Το λειτουργικό Debian είναι το αποτέλεσμα του Debian Project. Είναι μια δημοφιλής διανομή Linux, με ελεύθερο λογισμικό που αναπτύσσεται μέσω της συνεργασίας εθελοντών από όλο τον κόσμο. Βασίζεται στον πυρήνα linux και στην ομάδα βασικών εργαλείων του εγχειρήματος GNU.
Το Debian είναι γνωστό για το πλήθος επιλογών και δυνατοτήτων που προσφέρει:
Η τελευταία σταθερή έκδοση διαθέτει πάνω από 29.000 πακέτα λογισμικού για δώδεκα αρχιτεκτονικές υπολογιστών που το φάσμα τους κυμαίνεται από αρχιτεκτονική ARM, που διαθέτουν συνήθως τα ενσωματωμένα συστήματα και αρχιτεκτονική κεντρικού υπολογιστή IBM s390 μέχρι τις πιο κοινές αρχιτεκτονικές x86 και PowerPC που υπάρχουν στους σύγχρονους προσωπικούς υπολογιστές.
Το Debian είναι επίσης γνωστό για το σύστημα διαχείρισης πακέτων APT (Advanced Packaging Tool, ή στα Ελληνικά προηγμένο εργαλείο πακέτων) που διαθέτει· συγκεκριμένα, για τις αυστηρές πολιτικές που υιοθετεί ως προς την ποιότητα των πακέτων και των εκδόσεων του και την ανοιχτή διαδικασία ανάπτυξης και ελέγχου που υιοθετεί.
Το Debian υποστηρίζεται από δωρεές που γίνονται μέσω οργανισμών που προωθούν το ελεύθερο λογισμικό και ΔΕΝ υποστηρίζεται από κάποια εταιρεία, αλλά από το ίδιο το Debian Project και τον οργανισμό Software in the Public Interest.
Το Debian διαθέτει 3 διαφορετικές εκδόσεις:
Τη Stable (σταθερή) σαν τελευταία επίσημη έκδοση. Τα προγράμματα της έκδοσης σπανίως ανανεώνονται (εκτός από επείγουσες διορθώσεις ασφάλειας). Μετά το Debian 6.0, νέες εκδόσεις παρουσιάζονται κάθε δύο χρόνια. Όταν κυκλοφορήσει κάποια νέα έκδοση, η προηγούμενη σταθερή έκδοση γίνεται oldstable. Η έκδοση oldstable υποστηρίζεται έως και 1 χρόνο μετά από την έκδοση της νέας σταθερής έκδοσης.
Η έκδοση Testing περιλαμβάνει όλα τα πακέτα (προγράμματα) που δεν θεωρούνται ακόμα αρκετά σταθερά και χρειάζονται ακόμα έλεγχο. Αυτή η έκδοση δεν προορίζεται για χρήση σε διακομιστές (servers) ή όποιον υπολογιστή παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες. Παρ’όλα αυτά πολλοί χρήστες την χρησιμοποιούν διότι τα προγράμματα που περιέχει είναι τα πιο πρόσφατα.
Η Unstable ή sid (still in development) περιλαμβάνει τα πακέτα που είναι υπό ανάπτυξη. Η έκδοση αυτή πρέπει να θεωρείται πολύ ασταθής και χρησιμοποιείται από έμπειρους χρήστες. Αν κάποιο πακέτο παραμείνει αρκετό χρονικό διάστημα στην έκδοση αυτή χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, προστίθεται αυτόματα στην έκδοση testing.
Υπάρχει τέλος μια παραπάνω έκδοση που φέρει το όνομα experimental (πειραματική) που χρησιμοποιείται μόνο για την προετοιμασία των πακέτων που θα προστεθούν στην unstable.
Αξίζει να σημειώσουμε την κυκλοφορία του νέου Debian Installer για το Stretch που είναι πια στην έκδοση RC 3. Δοκίμασα μια νέα εγκατάσταση και την βρήκα τέλεια. Προχώρησε εύκολα και χωρίς κολλήματα, τόσο που άλλες διανομές θα ονόμαζαν την RC3 κάλλιστα final release. Βέβαια η ομάδα του Debian Project σκοπεύει για άλλη μια φορά να αγγίξει την τελειότητα πριν κυκλοφορήσει την τελική έκδοση.
Ο νέος Installer για την testing διανομή Stretch στην έκδοση RC 3 κυκλοφόρησε τον Απρίλιο που μας πέρασε και φέρνει πάρα πολλές βελτιώσεις από την προηγούμενη έκδοση.
Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις βελτιώσεις για το τρίτο release candidate του installer στην επίσημη σελίδα ανακοινώσεων του Debian 9 Stretch.
Η testing διανομή Stretch έρχεται με το Linux Kernel της σειράς 4.9 και προς το παρόν δεν μου έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.
Αν θέλετε να την δοκιμάσετε παρακάτω θα βρείτε τα links για τον RC3 Installer του Stretch:
CD
debian-mac-stretch-DI-rc3-amd64-netinst.iso 2017-04-09 04:01 293M
debian-stretch-DI-rc3-amd64-netinst.iso 2017-04-09 04:00 290M
debian-stretch-DI-rc3-amd64-xfce-CD-1.iso 2017-04-09 04:02 633M
DVD
- Χρειάζεστε μόνο το πρώτο για την εγκατάσταση
debian-stretch-DI-rc3-amd64-DVD-1.iso 2017-04-09 05:04 3.5G
debian-stretch-DI-rc3-amd64-DVD-2.iso 2017-04-09 05:04 4.4G
debian-stretch-DI-rc3-amd64-DVD-3.iso 2017-04-09 05:04 4.4G
- H διανομή δεν ενδείκνυται για αρχάριους χρήστες
Με πληροφορίες από το WikiPedia