Θυμάστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Συνήθως τα νέα που φέρνει δεν είναι καλά….
Σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να επηρεαστεί από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI), μια τάση που είναι πιθανό να βαθύνει την ανισότητα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε μια ανάρτηση της Κυριακής στο blog του IMF (International Monetary Fund), η επικεφαλής του Kristalina Georgieva κάλεσε τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης.
“Στα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα, μια ανησυχητική τάση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν προληπτικά για να αποτρέψουν την τεχνολογία να πυροδοτήσει περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις”, αναφέρει ενόψει της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF από το World Economic Forum) στο Davos της Ελβετίας, όπου το θέμα αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη.
Η πόλη του Νταβός ήταν ήδη στολισμένη με διαφημίσεις τεχνητής νοημοσύνης και επωνυμίες καθώς η σύνοδος κορυφής ξεκινούσε τη Δευτέρα.
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να χρησιμοποιείται από περισσότερες επιχειρήσεις, αναμένεται να βοηθήσει αλλά και να βλάψει το ανθρώπινο δυναμικό, αναφέρει η Georgieva.
Η Georgieva ανέφερε ότι τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν πιο αισθητά στις προηγμένες οικονομίες παρά στις αναδυόμενες αγορές, εν μέρει επειδή οι εργαζόμενοι στο γραφείο φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από όσους εργάζονται χειρωνακτικά.
Στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, για παράδειγμα, έως και το 60% των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Περίπου οι μισοί από αυτούς μπορεί να ωφεληθούν από το πώς η τεχνητή νοημοσύνη προωθεί την υψηλότερη παραγωγικότητα, αλλά:.
“Για το άλλο μισό, οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εκτελούν βασικές εργασίες που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή από ανθρώπους, κάτι το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις”, αναφέρει η Georgieva, επικαλούμενη την ανάλυση του ΔΝΤ.
“Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, μερικές από αυτές τις δουλειές μπορεί να εξαφανιστούν”.