Dark Web και τρομοκρατία

Dark Web. Για όσους δεν γνωρίζουν, το deep web αποτελεί ένα γιγάντιο μέρος του Διαδικτύου που δεν είναι προσβάσιμο μέσω της τακτικής αναζήτησης από την Google ή από άλλες μηχανές αναζήτησης. Αυτό το περιεχόμενο αναφέρεται και ως ο ς ή αόρατος ιστός. Τμήμα του Deep Web είναι και το Dark Web. Η απόκλιση στα μεγαλεία της…terrorist Dark Web

Μία υποκουλτούρα που συχνάζει στο Dark Web είναι και οι τρομοκράτες που χρειάζονται ένα ανώνυμο δίκτυο άμεσα διαθέσιμα και γενικά απρόσιτο.

Θα ήταν αρκετά δύσκολο για τους τρομοκράτες να διατηρήσουν μια ιστο στο κανονικό διαδίκτυο λόγω της ευκολίας πρόσβασης στο site.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις, επίσης, ψάχνουν στο Σκοτεινό Web σαν μια εναλλακτική λύση επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου. Το 2007, ο Mark Burgess, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ασφάλειας στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε ότι “η υπερβολική εστίαση σχετικά στο κλείσιμο των ιστοσελίδων θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα οι τρομοκρατικές δυνάμεις μεταφέρουν τις ιστοσελίδες τους στο λεγόμενο Dark Web”. (The dark side of the web”, PC Pro, 9 March 2010).

Το Διαδίκτυο είναι δίκοπο μαχαίρι για τους εξτρεμιστές. Από τη μια πλευρά είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που τους βοηθάει να στρατολογήσουν νέα μέλη και να διαδώσουν την προπαγάνδα τους, αλλά από την άλλη, είναι ελεγχόμενο. Όπως αναφέρει ο Andrews ο έλεγχος των ιστοσελίδων της “επιφάνειας” ωθεί τους τρομοκράτες βαθύτερα στο Web, κάτι το οποίο μπορεί να είναι καλό, γιατί περιορίζει την πρόσβαση στο ευρύ κοινό, αλλά και καθιστά και πιο δύσκολο για την επιβολή του τις Αρχές να εντοπίζουν τις ιστοσελίδες.

Η τρομοκρατία εκμεταλλεύεται συχνά καταστάσεις όπως τη φτώχεια, για να σχηματίσει online αποκλίνουσες ομάδες: “ομάδες ατόμων ευπαθών κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά θα μπορούσε να αποτελέσουν ένα γόνιμο έδαφος για την πρόσληψη ατόμων σε δυνητικά βίαιες καταστάσεις, ιδιαίτερα για τους νέους” (Duke PDF).

Στην κατανόηση του πώς λειτουργούν οι εξτρεμιστικές ομάδες στο σκοτεινό Web, θα πρέπει να μελετήσετε το έργο του καθηγητή Chen του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σχετικά με τα των Jihadist  στο σκοτεινή Dark Web.spider in dark web

Ο Chen και η ομάδα του έχουν αναπτύξει μεθόδους για την παρακολούθηση της εξάπλωσης των επικίνδυνων ιδεών μέσω ορισμένων Jihad forums του Παγκόσμιου Ιστού.

Χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο γνωστό σαν SIR, που χρησιμοποιείται από επιδημιολόγους για να καταγράψουν τη μετάδοση μιας νόσου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός “μόλυνσης” μπορεί να “φτιάξει” 2 βομβιστές αυτοκτονίας κάθε 10.000 άτομα.

Οι αναλύσεις των forums του Dark Web δείχνουν επίσης ότι όσο περισσότεροι είναι οι συμμετέχοντες σε ένα forum, τόσο πιο βίαια γίνονται τα μηνύματά τους (Ehrenberg University of Arizona PDF).

Όπως έχουμε και σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, οι διευθύνσεις του Dark Web είναι πολύ δύσκολο να απομνημονευτούν . Έτσι αν αλλάξουν θα είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός της νέας διεύθυνσης.

Ένα από τα των τρομοκρατικών δικτυακών ιστοσελίδων είναι η ικανότητά τους να διαχειρίζονται τις ραγδαίες αλλαγές των διευθύνσεων στο Διαδίκτυο. Όταν οι αρχές αναγκάσουν ένα site για να μετακινηθεί, τα ανεπίσημα (chatrooms ή e-mail) αναλαμβάνουν δράση.

Ενημερώνουν όλους τους υποστηρικτές της ομάδας για τη νέα διεύθυνση του δικτύου. Αυτό το σύστημα  διανομής νέων διευθύνσεων ” από στόμα σε στόμα” φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικό. Ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν στην ομάδα και προκαλεί ικανοποίηση με το συναίσθημα μιας μικρής νίκης έναντι του απαγορευτικού νόμου. (Lewis, PDF).

The Dark Web είναι γενικά πολύ ευνοϊκό για τις τρομοκρατικές ομάδες που εκμεταλλεύονται την ανωνυμία για να προωθήσουν τους στόχους τους.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).