Έχετε παλιές φωτογραφίες τυπωμένες σε φωτογραφικό χαρτί και θέλετε να τις κάνετε ψηφιακές? Μπορείτε να τις μετατρέψετε και σε αυτό το άρθρο θα δούμε 3 τρόπους να το κάνετε.
Αν έχετε άσπρες τρίχες στο κεφάλι σας τότε σίγουρα έχετε και στο συρτάρι σας παλιές φωτογραφίες αποτυπωμένες σε φωτογραφικό χαρτί. Αυτές που παίρνατε από τον φωτογράφο της γειτονιάς σας αφού πρώτα του παραδίνατε το φιλμ με τα αρνητικά. Οι φυσικές αυτές φωτογραφίες είναι πλέον πάνω από 15 χρονών και σιγά σιγά χάνουν την αρχική λάμψη των χρωμάτων τους.
Σήμερα το εκτυπωτικό φωτογραφικό χαρτί, καθώς και οι μηχανές που χρησιμοποιούν αρνητικά τείνουν να υπάρχουν μόνο για τους λιγοστούς λάτρεις και οι τιμές τους είναι ιδιαίτερα “τσιμπημένες” σε σχέση με τις ψηφιακές μηχανές. Όλοι πλέον έχουν στην κατοχή τους μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, είτε αυτή είναι μία συσκευή, είτε είναι ενσωματωμένη σε ένα κινητό τηλέφωνο και μπορούν να μοιράζονται μεταξύ τους ψηφιακές φωτογραφίες μέσω των social media.
Όμως δεν θέλετε και δεν πρέπει να αφήσετε, τις παλιές φωτογραφίες σας να αργοπεθάνουν. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά απλοί τρόποι, αν και όχι απαραίτητα φθηνοί, να ψηφιοποιήσετε τις παλιές φωτογραφίες. Έτσι, αν έχετε βρει ένα κουτί με παλιές ξεχασμένες φωτογραφίες, δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε.
Οι παλιές φωτογραφίες παραδιδόντουσαν από τα τότε φωτογραφεία σε δύο μορφές: στις χάρτινες εκτυπώσεις των φωτογραφιών πάνω σε ειδικό φωτογραφικό χαρτί που για συντομία λεγόντουσαν απλά φωτογραφίες, και στα αρνητικά. Οι εκτυπωμένες σε χαρτί φωτογραφίες είναι ευκολότερες και φθηνότερες για ψηφιοποίηση, αλλά, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν κάνετε την ψηφιοποίηση χρησιμοποιώντας τα αρνητικά. Αν έχετε και τα δύο, η λύση εξαρτάται από εσάς.
Αν έχετε τις φωτογραφίες
Εάν έχετε τις φωτογραφίες, τότε τα πράγματα είναι πραγματικά απλά. Μπορείτε να τις τραβήξετε μια φωτογραφία με το τηλέφωνό σας, αλλά αν θέλετε καλύτερη ποιότητα τότε διαβάστε παρακάτω κάποιες καλύτερες επιλογές.
Χρησιμοποιήστε τον σαρωτή σας
Οι περισσότεροι σύγχρονοι εκτυπωτές έρχονται με ενσωματωμένο σαρωτή (scanner) και είναι ικανοί να σαρώνουν φωτογραφίες. Επίσης είναι πιθανόν ο δικός σας να έχει μια ειδική λειτουργία σάρωσης φωτογραφιών. Θα πρέπει να σκανάρετε στην μέγιστη δυνατή ανάλυση που διαθέτει το scanner σας. Και όσο πιο μεγάλη ανάλυση διαθέτει το μηχάνημά σας, τόσο πιο πιστή θα είναι η ψηφιοποίηση των φωτογραφιών σας. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες μικρές προσαρμογές χρωμάτων ή να αλλάξετε τα όρια σάρωσης, αλλά είναι εύκολη, αξιόπιστη, αν και όχι απαραίτητα η πιο γρήγορη επιλογή.
Αν προχωρήσετε με αυτήν την λύση θα χρειαστείτε και κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών για να κάνετε οποιεσδήποτε διορθώσεις χρώματος που τυχόν χρειαστούν.
