Στο σημερινό άρθρο, θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τις διαφορές των οθονών Gorilla Glass και των κύριων ανταγωνιστών του.
Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν οθόνη με σκληρυμένο γυαλί ώστε να προστατευτούν από ραγίσματα και τις γρατζουνιές. Ανάλογα την εταιρεία υπάρχουν τρεις κύριες τεχνολογίες γυαλιών. Το Gorilla Glass, το Dragontrail Glass και το Ceramic Shield, αλλά έπονται και άλλες δύο, λιγότερο διάσημες, το Sapphire Glass και το Tempered Glass.
Το Gorilla υπάρχει συνήθως στα Android κινητά και tablets και από το 2007 που πρωτοκυκλοφόρησε έχει αλλάξει 7 εκδόσεις. Η τελευταία είναι η Gorilla Armor.
Από την άλλη μεριά υπάρχουν τα Dragontrail Glass, το Sapphire Glass, το Ceramic Shield της Apple, και το Tempered Glass. Πώς όμως διαφέρουν μεταξύ τους; Και ποιο είναι το καλύτερο;
Table of Contents
Περιληπτική ιστορική παρουσίαση
Το Gorilla Glass κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Corning και η τεχνολογία κέρδισε για πρώτη φορά εξέχουσα θέση ως το προστατευτικό γυαλί στο αρχικό iPhone. Από τότε είναι διαθέσιμο σε smartphone και tablet από διάφορους κατασκευαστές.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα το τηλέφωνο στο οποίο διαβάζετε αυτό το άρθρο να έχει Gorilla Glass.
Το Dragontrail Glass αναδείχθηκε ως η εναλλακτική λύση στο Gorilla Glass, που κατασκευάζεται από την ιαπωνική εταιρεία AGC (Asahi Glass Co). Η τεχνολογία υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 και χρησιμοποιείται συχνά σε συσκευές με χαμηλό επίπεδο προϋπολογισμού.
Το Ceramic Shield είναι μια άλλη λύση, που κατασκευάζεται από την Corning αλλά αποκλειστικά για τη σειρά iPhone της Apple. Έκανε το ντεμπούτο του στη σειρά iPhone 12 της Apple το 2020 και υπάρχει από τότε.
Το Sapphire Glass εμφανίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 2010, αλλά η εύθραυστη φύση του υλικού σημαίνει ότι σπάνια χρησιμοποιείται για οθόνες smartphone. Το έχουμε δει πιο πολύ σε ακριβά ρολόγια.
Τέλος, το Tempered Glass είναι η φθηνότερη λύση σκληρυμένου γυαλιού. Επομένως, εάν το τηλέφωνό σας Android δεν διαθέτει Gorilla Glass, Dragontrail Glass ή Sapphire Glass, θα έχει τουλάχιστον αυτήν την τεχνολογία.
Gorilla Glass
Η πρώτη γενιά του Gorilla Glass κυκλοφόρησε το 2007, ακολουθούμενη από το Gorilla Glass 2 το 2012 και το Gorilla Glass 3 το 2013. Το Gorilla Glass Victus του 2020 και το Gorilla Glass Victus 2 του 2022 βρίσκονται σε πολλά ναυαρχικά τηλέφωνα σήμερα.
Ωστόσο, το Gorilla Armor είναι η τελευταία και καλύτερη λύση στην αγορά αυτή τη στιγμή. Αυτή η νέα λύση έκανε το ντεμπούτο της στο Samsung Galaxy S24 Ultra. Οι εκδόσεις του Gorilla είναι οι παρακάτω:
- Gorilla Glass (2007)
- Gorilla Glass 2 (2012)
- Gorilla Glass 3 (2013)
- Gorilla Glass 4 (2014)
- Gorilla Glass 5 (2016)
- Gorilla Glass 6 (2018)
- Gorilla Glass Victus (2020)
- Gorilla Glass Victus 2 (2022)
- Gorilla Armor (2024)
Η βασική διαδικασία κατασκευής είναι η ίδια για κάθε γενιά, και χρησιμοποιεί μια «διεργασία ανταλλαγής ιόντων». Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, την εταιρεία Corning, αυτή είναι ουσιαστικά μια διαδικασία ενίσχυσης όπου το γυαλί τοποθετείται σε ένα λουτρό λιωμένου αλατιού θερμοκρασίας 400 βαθμών Κελσίου.
