Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδια να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην έρευνα και ανάπτυξη του AI. Η χώρα θα αυξήσει τις κυβερνητικές δαπάνες για τα βασικά προγράμματα ΑΙ στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια, με σχέδια να ξοδεύει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2025.
Η ανακοίνωση στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Είναι η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Το Reuters αναφέρει ότι η Κινέζικη κυβέρνηση θα εκδώσει σύντομα κανονισμούς για τους τομείς AI που αφορούν την ασφάλεια, την εφαρμογή και τον έλεγχο. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια παρόμοια δήλωση πέρυσι σε μια ανασκόπηση του Λευκού Οίκου για το μέλλον του AI.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα φέρεται να ηγούνται στο πεδίο τόσο στις ιδιωτικές όσο και στις κυβερνητικές δαπάνες για την μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, αν και οι ειδικοί έχουν δηλώσει ότι τα προγράμματα βαθιάς εκμάθησης της Κίνας έχουν ξεπεράσει την έρευνα που διεξάγεται στην Αμερική στο πεδίο και τον όγκο.
Η ιδιωτική έρευνα AI χρειάζεται πάρα πολλά μετρητά από τις αμερικανικές και κινέζικες εταιρείες, αλλά έχουν και τεράστια οφέλη: η Microsoft και η Baidu της Κίνας είδαν μια ανοδική πορεία στη χρηματιστηριακή αγορά μετά την ανακοίνωση μιας εταιρικής σχέσης για την αυτόνομη έρευνα αυτοκινήτων.
Δεν ενθουσιάζονται όμως όλοι: Ο αμερικανικός στρατός έχει αρκετές επιφυλάξεις όσον αφορά τη συμμετοχή του σε ένα παιχνίδι εξουσίας για τις παγκόσμιες δυνάμεις του AI.
Ο Αμερικανός στρατηγός Paul Selva εξέφρασε τις ανησυχίες για το γεγονός ότι έδωσε τον έλεγχο του ΑΙ στο στρατό, λέγοντας σε μια συνεδρίαση της επιτροπής ένοπλων υπηρεσιών στη Γερουσία την Τρίτη ότι θα προτιμούσε να δει τα πράγματα να παραμένουν κάτω υπό κατεύθυνση κάπως πιο ανθρώπινη.
Ωστόσο ανέφερε:
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών, να εντοπίσουμε ενδεχομένως τις ευπάθειές τους και να τις εκμεταλλευτούμε.
Η Κινέζικη κυβέρνηση έχει εκφράσει επίσης της ανησυχίες της. Ο πρωθυπουργός της χώρας Li Keqiang ονόμασε το AI μια «στρατηγική τεχνολογία» φέτος και η σημερινή ανακοίνωση αναφέρει:
Η κατάσταση με την Κίνα για την εθνική ασφάλεια και τον διεθνή ανταγωνισμό είναι περίπλοκη … πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία για να κατανοήσουμε σταθερά αυτό το νέο στάδιο ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσουμε ένα νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Μένει να δούμε ποιος θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη.