Οι μηχανικοί της Georgia Tech έχουν αναπτύξει ένα ρομποτικό άκρο που δρα σαν ένα τρίτο χέρι για να αυξήσει σημαντικά τη δημιουργική ικανότητα ενός drummer.
Στο βίντεο που βρίσκεται στο τέλος αυτού του άρθρου μπορείτε να δείτε το ρομποτικό χέρι που μπορεί να παίζει στο ίδιο χρόνο αλλά και κάνοντας συνδυασμούς τυμπάνου σύμφωνα με τον drummer που το φορά.
«Πιστεύουμε ότι αν αυξήσουμε με την τεχνολογία τις ικανότητες του ανθρώπου, τότε θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πολύ περισσότερα», λέει ο διευθυντής του Κέντρου Μουσικής Τεχνολογίας Gil Weinberg. «Νομίζουμε ότι η μουσική είναι ένα μεγάλο πεδίο για να κάνουμε δοκιμές”
Ο ρομποτικός «έξυπνος βραχίονας» τοποθετείται στον ώμο του μουσικού και είναι σε θέση να ανταποκριθεί τόσο στις κινήσεις του όσο και στη μουσική που παίζει. Ένα σχετικό άρθρο της Georgia Tech εξηγεί ότι το ρομπότ έχει μάθει πώς το ανθρώπινο σώμα κινείται, και με τους αισθητήρες του που βασίζονται στην κίνηση αντιλαμβάνεται το τι σχεδιάζει να κάνει στη συνέχεια ο ντράμερ. Αν το ρομπότ αισθάνεται τoν ντράμερ κινείται προς το κύμβαλο, μετατοπίζεται προς τα εκεί. Αν ο ντράμερ κινείται προς την τύμπανο, το ρομπότ επικεντρώνεται σε αυτό.
Η ομάδα αυτή τη στιγμή πειραματίζεται με την τεχνολογία ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων (EEG), έτσι ώστε μελλοντικά τα ρομπότ να μπορούν δυνητικά να διαβάσουν τα κύματα του εγκεφάλου ενός τυμπανιστή να αισθανθούν τι σκέφτεται για την αλλαγή τέμπο ή ποιο τύμπανο να χτυπήσει.
Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, είναι μια εντυπωσιακή επίδειξη του συντονισμού. Το ρομπότ πρέπει να ερμηνεύσει την ανθρώπινη δράση και να τη μεταφράσει σε μια συγκεκριμένη θέση στην ντραμς, χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα για να μετρήσει την απόσταση σε διάφορα αντικείμενα. Αν τέμπο του ανθρώπινου τυμπανιστή επιβραδύνει ή επιταχύνει, το ίδιο κάνει και το ρομπότ.
Το ρομπότ βέβαια είναι αρκετά μακρυά μέχρι το επίπεδο δεξιοτήτων ενός John Bonham (ντράμμερ του Βρετανικού rock συγκροτήματος Led Zeppelin), αλλά είναι μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί αρκετά καλό για πρώτο βήμα στο εργαστήριο.