Τα ιόντα καλίου στο μπάνιο δημιουργούν ένα «στρώμα θλιπτικής τάσης» στο γυαλί, δίνοντάς του ουσιαστικά πρόσθετη αντοχή.
Το Gorilla Glass Victus έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε πτώσεις από έως και δύο μέτρα, ενώ προσφέρει επίσης διπλάσια αντίσταση στις γρατσουνιές από ότι το προηγούμενο μοντέλο, το Gorilla Glass 6.
Το επόμενο μοντέλο, το Gorilla Glass Victus 2 διατηρεί την ίδια αντοχή δύο μέτρων για πτώσεις και την ίδια απόδοση αντοχής στις γρατσουνιές. Ωστόσο, η Corning λέει ότι το νέο γυαλί είναι ικανό να αντέχει πτώσεις έως και ενός μέτρου πάνω στο σκυρόδεμα (κάτι για το οποίο το Victus δεν αξιολογεί καθόλου).
Η εταιρεία είπε επίσης ότι το Victus 2 έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τα σημερινά πιο ογκώδη τηλέφωνα, υποστηρίζοντας ότι οι σημερινές συσκευές είναι 15% βαρύτερες και έχουν 10% μεγαλύτερες οθόνες σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια.
Η Corning δεν έχει δώσει αναφορά για συγκεκριμένα ύψη πτώσης για το Gorilla Armor, αλλά ισχυρίστηκε ότι έχει έως και τρεις φορές καλύτερη απόδοση σε δοκιμές πτώσης σε εργαστήριο της, έναντι των ανταγωνιστικών διαλυμάτων αλουμινοπυριτικού γυαλιού.
Η εταιρεία είπε επίσης ότι η αντοχή στις γρατσουνιές ήταν τέσσερις φορές καλύτερη από τις προηγούμενες λύσεις.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος λόγος για να αποκτήσετε ένα τηλέφωνο με Gorilla Armor είναι η μειωμένη ανακλαστικότητα. Η Corning λέει ότι μπορείτε να περιμένετε ότι η ανακλαστικότητα θα μειωθεί έως και 75%.
Dragontrail Glass
Κατασκευασμένο από τον ιαπωνικό γίγαντα AGC, το Dragontrail είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής μάρκα μεταξύ των κατασκευαστών.
Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια λεγόμενη διαδικασία επίπλευσης για να δημιουργήσει το γυαλί της, στέλνοντας υγρό γυαλί πάνω από έναν κλίβανο λιωμένου κασσίτερου. Στη συνέχεια πριν το γυαλί κρυώσει προστίθενται σωματίδια για ενίσχυση. Στο τέλος πάει για κοπή.
Το Dragontrail Glass διατίθεται σε μερικές παραλλαγές, με το Dragontrail, το Dragontrail X και το Dragontrail Pro να είναι οι πιο εξέχουσες λύσεις. Το Dragontrail Pro του 2016 παρείχε 30% καλύτερη αντοχή σε πτώσεις στις γωνίες χάρη στη στρογγυλεμένη γυάλινη άκρη. Η AGC πρόσθεσε ότι επίσης ότι αντέχει σε μεγαλύτερη κάμψη από το τυπικό Dragontrail.
Το Dragontrail Star 2 είναι το πιο πρόσφατο σκληρυμένο γυαλί της. Αυτό το γυαλί χρησιμοποιείται σε πρόσφατα τηλέφωνα όπως οι σειρές OnePlus 11R και OPPO Reno 9.
