Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτόξευσε τον δορυφόρο Biomass για να μελετήσει τα δάση του κόσμου χρησιμοποιώντας το πρώτο διαστημικό ραντάρ συνθετικού διαφράγματος ζώνης P, με στόχο την ακριβή μέτρηση της αποθήκευσης άνθρακα και τη βελτίωση της κατανόησης του παγκόσμιου κύκλου του άνθρακα.
Το CBS News αναφέρει:
Τα δάση στη Γη απορροφούν και αποθηκεύουν συνολικά περίπου 8 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, δήλωσε ο ESA.
Αυτό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του πλανήτη. Η αποψίλωση και η υποβάθμιση των δασών, ειδικά στις τροπικές περιοχές, σημαίνει ότι ο αποθηκευμένος άνθρακας απελευθερώνεται και γυρίζει πίσω στην ατμόσφαιρα, δήλωσε ο ESA, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην κλιματική αλλαγή.
Υπάρχει έλλειψη ακριβών δεδομένων σχετικά με την ποσότητα άνθρακα που αποθηκεύουν τα εκτιμώμενα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη και του κατά πόσο η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει αυτήν την αποθήκευση, ανέφερε ο ESA.
Για να “ζυγίσει” τα δέντρα του πλανήτη και να προσδιορίσει την ικανότητά τους σε διοξείδιο του άνθρακα, ο Biomass θα χρησιμοποιήσει ένα ραντάρ συνθετικού διαφράγματος ζώνης P.
Είναι το πρώτο ραντάρ τέτοιας τεχνολογίας στο διάστημα. Το ραντάρ μπορεί να διαπεράσει τα δασικά στεφάνια και να μετρήσει τη ξυλώδη βιομάζα, συμπεριλαμβανομένων των κορμών, των κλαδιών και των στελεχών, δήλωσε ο ESA.
Το μεγαλύτερο μέρος του δασικού άνθρακα αποθηκεύεται σε αυτά τα μέρη των δέντρων.
Μόλις το ραντάρ λάβει τις μετρήσεις, τα δεδομένα θα ληφθούν από τον μεγάλο ανακλαστήρα πλέγματος και θα αποσταλούν στο κέντρο ελέγχου αποστολής της ESA.