eBay: Πωλείται στρατιωτική βάση δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις ίριδας

Η σε σχήμα κουτιού παπουτσιού, είναι σχεδιασμένη για να συλλέγει δακτυλικά αποτυπώματα και να εκτελεί σαρώσεις ίριδας, και πωλείται στο eBay για 149,95 $. Ένας Γερμανός ερευνητής ασφαλείας, ο Matthias Marx, την αγόρασε με 68 δολάρια και όταν έφτασε στο του στο Αμβούργο τον Αύγουστο, το φορητό μηχάνημα φέρεται να περιείχε περισσότερα από όσα υποσχόταν στην καταχώριση του eBay.

Η κάρτα μνήμης της συσκευής περιείχε ονόματα, εθνικότητες, φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις ίριδας 2.632 ατόμων.seek ii

Τα περισσότερα άτομα στη βάση δεδομένων, η οποία εξετάστηκε από τους New York Times, ήταν από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Πολλοί ήταν γνωστοί τρομοκράτες και καταζητούμενα άτομα, αλλά υπήρχαν κι άλλοι που φαινόταν να είναι άνθρωποι που είχαν συνεργαστεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή απλώς τους είχαν σταματήσει σε κάποια σημεία .

Τα μεταδεδομένα στη συσκευή, που ονομάζεται Secure Electronic Enrollment Kit, ή SEEK II, αποκάλυψαν ότι είχε χρησιμοποιηθεί για τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2012 κοντά στην Kandahar του Αφγανιστάν. Η συσκευή – ένα τεράστιο σύστημα συλλογής βιομετρικών δεδομένων που κατασκεύασε το Πεντάγωνο χρόνια μετά τις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 – είναι μια υπενθύμιση του ότι αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν και στο Ιράκ, τα εργαλεία που κατασκευάστηκαν και οι πληροφορίες συλλέχθηκαν κυκλοφορούν ακόμα.

Το πώς ακριβώς η συσκευή κατέληξε από τα πεδία των μαχών της Ασία2 σε έναν ιστότοπο διαδικτυακών δημοπρασιών δεν είναι σαφές. Όμως τα δεδομένα που περιέχει προσφέρουν λεπτομερείς περιγραφές ατόμων με την φωτογραφία και τα βιομετρικά τους δεδομένα, και θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να στοχεύσουν άτομα που μπορεί να μην ήταν γνωστό ότι είχαν συνεργαστεί με τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Φανταστείτε τι θα μπορούσε να γίνει αν οι πληροφορίες έπεφταν σε λάθος χέρια.

Για αυτούς τους λόγους, ο κ. Matthias Marx δεν δημοσίευσε τις πληροφορίες στο διαδίκτυο, αλλά επέτρεψε σε έναν ρεπόρτερ των Times στη Γερμανία να τα δει.

“Επειδή δεν έχουμε ελέγξει τις πληροφορίες που περιέχονται στην συσκευή, το τμήμα δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των δεδομένων ή να τα σχολιάσει με άλλο τρόπο”, δήλωσε ο Brig.

Ο στρατηγός Patrick S. Ryder, γραμματέας Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, ανέφερε σε μια δήλωση.

“Το τμήμα ζητά να επιστραφούν για περαιτέρω ανάλυση οποιεσδήποτε συσκευές πιστεύεται ότι περιέχουν προσωπικής ταυτοποίησης” και έδωσε μια διεύθυνση του διευθυντή βιομετρικού προγράμματος του στρατού στο Fort Belvoir στη Βιρτζίνια, όπου θα μπορούσαν να σταλούν οι συσκευές.

Τα βιομετρικά δεδομένα από το SEEK II συλλέχθηκαν σε εγκαταστάσεις κράτησης, σε περιπολίες, κατά τη διάρκεια προσλήψεων και την έκρηξη μιας αυτοσχέδιας βόμβας. Την εποχή που χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά η συσκευή στο Αφγανιστάν, τελείωνε και η παρουσία του Αμερικανικού στρατού στην χώρα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Οι ΗΠΑ, διαχρονικά, φεύγοντας από πεδία μαχών (σ.σ. Βιετνάμ, Αφγανιστάν κλπ) άφηναν πίσω “υλικά” (βλ. ελικόπτερα, άρματα μάχης, όπλα και οπλικά συστήματα, πυραύλους και βλήματα κανονιών, drones και πολεμικούς εξοπλισμούς στρατιωτών *) αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων, επικαλούμενοι πως : η μεταφορά τους -πίσω στις ΗΠΑ- είναι ασύμφορη.

    Σαφώς λοιπόν, κάπου … ανάμεσα σε χειροβομβίδες και σε ελικόπτερα, ανάμεσα σε εκτοξευτές χειροβομβίδων και άρματα, … κάπου θα “παράπεσαν και εργαλεία” σαν το παρουσιαζόμενο.

    * Ενδεικτικά και σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα (βλ. μεταφρασμένη μελέτη του Forbes στο https://www.capital.gr/forbes/3577640/ta-dora-pou-afisan-stous-talimpan-oi-ipa-feugontas-apo-to-afganistan ).

    Ερωτήσεις – με αυτονόητες απαντήσεις :
    α) ποιος πλήρωσε για όλα αυτά τα “καλούδια” ; Ο αμερικανός φορολογούμενος.
    β) ποια θα είναι η χρήση όσων “παρέμειναν” στα εδάφη του Αφγανιστάν ; Φοβάμαι πως σύντομα θα την μάθουμε αφού οι εκεί, είναι ήδη πολεμική υπερδύναμη …
    γ) άφησαν ως ριψάσπιδες τα οπλικά τους συστήματα οι ΗΠΑ ή κατόπιν σχεδίου ; Κι αυτό -φοβάμαι- πως σύντομα θα απαντηθεί (μιας και δεν πιστεύω πως ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ λοχαγός επιμελητείας δεν είπε : ρε παιδιά, να τα μαζέψουμε και να τα πάρουμε μαζί μας …

    Υπενθύμιση : Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι “λίγο πιο κάτω” από την Ρωσία. Κι έτσι, που ξέρεις ; Μπορεί ξανά να χρησιμοποιηθεί ως “επαναστατημένη” περιοχή που θα την τιθασεύει κάποιος άλλος Τζον Ράμπο …

    Καλή χρονιά εύχομαι, αν και γι αυτό, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).