Dragontrail Glass vs Gorilla Glass
Ο YouTuber JerryRigEverything δοκίμασε το Galaxy Note 20 Ultra, το οποίο προσφέρει Gorilla Glass Victus. Ξεκίνησε να ξύνει την οθόνη με βαθμολογημένες ακίδες και τελικά βρήκε ότι το γυαλί άρχισε να χαράσσεται από την ακίδα που είχε βαθμολογηθεί ως έξι στην κλίμακα Mohs. Αυτό θα πρέπει να ισχύει και για το Gorilla Glass Victus 2 λόγω του παρόμοιου επιπέδου αντίστασης στις γρατσουνιές.
Αντίστοιχα, ένας εκπρόσωπος της Corning μας είχε αναφέρει ότι όλα τα γυαλιά χαράσσονται μεταξύ πέντε και έξι στη κλίμακα Mohs. Φαίνεται λοιπόν ότι το Gorilla Glass και το Dragontrail Glass θα πρέπει να έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα όσον αφορά την καθημερινή αντοχή στις γρατσουνιές.
Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης και στην κλίμακα σκληρότητας Vickers, με το Victus 2 να διαφημίζει σκληρότητα Vickers μεταξύ 595 και 670, ενώ το γυαλί Star 2 της AGC έχει βαθμολογία μεταξύ 570 και 640.
Όσο για την κάμψη ή την κρούση; Δεν υπάρχει κάποια σύγκριση παρά μόνο ένα βίντεο του 2013 από την Corning, που δείχνει τα Gorilla Glass 2 και 3 να τα πηγαίνουν καλύτερα από το προϊόν ενός ανώνυμου ανταγωνιστή (πιθανώς Dragontrail).
Ούτε η AGC έχει αποκαλύψει συγκεκριμένα ύψη αντοχής σε κρούση για το Dragontrail Glass. Αντίθετα, η εταιρεία λέει μόνο ότι το Dragontrail Pro διαθέτει 30% καλύτερη ανθεκτικότητα από την προηγούμενη γενιά.
Εν τω μεταξύ, το Gorilla Glass Victus 2 διαφημίζει αντίσταση πτώσης δύο μέτρων. Η Corning ισχυρίζεται επίσης ότι «ανταγωνιστικά αλουμινοπυριτικά γυαλιά από άλλους κατασκευαστές» συνήθως αποτυγχάνουν όταν πέφτουν από μισό μέτρο ή λιγότερο.
Tempered Glass
Η φθηνότερη λύση είναι το Tempered Glass, καθώς αυτό είναι το υλικό επιλογής για πολλά προστατευτικά οθόνης, τρίτων κατασκευαστών.
Σύμφωνα με το Scientific American , το Tempered Glass πρώτα κόβεται στο σωστό μέγεθος και στη συνέχεια υποβάλλεται σε θέρμανση σε φούρνο με σκλήρυνση. Το γυαλί θερμαίνεται σε λίγο περισσότερους από 600 βαθμούς Κελσίου, ακολουθούμενο από μια “βαφή” κρύου αέρα για λίγα δευτερόλεπτα (βαφή ονομάζεται στην μεταλλουργία η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας).
Η διαδικασία κάνει την εξωτερική επιφάνεια του γυαλιού πιο κρύα από την εσωτερική, γεγονός που δημιουργεί συμπίεση στο εξωτερικό και ανάταση στο εσωτερικό, δίνοντάς μας ισχυρότερο γυαλί.
Tempered Glass vs Gorilla Glass
Όλες οι γυάλινες λύσεις έχουν παρόμοια επίπεδα αντοχής στις γρατσουνιές, συμπεριλαμβανομένου και του Tempered Glass. Επομένως, θα πρέπει να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο σε κάθε περίπτωση όταν πρόκειται για γρατσουνιές.
Ωστόσο, οι πτώσεις είναι μια άλλη ιστορία, καθώς το Gorilla Glass και το Dragontrail Glass είναι συνήθως κατασκευασμένα για να επιβιώνουν σε μεγαλύτερες πτώσεις από το Tempered Glass.
