Η κυβέρνηση της Κίνας έβγαλε εφαρμογή που προειδοποιεί τους πολίτες εάν έχουν πλησιάσει κάποιον που έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό
Με τον αριθμό των νεκρών στην Κίνα να συνεχίζει να ανεβαίνει από τον κορονοϊό , η κυβέρνηση της χώρας έχει ενεργοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για μία τεράστια επιτήρηση όλων των πολιτών της. Περισσότερη προσοχή έχει δώσει σε όσους πολίτες βρίσκονται σε κίνηση, με σκοπό να προσπαθήσει να επιβραδύνει την εξάπλωση της ασθένειας.
Για αυτό το σκοπό έβγαλε και μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία ενημερώνει τους χρήστες εάν βρέθηκαν ή βρίσκονται κοντά σε κάποιον που έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό
Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται “close contact detector” (ανιχνευτής στενής επαφής) και όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, οι Κινέζοι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή με τη σάρωση ειδικού κώδικα QR μέσα από γνωστές εφαρμογές όπως το WeChat και το QQ. Μετά τη σάρωση του κώδικα, ο χρήστης θα μεταφερθεί σε μια φόρμα όπου θα μπορεί να εισάγει το όνομα, τον αριθμό τηλεφώνου και τον αναγνωριστικό αριθμό που του έχει εκδώσει η κυβέρνηση. Στη συνέχεια, η εφαρμογή θα ενημερώνει το χρήστη εάν έχει έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί ή είναι ύποπτος ότι έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό
Η εφαρμογή ορίζει ως «στενή επαφή» τα άτομα που βρέθηκαν στο ίδιο αεροπλάνο ή τρένο με ένα μολυσμένο άτομο, άτομα που εργάζονται στο ίδιο γραφείο ή παρακολουθούν σχολείο στην ίδια τάξη, άτομα που βρίσκονται κοντά σε ιατρικό προσωπικό ή μέλη της οικογένειας που ήταν γύρω από εκείνους που είχαν μολυνθεί από τον ιό. Αν η εφαρμογή ειδοποιήσει τον χρήστη ότι έχει έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό , τότε τους συστήνει να μείνουν στο σπίτι και να έρθουν άμεσα σε επαφή με τις αρχές υγείας.
Η εφαρμογή “close contact detector” αναπτύχθηκε από κοινού από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και την China Electronics Technology Group Corporation και υποστηρίζεται από τις αρχές υγείας και μεταφορών.
Ενώ η εφαρμογή έχει τα πλεονεκτήματά της και μοιάζει ότι μπορεί τουλάχιστον να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας, είναι επίσης μια ανησυχητική υπενθύμιση για το πόσο λεπτομερώς η Κίνα επιτηρεί τους πολίτες της, γνωρίζοντας τόσα πολλά γι ‘αυτούς, ώστε να μπορεί άνετα να λέει ότι κάποιος ήταν στο ίδιο τρένο ή στον ίδιο γιατρό με κάποιον άλλο.
Κατά επέκταση, δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε ότι η ήδη υπάρχουσα τεχνολογία μπορεί άνετα να μας φέρει αντιμέτωπους με ένα big brother, και πόσο δίκιο είχε ο Τζορτζ Όργουελ όταν έγραφε το 1984.