Η Κίνα προσεδάφισε ένα διαστημόπλοιο στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Συμπληρώνοντας 50 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στην Σελήνη, η έγινε το πρώτο κράτος που προσεδάφισε ένα διαστημόπλοιο στην απόμερη πλευρά της Σελήνης.

Σελήνη

Σύμφωνα με την China Global Television Network America, στις 2 Ιανουαρίου ένα κινέζικο διαστημόπλοιο το οποίο ξεκίνησε από την Κίνα στις αρχές Δεκεμβρίου και φέρει απάνω του ένα rover, προσεδαφίστηκε σε έναν κρατήρα στην πλευρά της Σελήνης που είναι πάντα στραμμένη μακριά από τη Γη. Η προσεδάφιση σηματοδοτεί ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα για τη χώρα και θέτει την Κίνα στις ελίτ χώρες επιπέδου διαστημικών πτήσεων.

Η επιτυχημένη προσσελήνωση, ήταν μία από μια σειρά προγραμματισμένων αποστολών, με την κωδική ονομασία Chang’e-4 mission, που έχουν σαν στόχο την εξερεύνηση της επιφάνειας της Σελήνης. Πριν από αυτό το πρόγραμμα, η Κίνα είχε στείλει ένα διαστημόπλοιο με ένα rover στη φωτεινή πλευρά της Σελήνης, καθιστώντας την τρίτη χώρα να προσγειώνεται μαλακά στην επιφάνεια της.

Η προσπάθεια αυτή δεν ήταν κάτι απλό και κανείς δεν το είχε καταφέρει μέχρι τώρα, διότι είναι δύσκολο να επικοινωνήσουμε με τα ρομπότ στην πλευρά της Σελήνης που δεν μπορούμε να δούμε. Χωρίς άμεση οπτική επαφή με τη Γη, δεν υπάρχει κανένας απλός τρόπος για να λάβουμε ραδιοσήματα από τα διαστημόπλοια στην σκοτεινή πλευρά της σελήνης. Και για να λέμε με το όνομά τους τα πράγματα, δεν είναι η σκοτεινή, αφού την βλέπει ο ήλιος, απλά δεν είναι ορατή από την Γη. Οπότε ο όρος “απόμερη” είναι πιο δόκιμος.

Η Κίνα κατάφερε να πραγματοποιήσει την επικοινωνία χρησιμοποιώντας ένα σεληνιακό δορυφόρο που εκτόξευσε τον Μάιο, και λειτουργεί σαν μεσολαβητής μεταξύ του διαστημικού σκάφους και της Γης.

Η προσγείωση στη Σελήνη, έγινε σε ένα κρατήρα στο νότιο πόο, που τον ονομάζετε Aitken. Πρόκειται για μια περιοχή της σεληνιακής επιφάνειας που πολλοί επιστήμονες θέλουν να διερευνήσουν. Ο κρατήρας, ο οποίος είναι περίπου 1.550 μίλια πλάτος, θεωρείται ότι είναι ένας πάρα πολύ παλαιός κρατήρας, που δημιουργήθηκε όταν ένας τεράστιος βράχος χτύπησε στη Σελήνη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Η εκτίμηση της ακριβούς ηλικίας της λεκάνης που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για το πότε συνέβη αυτό το συμβάν, παρέχοντας ενδείξεις για το πώς ήταν το περιβάλλον του Ηλιακού Συστήματος.

Το Chang’e-4 μπορεί να μην είναι σε θέση να υπολογίσει την ακριβή ηλικία της λεκάνης South Pole-Aitken, αλλά είναι εξοπλισμένο με πολλά επιστημονικά όργανα που θα μας πουν περισσότερα για αυτό το μυστηριώδες μέρος της Σελήνης. Το διαστημόπλοιο θα αναπτύξει σύντομα το rover του, το οποίο θα μάθει περισσότερα για τη σύνθεση και τη δομή των βράχων σε αυτή την περιοχή. Προς το παρόν θα επικεντρωθεί στον ουρανό, συλλέγοντας δεδομένα για τους αστρονόμους εδώ στη Γη, που είναι πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν τη μοναδική θέση του διαστημικού οχήματος, στη απόμερη πλευρά της Σελήνης. Τη νύχτα, όταν η Σελήνη προστατεύει αυτή την περιοχή τόσο από τον Ήλιο όσο και από τα ραδιοσήματα από τη Γη, το διαστημόπλοιο θα πρέπει να έχει μια ασύγκριτη θέα προς τα αστέρια.

Δείτε παρακάτω ένα σχετικό βίντεο

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).