Αν δεν έχετε Gorilla Glass ή Dragontrail Glass στο τηλέφωνό σας, τότε θα πρέπει να βάλετε ένα προστατευτικό τζαμάκι στην οθόνη σας.
Sapphire Glass
Το Sapphire είναι η πιο ακριβή επιλογή σε αυτήν τη λίστα, πράγμα που σημαίνει ότι περιορίζεται κυρίως σε μικρότερες συσκευές όπως φακούς κάμερας και προσόψεις ρολογιών (συμπεριλαμβανομένων μερικών μοντέλων Apple Watch).
Αλλά το είδαμε επίσης και στην HTC να κυκλοφορεί το 2017, μια έκδοση του τηλεφώνου U Ultra με οθόνη Sapphire Glass.
Σύμφωνα με ένα βίντεο του Pocketnow του 2014, οι οθόνες Sapphire κατασκευάζονται τοποθετώντας έναν κομμάτι ζαφειριού στο κάτω μέρος ενός βαρελιού. Αυτό το βαρέλι στη συνέχεια γεμίζει με συμπυκνωμένο κορούνδιο και υπολείμματα αποκρυσταλλωμένου sapphire από προηγούμενες παρτίδες. Στη συνέχεια το βαρέλι μπαίνει μέσα σε φούρνο, ο οποίος θερμαίνει τα υλικά στους 2.200 βαθμούς Κελσίου.
Η διαδικασία διαρκεί από 16 έως 17 ημέρες και καταλήγει σε ένα ενιαίο κομμάτι Sapphire 115 κιλών. Από εδώ, κόβεται ένα μικρό κομμάτι για την οθόνη του smartphone, στη συνέχεια γυαλίζεται και κόβεται περαιτέρω στις σωστές διαστάσεις.
Sapphire Glass vs Gorilla Glass
Όσον αφορά την αντοχή στις γρατσουνιές, το Sapphire Glass είναι ο βασιλιάς. Το Sapphire μετρά εννέα στην κλίμακα σκληρότητας Mohs (το υψηλότερο είναι το σκληρότερο), ακριβώς ένα βήμα κάτω από τα διαμάντια.
Σύμφωνα με ένα βίντεο του UBreakIFix, μπορεί να αντέξει το γδάρσιμο με υλικά στο ίδιο επίπεδο. Εν τω μεταξύ, το Gorilla Glass, το Dragontrail Glass και το Tempered Glass γρατσουνίζονται με υλικά στο επίπεδο έξι της κλίμακας Mohs. Να περιμένετε λοιπόν ότι οι συσκευές που διαθέτουν Sapphire Glass να έχουν καλύτερη αντοχή μέσα στην τσάντα σας ή στην στενή τσέπη σας.
Ωστόσο, αυτή η εντυπωσιακή αντίσταση στις γρατσουνιές έχει ένα τίμημα. Το γυαλί από ζαφείρι είναι γνωστό ότι θρυμματίζεται πολύ εύκολα σε σύγκριση με τα αντίπαλα γυαλιά. Το προηγούμενο βίντεο του UBreakIFix δείχνει ότι το Gorilla Glass μπορεί να λυγίσει πολύ περισσότερο πριν θρυμματιστεί σε σύγκριση με το Sapphire Glass.
Αυτό το αποτέλεσμα συνάδει με τη δοκιμή «αντοχής μετά από ζημιά λόγω τριβής» της Corning. Σε αυτήν η εταιρεία ρίχνει τα γυάλινα φύλλα από τα δύο είδη σε ένα βαρέλι γεμάτο με διάφορα αντικείμενα και τα στριφογυρίζει για 45 λεπτά.
Στη συνέχεια, τα φύλλα αφαιρούνται και υπόκεινται σε δοκιμή φορτίου. Η Corning ισχυρίζεται ότι το φύλλο από Sapphire Glass έσπασε αφού τοποθετήθηκε ένα φορτίο 73 κιλών, ενώ το δικό της άντεξε πάνω από 195 κιλά δύναμη.
