέρτσος ασχολήθηκε για να χάνει μάθημα, αλλά μετά «κόλλησε».

Συνεδρίαση ανά τρίμηνο

Η 17χρονη Μαρίνα Καραμπλιά, μαθήτρια της Γ΄ λυκείου, μαζί με την κατά τέσσερα χρόνια μικρότερή αδερφή της, Βανέσσα, και ο Νικόλας Ντέρτσος, επίσης τελειόφοιτος λυκείου, μιλούν για την εμπειρία τους: «Η εμπλοκή μου στο Youth Panel του Safer Internet ξεκίνησε στο γυμνάσιο» αναφέρει η Μαρίνα, η οποία έχει επίσης κάνει σχετικές εισηγήσεις στη Βουλή των Εφήβων αλλά και στην πρόσφατη συνδιάσκεψη στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, με θέμα την «Ασφάλεια των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή». «Το νεανικό πάνελ, συνεδριάζει ανά τρίμηνο. Προετοιμαζόμαστε για την Παγκόσμια Μέρα Ασφαλούς Διαδικτύου τον Φεβρουάριο, παρακολουθούμε βίντεο, ενημερωνόμαστε για τα πανευρωπαϊκά συνέδρια σχετικά με το ασφαλές Διαδίκτυο, συζητάμε για περιστατικά καταγγελιών. Αφού συγκεντρώσουμε πληροφορίες, τις παρουσιάζουμε στο μας. Γινόμαστε, δηλαδή, κοινωνοί των ιδεών. Πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους του Διαδικτύου, οπότε το έργο μας είναι σημαντικό».

Τι έχει διδαχθεί η ίδια; «Να μη δημοσιεύω φωτογραφίες ή άλλα προσωπικά μου δεδομένα. Εχοντας πειστεί για τους κινδύνους του Διαδικτύου, φοβήθηκα, αλλά δεν σταμάτησα να το χρησιμοποιώ. Φροντίζω να μην εκτίθεμαι, ούτε να αποδέχομαι τον οποιονδήποτε ως φίλο στο facebook. Ειδικά σήμερα, που ακόμη και μικρά παιδιά σερφάρουν μέσω του κινητού τους στο Ιντερνετ, αντί να τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτό, πρέπει να μάθουν να πλοηγούνται με ασφάλεια».

Η σκυτάλη στο Youth Panel παραδόθηκε πλέον στην αδερφή της. «Η Βανέσσα, ήταν 12 χρόνων πέρσι. Ενα κοριτσάκι, που δεν έφτανε το μικρόφωνο. Την ακούσαμε να μιλάει για το Διαδίκτυο, μας καθήλωσε. Επιλέξαμε να στείλουμε εκείνη στο ευρωπαϊκό συνέδριο του Safer Internet στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο» θα πει η κ. Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, αναφέροντας τα κριτήρια επιλογής των νεαρών πρεσβευτών: «Να είναι καλοί μαθητές, με καλή γνώση της αγγλικής, υπευθυνότητα, επικοινωνιακή ικανότητα και όρεξη για τα κοινά». Η Βανέσσα, μόνο εντυπωσιασμένη δηλώνει από το ταξίδι: «Το συνέδριο είχε διάρκεια πέντε μέρες. Το θέμα ήταν “A better internet with you (th)”. Ημασταν παιδιά από 31 χώρες! Είχαν έρθει πρόσωπα απ’ όλη την Ευρώπη, ανταλλάξαμε απόψεις. Ηταν φοβερή εμπειρία. Αισθάνθηκα πολύ υπερήφανη». Οσο για τα παιδιά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες «είναι πιο ενημερωμένα για τους κινδύνους του Διαδικτύου – το κράτος υποστηρίζει το Safer Internet πολύ. Αντίθετα, οι νότιες χώρες -Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα- δεν έχουμε πάρει τόσο στα σοβαρά το Διαδίκτυο και τους κινδύνους του».

Για τον Νικόλα, μαθητή του 5ου Λυκείου Λάρισας, τα αρχικά κίνητρα εμπλοκής του στο Safer Internet, δεν ήταν τόσο… αγαθά: «Ημουν Α΄ λυκείου και συμμετείχα σε κάποιες δράσεις για το ασφαλές Διαδίκτυο, επειδή ήθελα να χάσω μάθημα. Μετά, κόλλησα». Πλέον «μπορώ να πλησιάσω πιο εύκολα τους συνομήλικούς μου, να τους ενημερώσω, ενώ συμμετέχω σε δράσεις για σχολεία. Φέτος, εκπροσώπησα το σχολείο μου στο συνέδριο τη Μέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Αργότερα, με κάλεσαν -όπως και τη Μαρίνα – να μιλήσω στη συνδιάσκεψη του Ζαππείου.

Το πλεονέκτημα των παιδιών – πρεσβευτών της ασφάλειας στο Διαδίκτυο, είναι ότι τα ίδια λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστές της γνώσης. Πρώτα την εισπράττουμε κι έπειτα τη μοιράζουμε». Τι θα ήθελες να εισηγηθείς στο κράτος; «Η ενημέρωση για το ασφαλές Διαδίκτυο να μπει σαν μάθημα και να διδάσκεται συστηματικά η δημιουργική αξιοποίησή του». Πώς οραματίζεται το Διαδίκτυο του μέλλοντος η Μαρίνα; «Ιδανικό Ιντερνετ δεν υπάρχει, μόνο ιδανικοί χρήστες. Συνειδητοποιημένοι, που δεν θα επηρεάζονται από όσα τους βομβαρδίζουν και θα σέβονται τα δικαιώματα των άλλων χρηστών».

Πολυεπίπεδη η δράση τους

Η κ. Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr, εξηγεί τη δράση του www.saferinternet.gr και του Youth Panel: «Ολα τα Εθνικά Κέντρα Safer Internet υλοποιούμε πάνελ νέων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Την επόμενη χρονιά, μάλιστα, εντασσόμαστε στο νέο πλαίσιο, το Connecting Europe Facility, αναλαμβάνοντας το πρότζεκτ Better Internet for (BIK). Φέτος, έχουμε 12 παιδιά – πρεσβευτές. Μας προσεγγίζουν είτε μέσω σχολείων, είτε ατομικά (www.saferinternet.gr). Η δράση τους, πολυδιάστατη: γίνονται μέντορες για τα άλλα παιδιά, αξιολογούν το υλικό του S.I. –ερωτηματολόγια, φυλλάδια, σποτάκια– κι εμείς λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη γνώμη τους. Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως δημιουργικό εργαλείο. Ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες. Ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν άψογα τη φετινή διοργάνωση του συνεδρίου για τη Μέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Συμμετέχουν στην on line διαβούλευση, Youth Manifesto, με στόχο την ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο των καλύτερων εθνικών προτάσεων των εφήβων σχετικά με το μέλλον του Διαδικτύου. Ο ρόλος των παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντικός. Οσο για τα οφέλη; Μαθαίνουν να εκφράζουν τη γνώμη τους, να εμπλέκονται σε debate, να αντιμετωπίζουν ένα κοινό».

kathimerini.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).