Χρησιμοποιήστε το Google Photoscan
Η εφαρμογή Google Photoscan, διαθέσιμη για iOS και Android , είναι μία από τις λιγότερο γνωστές εφαρμογές της Google. Χρησιμοποιεί τη φωτογραφική μηχανή του smartphone σας για να σαρώσει και να ψηφιοποιήσει τις φωτογραφίες σας, λαμβάνοντας μια σειρά από εικόνες τις ίδιας φωτογραφίας, τις οποίες στην συνέχεια τις συνδυάζει σε μία τελική φωτογραφία, προσπαθώντας έτσι να αποφύγει λάμψεις και αντανακλάσεις φωτός.
Το Photoscan είναι μια έξυπνη εφαρμογή που αφαιρεί την λάμψη και είναι αρκετά γρήγορη στη χρήση. Δουλεύει καλύτερα με παλιές φωτογραφίες γιατί δεν τονίζει σωστά το χρώμα του δέρματος. Ίσως να χρειαστεί να παίξετε με το περιφερειακό φωτισμό του χώρου για να πετύχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Εάν πάντως θέλετε απλώς να σαρώσετε μερικές φωτογραφίες για να τις ανεβάσετε στα κοινωνικά μέσα, όπου δε απαιτούν την τέλεια εικόνα, αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος να το κάνετε.
Πηγαίνετε τους επαγγελματίες
Οι παραπάνω δύο τεχνικές είναι αρκετά χρονοβόρες ειδικά αν έχετε μία μεγάλη στοίβα από φωτογραφίες που θέλετε να ψηφιοποιήσετε. Εάν λοιπόν, έχετε πολλές εικόνες για σάρωση και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει σωστά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε σε έναν επαγγελματία. Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι και στο διαδίκτυο και στο κέντρο κάθε πόλης, και οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό των εικόνων που θέλετε να σαρωθούν, την ποιότητα που χρειάζεστε και αν θέλετε ή όχι να διορθωθούν τα χρώματα.
Πριν πάτε στο διαδίκτυο, ωστόσο, θα προτείναμε να ελέγξετε πρώτα αν το τοπικό φωτογραφικό κατάστημα σας προσφέρει σάρωση φωτογραφιών. Τα καταστήματα συνήθως τα στελεχώνουν εμπειρογνώμονες που είναι σχεδόν πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν και να δώσουν συμβουλές. Θα είναι σε θέση να σας συστήσουν ακριβώς τι χρειάζονται οι φωτογραφίες σας, ακόμα κι αν κοστίζει περισσότερο.
Εάν έχετε τα αρνητικά
Με αρνητικά φιλμ, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο με το χαρτί. Όμως αν προβείτε στην ψηφιοποίηση μέσω αυτών, οι εικόνες που θα προκύψουν θα είναι πιθανότατα υψηλότερες από ό,τι εάν σαρώνατε τις αρχικές φωτογραφίες.
Αγοράστε ένα Scanner
Αν έχετε πολλά αρνητικά για σάρωση, η πιο αποδοτική λύση θα ήταν να αγοράσετε έναν σαρωτή φιλμ ή αλλιώς Scanner Film. Ενώ το χρώμα μπορεί να μην είναι και το καλύτερο, οι τιμές ξεκινάνε από 50 ευρώ. Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε τη πιθανότητα αγοράς ενός υψηλής ποιότητας scanner εγγράφων και φωτογραφιών που να μπορεί επίσης να σαρώσει και αρνητικά και διαφάνειες, όπως ο Epson Perfection V600 ($190).
Πηγαίνετε στους επαγγελματίες
Όπως και με τις χάρτινες φωτογραφίες, η καλύτερη επιλογή, αν έχετε μια τεράστια συλλογή που θέλετε να ψηφιοποιηθεί, είναι πιθανότατα να πάτε σε ένα επαγγελματία. Το κόστος και εδώ κυμαίνεται ανάλογα με τη μορφή των φωτογραφιών, την ποιότητα που χρειάζεστε και πόσα αρνητικά έχετε. Όπως πάντα, προτείνουμε να ελέγξετε το τοπικό φωτογραφικό κατάστημα πριν προχωρήσετε με μια ηλεκτρονική υπηρεσία. Το προσωπικό εκεί θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει για την καλύτερη μέθοδο.
Θυμηθείτε πάντως ότι, οι φωτογραφίες επιδεινώνονται μόνο με την πάροδο του χρόνου. Εάν έχετε μια μεγάλη συλλογή από παλιές φωτογραφίες, όσο πιο γρήγορα τις ψηφιοποιήσετε τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε και δεν θα κινδυνεύετε να καταστραφούν από το χρόνο ή την κακομεταχείριση.