Ceramic Shield
Ένα άλλο σκληρυμένο γυαλί που έχει κάνει πάταγο τα τελευταία χρόνια είναι το Ceramic Shield, που εμφανίζεται σε iPhone, από τη σειρά iPhone 12 και μετά. Ωστόσο, αυτό δεν είναι προϊόν της Apple ή κάποιας πρωτοεμφανιζόμενης εταιρείας, καθώς κατασκευάζεται και αυτό από τον κατασκευαστή του Gorilla Glass, την εταιρεία Corning.
Το Ceramic Shield περνά από τη συνήθη διαδικασία ανταλλαγής ιόντων που γίνεται με το Gorilla Glass, αλλά υποβάλλεται επίσης σε μια διαδικασία υψηλής θερμοκρασίας για την προσθήκη κεραμικών νανοκρυστάλλων, που είναι μικρότεροι από το μήκος κύματος του φωτός, καθιστώντας το να φαίνεται εξίσου διαφανές με το κανονικό γυαλί.
Συνολικά, αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη προστασία από ρωγμές και σπασίματα σε μικρά κομματάκια.
Ceramic Shield vs Gorilla Glass
Η Corning ισχυρίζεται ότι το γυαλί Ceramic Shield είναι πιο σκληρό από οποιοδήποτε γυαλί smartphone που είναι διαθέσιμο σήμερα, υποδηλώνοντας ότι είναι πράγματι καλύτερο από τη σειρά Gorilla Glass.
Στην πραγματικότητα, η Apple ισχυρίζεται ότι το Ceramic Shield είναι τέσσερις φορές πιο σκληρό από τα προηγούμενα iPhone, όταν πρόκειται για πτώσεις.
Τι λέει η ίδια η Corning για το Ceramic Shield εναντίον του Gorilla Glass; Λοιπόν, τίποτα. Η εταιρεία δεν έχει κάνει συγκεκριμένες συγκρίσεις μεταξύ του νέου γυαλιού του iPhone και των τελευταίων λύσεων του γυαλιού Victus.
Ωστόσο, ένα βίντεο του JerryRigEverything δείχνει ότι η οθόνη του iPhone 14 αρχίζει να γρατσουνίζεται στο επίπεδο έξι της κλίμακας σκληρότητας Mohs, το ίδιο δηλαδή και με το Gorilla Glass. Αν και φαίνεται ότι οι αρχικές γρατσουνιές είναι συγκριτικά αρκετά αχνές.
Συνοψίζοντας
Γρατζουνιές
Σε αυτό το σημείο, όλες τα κύρια σκληρυμένα γυαλιά είναι αρκετά ανθεκτικά στις γρατσουνιές. Το Dragontrail και το Gorilla Glass φαίνεται να είναι κοντά σε χαρακτηριστικά, όσον αφορά την καθημερινή χρήση (αν και οι λύσεις της Corning πιθανά να έχουν το προβάδισμα στις πιο δύσκολες καταστάσεις), ενώ το Tempered Glass δεν φαίνεται να υστερεί πάρα πολύ. Το Sapphire έχει προβάδισμα και στις τρεις λύσεις, αλλά κοστίζει πολύ περισσότερο.
Πτώσεις
Στις δοκιμές κάμψης και πρόσκρουσης τα πράγματα γίνονται πολύ πιο σκοτεινά. Δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές αναφορές και μία βήμα προς βήμα σύγκριση μεταξύ των πιο πρόσφατων λύσεων Gorilla Glass και Dragontrail. Μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο: το Sapphire είναι σχετικά επηρρεπή για κάμψη και πτώση.
Το Ceramic Shield φαίνεται να είναι μια από τις καλύτερες λύσεις γυαλιού στην αγορά, τουλάχιστον αν εμπιστεύεστε την Corning και την Apple. Ωστόσο, η έλλειψη άμεσων συγκρίσεων καθιστά δύσκολη την επαλήθευση αυτών των ισχυρισμών και έτσι και αλλιώς δεν μπορείτε να αποκτήσετε αυτήν την οθόνη σε τηλέφωνο Android.