Η ολοένα και πιο διαδεδομένη χρήση των drones έχει θέσει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια, το απόρρητο και την ιδιοκτησία των δεδομένων τα τελευταία χρόνια. Και η τεχνολογική εξέλιξη συνεχίζεται…
Το Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο του Καναδά δημιούργησε μια εφαρμογή που ονομάζει “Wi-Peep”. Τι κάνει αυτή η εφαρμογή; Μια ομάδα ειδικών ρομποτικής στο Waterloo “έμαθαν” σε ένα drone να χρησιμοποιεί τοπικά WiFi για να βλέπει μέσα από τοίχους.
Για να το πούμε διαφορετικά, ένα drone που μπορεί να βλέπει μέσα από στερεά αντικείμενα χρησιμοποιώντας τα σήματα του WiFi δικτύου που υπάρχει στο σπίτι. Μια συναρπαστική πρόοδος για τις τεχνολογίες drone και απεικόνισης. Φυσικά αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα όταν όλοι αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε drones για να βλέπουμε τι συμβαίνει στα σπίτια των άλλων.
Προς μεγάλη της τιμή όμως, η ομάδα του Waterloo παρουσίασε τα ευρήματά της σαν κενό ασφαλείας και έκανε ευρέως διαθέσιμες τις λειτουργικές παραμέτρους της τεχνολογίας της. Όλα εξαρτώνται από την τεχνολογία που οι ειδικοί στο Waterloo αποκαλούν “Ευγενικό WiFi” από το Polite WiFi.
Με λίγα λόγια ακόμη και σε δίκτυα που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης, οι έξυπνες συσκευές συχνά συνδέονται αυτόματα σε οποιοδήποτε εισερχόμενο σήμα. Με την αποστολή πολλαπλών μηνυμάτων και τη μέτρηση του χρόνου απόκρισης, το Wi-Peep μπορεί να χαρτογραφήσει τις έξυπνες συσκευές σε έναν εσωτερικό χώρο, δημιουργώντας έναν λειτουργικό χάρτη του τι υπάρχει μέσα στον χώρο.
Αυτή η τεχνολογία είναι εξαιρετικά προσιτή. Ο Δρ Ali Abedi, επίκουρος καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, κατασκεύασε ένα drone που χρησιμοποιεί την εφαρμογή Wi-Peep από ένα τυπικό drone με 20 δολάρια.
Σύμφωνα με τον Abedi:
“Οι συσκευές Wi-Peep κάνουν τους τοίχους σαν να είναι από γυαλί. Χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνολογία, θα μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει τις κινήσεις των φρουρών ασφαλείας μέσα σε μια τράπεζα παρακολουθώντας τη θέση των τηλεφώνων ή των smartwatches τους. Ομοίως, ένας κλέφτης θα μπορούσε να προσδιορίσει τη θέση και τον τύπο των έξυπνων συσκευών σε ένα σπίτι, όπως κάμερες ασφαλείας, φορητούς υπολογιστές και έξυπνες τηλεοράσεις, χαρτογραφώντας το σπίτι πριν μπει μέσα”.
Η χρήση μιας τόσο συναρπαστικής αλλά και δυνητικά επικίνδυνης συσκευής στην καθημερινή ζωή θα έχει σαφώς προκλήσεις. Ταυτόχρονα, δεδομένης της προσβασιμότητας και της ευκολίας χρήσης της τεχνολογίας, είναι πιθανό να γίνει μέρος του καθημερινού τεχνολογικού τοπίου πάρα πολύ σύντομα.