Το Diaspora είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ιδιοκτησίας των χρηστών και ένα αποκεντρωμένο κοινωνικό δίκτυο το οποίο βασίζεται επάνω στο ελεύθερο λογισμικό Diaspora. Το Diaspora αποτελείται από μια ομάδα ανεξάρτητων ιδιόκτητων κόμβων που ονομάζονται pods και σχηματίζουν το συνολικό δίκτυο. Από τον Μάρτιο του 2014 υπάρχουν πλέον πάνω από 1 εκατομμύρια λογαριασμοί στο Diaspora.
Το κοινωνικό δίκτυο δεν ανήκει σε κάποιο πρόσωπο ή οντότητα, εμποδίζοντας το από το να γίνει αντικείμενο εταιρικής εξαγοράς ή διαφήμισης. Τον Σεπτέμβριο του 2011, οι προγραμματιστές δήλωσαν, “ο κατανεμημένος σχεδιασμός που ακολουθεί το Diaspora εξασφαλίζει ότι καμία μεγάλη εταιρία δεν θα ελέγξει ποτέ το Diaspοra, δεν θα πουλήσει ποτέ την κοινωνική σας ζωή σε διαφημιστές και δεν θα πρέπει να συμφωνείται με αυθαίρετους κανόνες”
Η διαχείριση της ανάπτυξης του social λογισμικού γίνεται από το Diaspοra ίδρυμα το οποίο είναι μέλος του Free Software Support Network (FSNN). To FSNN διοικείται από τον Eben Moglen και το Sofware Freedom Law Center. To δίκτυο FSNN λειτουργεί ως η οργάνωση που διαχειρίζεται το branding και τα οικονομικά και νομικά στοιχεία του ενεργητικού του Diaspora.
Οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου διατηρούν την κυριότητα των δεδομένων τους και δεν υποχρεούνται να παραχωρήσουν δικαιώματα κυριότητας. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς ο κάθε χρήστης διαθέτει τον δικό του σέρβερ (pod) ο οποίος μπορεί να συνδεθεί στο μεγαλύτερο δίκτυο του Diaspora αλλά δεν ελέγχεται από έναν κύριο administrator.Υπάρχει και η επιλογή ένας χρήστης να μπορεί να συνδεθεί σε έναν από τους ανοιχτούς κόμβους που το Diaspora διαθέτει. Το λογισμικό είναι σχεδιασμένο για να δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να μπορούν να «κατεβάζουν» όλες τους τις φωτογραφίες και τα κείμενα ,οποιαδήποτε στιγμή.
Άλλα χαρακτηριστικά του Diaspοra : Τα posts των χρηστών μπορούν να είναι είτε ‘public’ είτε ‘limited’. Στην περίπτωση που χαρακτηρίζονται σαν ‘limited’,μπορούν να διαβαστούν μόνο από την ομάδα ή τις ομάδες ανθρώπων που έχει ορίσει ο χρήστης. Οι χρήστες μπορούν να στέλνουν προσωπικά μηνύματα ο ένας στον άλλον τα οποία ονομάζονται συζητήσεις. Ο κάθε καινούργιος λογαριασμός χρήστη περιέχει κάποια προεπιλεγμένα πεδία όπως φίλοι, οικογένεια, δουλειά και γνωστοί. Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει πεδία όπως αυτός επιθυμεί. Επίσης επιτρέπει την χρήση ψευδώνυμου σε αντίθεση με το Facebook. Τα posts μπορούν να μεταδοθούν και σε συνδεδεμένους λογαριασμούς στα facebook, tumblr και twitter.
To Diaspοra ιδρύθηκε το 2010 από 4 φοιτητές του New York City University, τους Ilya Zhitomirskiy, Dan Grippi, Max Salzberg και Raphael Sofaer. Ο πρώτος κόμβος παρουσιάστηκε από τους developers το 2010 σαν δοκιμαστική έκδοση alpha. Το 2012 οι ιδρυτές ανακοίνωσαν ότι θα αφήσουν το κοινό να αναλάβει την διακυβέρνηση του έργου. Από τότε και έπειτα το Diaspοra αναπτύσσεται και διαχειρίζεται από μέλη της κοινότητας του. Το επίκεντρο της ομάδας ανάπτυξης της κοινότητας είναι η δημιουργία σταθερών εκδόσεων του λογισμικού και περαιτέρω ανάπτυξη όπως την καλύτερη επικοινωνία δεδομένων μεταξύ των κόμβων και την προσέλκυση όσων περισσότερων εθελοντών γίνεται για την γραφή κώδικα, για το project.
Άρθρο του Θεοδώρου, Γκένς στο Wikibooks.org