Η Κινέζικη εταιρεία Xiaomi αποκάλυψε ένα τετράποδο ρομπότ με το όνομα CyberDog: ένα πειραματικό μηχάνημα ανοιχτού κώδικα για το οποίο η εταιρεία αναφέρει ότι “έχει απίστευτες δυνατότητες”.
Το CyberDog είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα εταιρειών τεχνολογίας που θέλουν τετράποδα στην ρομποτική. Το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα της τάσης είναι το Spot, ένα μηχάνημα που κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Boston Dynamics. Το Spot κυκλοφόρησε πέρυσι για 74.500 δολάρια και έχει πολλές διαφορετικές χρήσεις, από την επιθεώρηση επικίνδυνων ορυχείων έως σαν βοήθεια των γιατρών για να συνδεθούν με τους ασθενείς τους από απόσταση. Έχει επίσης δοκιμαστεί τόσο από τις αρχές επιβολής του νόμου αλλά και από τον στρατό, χωρίς κάποιο όπλο.
Δεν είναι γνωστός ο σκοπός που οραματίζεται η Xiaomi για το CyberDog. Σε ένα δελτίο τύπου, η εταιρεία τόνισε τον χαρακτήρα του ανοιχτού κώδικα του σχεδιασμού του μηχανήματος και ότι θα κυκλοφορήσει μόνο 1.000 μονάδες αρχικά για τους “θαυμαστές της Xiaomi, μηχανικούς και λάτρεις των ρομπότ”.
Η εταιρεία αναφέρει ότι ελπίζει ότι αυτοί οι πρώτοι χρήστες θα “προωθήσουν την ανάπτυξη και τις δυνατότητες των τετράποδων ρομπότ”. Οι πρώτες 1.000 μονάδες θα κοστίζουν μόλις 9.999 γιουάν ή περίπου 1.540 δολάρια (δεν είναι σαφές εάν η τιμή θα είναι η ίδια για τυχόν μελλοντικές κυκλοφορίες).
Το ίδιο δελτίο τύπου αναφέρει ότι το CyberDog έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές και να ακολουθεί τον ιδιοκτήτη του σαν πραγματικός σκύλος. Ωστόσο, κοιτάζοντας τις εικόνες του CyberDog, είναι σαφές ότι η Xiaomi δεν προτείνει το μηχάνημα ως αντίπαλο του Spot.
Η Xiaomi αναφέρει ότι το CyberDog είναι αρκετά ευκίνητο για να κάνει backflips, μπορεί να περπατάει με ταχύτητες 3,2m/s (έναντι 3,9m/s του Spot) και έχει βάρος 3kg (έναντι 5,2kg του Spot). Το CyberDog τροφοδοτείται από την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Jetson Xavier της Nvidia και είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από κάμερες και αισθητήρες. Αυτά περιλαμβάνουν αισθητήρες αφής, μονάδα GPS, fisheye φακούς ευρείας γωνίας και μια κάμερα RealSense D450 της Intel για ανίχνευση βάθους. Αυτά τα στοιχεία επιτρέπουν στο ρομπότ να περιηγείται ημιαυτόνομα.
“Το CyberDog μπορεί να αναλύσει το περιβάλλον του σε πραγματικό χρόνο, να δημιουργήσει χάρτες πλοήγησης, να σχεδιάσει τον προορισμό του και να αποφύγει εμπόδια. Σε συνδυασμό με την ανθρώπινη στάση και την παρακολούθηση αναγνώρισης προσώπου, το CyberDog είναι σε θέση να ακολουθήσει τον ιδιοκτήτη του και να ξεφύγει από εμπόδια”, αναφέρει η Xiaomi. Το μηχάνημα μπορεί επίσης να απαντά σε φωνητικές εντολές, αναγνωρίζει λέξεις και οδηγίες αφύπνισης ή μπορεί να ελεγχθεί χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone.
Το CyberDog διαθέτει επίσης τρεις θύρες USB-C και μία θύρα HDMI, η οποία σύμφωνα με την Xiaomi μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσαρμογή του hardware. Η εταιρεία αναφέρει ότι θα μπορούσαν να προστεθούν στο ρομπότ αισθητήρες lidar, πανοραμικές κάμερες και φώτα αναζήτησης.