Το Debian Project θα κυκλοφορήσει τις 14 Αυγούστου το Debian 11 Bullseye.
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική διανομή από μόνη της, καθώς αποτελεί τη βάση για πολλές άλλες, όπως Ubuntu, Mint, Devuan, Knoppix, Tails, Raspbian, Pop! _OS, SteamOS κλπ.
Σε μια ανάρτηση στη λίστα αλληλογραφίας ανακοινώσεων των προγραμματιστών, η ομάδα κυκλοφορίας ανέφερε: “Σχεδιάζουμε να κυκλοφορήσουμε στις 2021-08-14.” Είναι λίγο περισσότερο από δύο χρόνια από την κυκλοφορία του Debian 10 Buster, που κυκλοφόρησε στις 6 Ιουλίου του 2019. Η δοκιμαστική έκδοση του Bullseye είναι πλέον “completely frozen” και δέχεται μόνο “διορθώσεις σφαλμάτων έκτακτης ανάγκης”.
Το Debian 11 χρησιμοποιεί τον πυρήνα Linux 5.10 και υποστηρίζει επίσημα τις ίδιες αρχιτεκτονικές με το Debian 10, αν και αυτή η έκδοση μπορεί να είναι η τελευταία με πλήρη υποστήριξη στην αρχιτεκτονική i386 32 bit.
Το Debian 11 φέρνει πάνω από 13.370 νέα πακέτα. Το 62% των πακέτων στο Buster έχουν ενημερωθεί και ένα 13% (7.278) έχουν αφαιρεθεί.
Αυτή η έκδοση είναι επίσης η πρώτη που υποστηρίζει πυρήνα για exFAT μετά τη δημοσίευση της Microsoft για τις προδιαγραφές του 2019 και τη συμβολή της Samsung στα drivers του exFAT που χρησιμοποιεί στο Android. Το ext4 είναι το προεπιλεγμένο filesystem και η υποστήριξη για το exFAT είναι κυρίως για καλύτερη συμβατότητα.
Ο προεπιλεγμένος διακομιστής αλληλογραφίας παραμένει ο Exim και οι προγραμματιστές αναφέρουν ότι η αναβάθμιση στο Exim 4.94 στο Bullseye είναι σημαντική καθώς “εισάγει την έννοια των μολυσμένων δεδομένων που διαβάζονται από μη αξιόπιστες πηγές … και αυτό θα χαλάσει τις διαμορφώσεις που δεν θα ενημερωθούν ανάλογα”.
Τα πακέτα που αφαιρέθηκαν περιλαμβάνουν τον boot loader, τον Mailman 2.1 που βασίζεται σε Python 2 (περιλαμβάνεται ο Mailman 3) και ο Chef configuration management. Η Python 2.7 συνεχίζει να υπάρχει αλλά “δεν υποστηρίζεται από τις τρέχουσες εφαρμογές”. Συμπεριλήφθηκε μόνο για χρήση από μερικές διαδικασίες δημιουργίας εφαρμογών.
Να αναφέρουμε ότι το Debian 11 θα είναι η τελευταία έκδοση που υποστηρίζει ξεχωριστούς καταλόγους /bin/sbin και /lib με ισοδύναμα κάτω από τον φάκελο /usr.
Προσωπικά όπως βλέπετε και στην παραπάνω εικόνα χρησιμοποιώ το Debian 11 αρκετούς μήνες χωρίς προβλήματα.
Συνιστώ ανεπιφύλακτα την εγκατάσταση της διανομής, αν και δεν είναι για χρήστες που δοκιμάζουν για πρώτη φορά το Linux. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία δοκιμάστε το MX, το Ubuntu, ή το Manjaro (fork του Arch με installer).
Όσοι έχετε περάσει από τις παραπάνω διανομές δοκιμάστε το Debian.
Χρησιμοποιήστε ένα Live ISO που διαθέτει τον calamares installer. Είναι πολύ πιο εύκολος για χρήστες με λίγη εμπειρία στο Debian, από τον παραδοσιακό installer της διανομής που υπάρχει στα full ISO των 4+GB.