Έχουν νόημα οι απαιτήσεις πτυχίου στην πληροφορική;

Το περιοδικό CIO αναφέρει ότι: “ένας αυξανόμενος αριθμός διευθυντών και στελεχών δεν ζητούν πτυχία στις αγγελίες θέσεων εργασίας στην πληροφορική”.

desktop desk employee

Το διεθνές περιοδικό CIO αναφέρει ότι η μελέτη “The Emerging Degree Reset” από το ινστιτούτο The Burning Glass Institute δείχνει ότι όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν απομακρυνθεί από το να αναζητούν μόνο υποψήφιους με πανεπιστημιακή εκπαίδευση για θέσεις πληροφορικής.

Μάλιστα ποσοτικοποιούν αυτήν την τάση, αναφέροντας ότι το 46% των θέσεων μεσαίας δεξιότητας και το 31% των θέσεων υψηλής δεξιότητας δεν απαιτούσαν πτυχίο μεταξύ των ετών 2017 και 2019. Και ενώ η πανδημία του Covid-19 επιτάχυνε αυτή τη διαδικασία, όπως φαίνεται αυτή η τάση ξεκίνησε πριν από την κρίση και είναι πιθανό να συνεχιστεί μετά από αυτήν.

Επιπλέον, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αυτή η αλλαγή στις πρακτικές προσλήψεων θα μπορούσε να ανοίξει επιπλέον 1,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε εργαζόμενους χωρίς πτυχία κολεγίου, τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παρά τα στατιστικά στοιχεία και μαρτυρίες, η συζήτηση γύρω από το εάν χρειάζεται μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στον τομέα της πληροφορικής δεν έχει διευθετηθεί. Κάποιοι λένε ότι δεν χρειάζονται πτυχία. Άλλοι λένε ότι τα πτυχία εξακολουθούν να προτιμώνται ή απαιτούνται.

Η IBM είναι μεταξύ των εταιρειών των οποίων οι διευθυντές έχουν απομακρυνθεί από τις απαιτήσεις πτυχίου. Το Big Blue είναι επίσης ένας από τους πρώτους, μεγαλύτερους και πιο εξέχοντες υποστηρικτές της κίνησης, εισάγοντας τον όρο “νέες θέσεις εργασίας” (new collar jobs) για τον αυξανόμενο αριθμό θέσεων που απαιτούν συγκεκριμένες δεξιότητες, αλλά όχι πτυχίο πανεπιστημίου.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η μείωση των απαιτήσεων πτυχίου είναι ο καλύτερος τρόπος. Η Jane Zhu, αντιπρόεδρος της Veritas Technologies, λέει ότι βλέπει αξία στους βαθμούς, αξία που δεν αναπαράγεται πάντα μέσω άλλων καναλιών.

«Αν και δεν απαιτούμε απαραίτητα πτυχία για όλους τους ρόλους πληροφορικής εδώ στη Veritas, πιστεύω ότι βοηθούν τους υποψηφίους να επιδείξουν ένα επίπεδο τυπικής εκπαίδευσης στον τομέα και να παρέχουν μια βάση σε θεμελιώδεις έννοιες και θεωρίες πεδίων που σχετίζονται με την πληροφορική.

Εκπαίδευσης που μπορεί να μην αποκτηθεί εύκολα μέσω της αυτοδιδασκαλίας ή της εκπαίδευσης στη δουλειά.

Μέσω της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι έχουν συνήθως αποκτήσει βασικές τεχνικές γνώσεις, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ικανότητα συνεργασίας με άλλους, ιδιοκτησία και υπευθυνότητα».

Το άρθρο σημειώνει μια εξελισσόμενη τάση «περισσότερου ανοίγματος στις προσλήψεις βάσει δεξιοτήτων για πολλούς τεχνικούς ρόλους, αλλά μια επιθυμία για πτυχίο πανεπιστημίου για ορισμένες θέσεις, που έχουν να κάνουν με τις θέσεις ηγεσίας».

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Έχω να αναφέρω την περίπτωση του γιού μου. Είχε περάσει στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης τμήμα προγραμματιστών. Την πρώτη ώρα που πήγε ακούει τον καθηγητή να αναλύει το εξάρτημα που λέγετε ποντίκι… Ε. Αυτό ήταν, δεν ξαναπήγε ποτέ. Από τα 14 έγραφε κώδικα και ήθελε να κάνει παιγνίδια για υπολογιστές, έλεγε πως μπήκαμε σε αυτό το τμήμα δίνοντας εξετάσεις πληροφορικής και που γνωρίζαμε τι είναι τι ποντίκι. Σήμερα είναι 33 και έχει διαβάσει όλες τις γλώσσες προγραμματισμού, αναλύσεις δικτύων ,κατασκευής σελίδων και
    τις γλώσσες τους. Είχε συμμετάσχει σε 20 μέλη ομάδα για παιχνίδια και έφυγε διότι του ζητούσαν εκτός από την δική του δουλειά να εκπαιδεύει τους νέους που έρχονταν από τα πανεπιστήμια και δεν ήξεραν την τύφλα τους, τους ζήτησε αύξηση για αυτό και ποτέ δεν την πήρε. Τώρα είναι σε ομάδα κατασκευής παιχνιδιών, και αναλαμβάνει προτζεκτ πάρτ ταιμ για οίκους το εξωτερικού. Φυσικά χωρίς πτυχίο.

  2. Λοιπόν, θα αναφερθώ σε κάτι που γνωρίζω προσωπικά, όμως χωρίς όμως να λεπτομερή στοιχεία.

    Πάνε 24 χρόνια απ’ όταν γνώρισα άνθρωπο που είχε σπουδάσει σκηνοθέτης στο εξωτερικό, όμως από προσωπικό κέφι και μεράκι έφτασε να γίνει ο Νο1 στα δίκτυα τεράστιας τότε εταιρείας του internet.

    Κάποια στιγμή, όταν είδα με τα μάτια μου κάτι απ’ όσα μπορούσε να κάνει, ομολογώ ότι είχα μείνει έκθαμβος. Και στο διάβα της γνωριμίας μας είδα να κάνει, να δημιουργεί και να συνθέτει εντυπωσιακά έργα.

    Επαναλαμβάνω. Ο άνθρωπος αυτός, δεν είχε (και δεν έχει) ΚΑΝΕΝΑ πτυχίο επάνω σε κάποια ειδικότητα των υπολογιστών. Ήταν όμως και παραμένει αυθεντία στα πρωτόκολλα.

    Από τότε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια. Και μέσα σ’ αυτά έχω γνωρίσει κόσμο με πτυχία πληροφορικής που -προσωπικά- αναρωτιέμαι πόσους τενεκέδες με λάδι χάρισαν στους δασκάλους τους, για να πάρουν τα πτυχία τους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).