Με ακρίβεια 99.8% το νέο σύστημα θα είναι διαθέσιμο τόσο σε μεμονωμένους πελάτες όσο και σε εμπόρους λιανικής μέχρι το 2015.
Η Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών (Chinese Academy of Science ή σε συντομογραφία CAS)) θα κυκλοφορήσει ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές, από το επόμενο έτος. Σύμφωνα με την εταιρεία το σύστημα θα κυκλοφορήσει και θα είναι απόλυτα ακριβές.
Όπως δημοσιεύτηκε από την Science and Technology Daily τη Κυριακή, το ερευνητικό ινστιτούτο από το Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι έχει συσταθεί η μεγαλύτερη βάση δεδομένων προσώπων στον κόσμο που περιέχει περισσότερες από 50 εκατομμύρια εγγραφές.
Η βάση δεδομένων δημιουργήθηκε με τη βοήθεια από το Πανεπιστήμιο του Illinois, και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Σύμφωνα με τον Zhou Xi, διευθυντή του CAS Chongqing Green Technology Research Institute, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια μοναδική τεχνολογία συλλογής δεδομένων, η οποία μπορεί να συγκεντρώσει ταυτόχρονα πληροφορίες ενός προσώπου από 91 διαφορετικές γωνίες. Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να ενισχύσουν τις ικανότητες εκμάθησης του συστήματος ούτως ώστε να λειτουργεί σταθερά και με ακρίβεια σε ένα δυναμικό περιβάλλον.
Ο Zhou δήλωσε ότι το σύστημα σημείωσε την υψηλότερη ακρίβεια μέχρι σήμερα, αφού έφτασε το 99,8%. Σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο Carnegie Mellon, υπερβαίνει το ρεκόρ των προκατόχων του που έφτανε το 97,6%.
Το συγκεκριμένο σύστημα αναγνώρισης προσώπου έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε συνοριακούς ελέγχους.
Μόλις οι χρήστες εγκαταστήσουν ττην κατάλληλη εφαρμογή για τις κινητές τους συσκευές, και συνδεθούν με τραπεζικούς λογαριασμούς ή πιστωτικές κάρτες, θα χρειαστεί μόλις «ένα δευτερόλεπτο» για να αναγνωρίσει το σύστημα τον ιδιοκτήτη, δήλωσε ο Zhou.
Όσον αφορά την ασφάλεια, ο Zhou δήλωσε ότι ένας ειδικός αλγόριθμος που είναι εξαιρετικά αξιόπιστος, θα μπορεί να ανιχνεύει εύκολα αν τα πρόσωπα που έχουν σαρωθεί είναι αληθινά, αντί κάποιας φωτογραφίας ή βίντεο. Το σύστημα, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ικανότητες μάθησης, θα μελετήσει αυτόματα την αλλαγή των χαρακτηριστικών της σάρωσης, εμποδίζοντας την σύνδεση αν διαπιστώσει έστω και μια μικρή αύξηση στο βάρος για παράδειγμα.